צהוב עולה: לחם תירס מהיר
בלי מכונת לחם, בלי שמרים, בלי התפחה ואפילו בלי הרבה לישה - רותי קינן מכינה לחם תירס מהיר, אידיאלי עבור חסרי הזמן וקצרי הסבלנות, ומשדרגת עם גרעיני דלעת
על כך שאין כמו ריח אפייה של לחם לחמם את הנשמה והאווירה כבר הסכמנו. את כל המיתוסים הקשורים בניפוק לחם מהביל אצלכם בתנור כבר שמענו. האזנו גם לטוענים, ובמידה רבה של צדק, שהמאמצים מיותרים, כשבכל מקום בארץ אפשר להשיג לחמים מצוינים, אפילו נדירים באיכותם. ואנחנו מבינים מכל הלב את אלה שלא יוותרו על החוויה הכרוכה בהכנה ביתית. וכשמדובר בלחם, אף אחד לא מבטיח הכנה קלה, ואין כמעט קיצורי דרך, למעט מכשירי הלחם, שאליהם, איכשהו, לא הצלחתי להתחבר.
יוצאים מכלל זה מספר זעום של לחמים, שהכנתם היא באמת משחק ילדים. הם אינם מבוססים על שמרים או מחמצת, אינם זקוקים להתפחה, ולא צריך לבלות בחברתם שעות במטבח. הבצק שלהם לא דורש לישה וגם לא עיצוב. מבחינת קלות ההכנה הם מתיישרים עם עוגות בחושות, נקודת הפתיחה של כל אופה מתחיל. הרעיון הוא מספר לא גדול של חומרים יבשים שמערבבים בן רגע בתערובת חומרים יבשים ושולחים לתנור בתבנית מתאימה. אחרי חצי שעה יש לכם לחם מהביל, נהדר בעודו חמים ומצוין גם אחרי שהוא מצטנן.
אחד מאלה הוא לחם התירס שבא אלינו הישר מאמריקה. טעמתי ממנו לראשונה במסעדה שמתמחה באוכל אפרו-אמריקני דרומי, בהארלם שבניו יורק. הוא הוגש לשולחן לפני הכול, ביחד עם כל דבר ובלי הגבלה, והיה אולי גולת הכותרת של האוכל (הטעים כשלעצמו) שעלה על השולחן בארוחה. לצידו הוגשה צלוחית מלאה בחמאה צהובה מאוד ובפני השילוב הזה קשה היה לעמוד.
בבית מצאתי כמה מתכונים שאותם חזרתי ואפיתי, שיפרתי ופישטתי במשך השנים. מהגרסאות האחרונות השמטתי את החמאה שהיתה במקור והמרתי אותה בשמן. אם חשוב לכם לשמור על המתכון פרווה - אפשר להמיר את החלב בתחליף - הייתי מהמרת על חלב קוקוס או שקדים. גרעיני הדלעת - שדרוג של הזמן האחרון - מוסיפים ללחם הצהוב הזה לא רק פריכות נעימה וטעם אלא גם צבע ירקרק מרהיב. אפשר לנסות להחליף באגוזים או בשקדים. בגרסה הזאת הופחתה גם כמות הסוכר שהיתה במתכון המקורי. באופיו, זהו לחם מתקתק, אבל אפשר להתפשר לפי הטעם.
לחם תירס (צילום: ירון ברנר)
לחם תירס עם גרעיני דלעת
המרכיבים (לתבנית ריבועית בגודל 25X25 ס"מ או מלבנית באורך 30 ס"מ):
75 גרם גרעיני דלעת
1/2 1 כוסות קמח תירס
3/4 כוס קמח רגיל
2 כפיות אבקת אפייה
1 כף סוכר
1 כפית מלח
2 ביצים
1/4 כוס שמן תירס
1 כוס חלב
אופן ההכנה:
- קולים את גרגרי הדלעת על מחבת יבשה.
- בקערה גדולה מערבבים את קמח התירס עם הקמח, אבקת האפייה, הסוכר והמלח.
- בקערה אחרת טורפים את הביצים עם השמן והחלב. יוצקים את התערובת לתערובת הקמח ומערבבים היטב. מוסיפים שלושה רבעים מכמות הגרעינים ומבליעים בבלילה.
- מעבירים את התערובת לתבנית משומנת ומחליקים. זורים את גרעיני הדלעת שנותרו מעל הכיכר ואופים בתנור שחומם מראש לחום של 170 מעלות למשך כ-30 דקות או עד שמזהיב.
- מגישים פושר או קר.