שתף קטע נבחר

 

"חוששים שנתניהו יידרש להתייחס לגבולות 67'"

בישראל מעריכים כי האמריקנים לא יסתפקו בהצהרות "שאינן דרמטיות", כשראש הממשלה יציג את תוכניתו המדינית. בממשל האמריקני מצפים מישראל לצעדים משמעותיים, בעקבות הטלטלה במזרח התיכון

על רקע הדיווחים כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מתכוון להציג בקרוב תוכנית מדינית, שתאפשר לחדש את המשא ומתן עם הפלסטינים ולבלום את האפשרות לבידוד בינלאומי, הביעו גורמים מדיניים ישראליים חשש כי הממשל האמריקני ידרוש מנתניהו להתייחס בתוכניתו ובנאומו הפומבי לגבולות 1967. 


היכנסו לדף הפייסבוק של ynet

 

בישראל מעריכים כי האמריקנים לא יסתפקו בהצהרות "שאינן דרמטיות", אך יודעים כי ראש הממשלה לא יוכל להתייחס לנושאים רגישים, דוגמת חלוקת ירושלים והפליטים הפלסטיניים. לכן, סוגיית הגבולות, כך על פי

 ההערכות, "חייבת להיות על השולחן", והאמריקנים מצפים מנתניהו להתייחס לגבולות 1967 כאל הגבולות שסביבן יקבע הגבול הסופי, ותוקם המדינה הפלסטינית.

 

נתניהו נמנע בעבר מלהיענות לדרישות הפלסטינים והנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, להתייחס לנושא הגבולות, מחשש כי התבטאות בנושא תקבע את הגבולות הסופיים בהסכם עתידי, עוד לפני שהושג הסכם כזה.

 

בוושינגטון גובר הלחץ על נתניהו לפעול ולייצר מומנטום מדיני, והנשיא אובמה נמנע נכון לעכשיו מלהציג תוכנית מדינית, ולכפות אותה על ישראל ועל הפלסטינים. בממשל האמריקני מצפים מישראל, לנוכח הטלטלות במזרח התיכון, לבצע צעדים משמעותיים שישיבו את הנשימה לתוך גופת התהליך המדיני, שקפאה לחלוטין לאחר תום תקופת הקפאת הבנייה בהתנחלויות.

 

בחודשים האחרונים נמשכו המגעים בין ישראל לארה"ב, בניסיון למצוא דרכים לחדש את המשא ומתן, אולם ללא הצלחה רבה. בבית הלבן, במחלקת המדינה ובמכוני המחקר בוושינגטון מדברים לאחרונה על כך שנתניהו "הוא האיש שצריך לפעול, ומצפים זאת ממנו".

 

גורמים מדיניים מציינים, כי היחסים עם ארצות הברית לא נפגעו, אולם היחסים בין הנשיא אובמה וראש הממשלה נתניהו "אינם אינטימיים כפי שאמורים היו להיות". גורמים ישראליים אומרים, כי בבית הלבן קיים "חוסר אמון" גדול בראש הממשלה נתניהו. "הם לא נתנו לו דקה אחת של חסד", הסבירו גורמים ישראליים. "המצב השתפר בקיץ, אך מאז המצב לא טוב".

 

לא לגבולות זמניים

השבוע פורסם כי בעקבות הקיפאון המדיני, שנמשך מאז שהפלסטינים הפסיקו את השיחות הישירות עם ישראל בשל חידוש הבנייה בהתנחלויות, החליט ראש הממשלה לבחון אפשרות להגיע להסדר ביניים עם הפלסטינים. אמש הודיע אבו מאזן, כי הרעיון להקים מדינה פלסטינית בגבולות זמניים לא מקובל עליו ועל ההנהגה הפלסטינית. דוברו של אבו מאזן, נביל אבו רודיינה, הבהיר כי הרעיון לא יעלה לדיון בשום אופן.

 

"הצעתו של ראש הממשלה הישראלי, בנימין נתניהו, להקמת מדינה בעלת גבולות זמניים לפני סוף השנה הנוכחית, אינה מקובלת כלל ולא יתקיים שום דיון לגביה", אמר אבו רודיינה, "הדבר היחיד שמקובל עלינו הוא מדינה פלסטינית על אדמות 1967".

 

בפורום סגור, שלא לציטוט ולייחוס, אמר השבוע נתניהו כי ראוי לבחון את רעיון הסכם ביניים עם הפלסטינים. בלשכת נתניהו אומרים שמדובר ברעיון ראשוני, על פיו בהסכם שכזה לא ייכלל כל השטח המדובר ולא כל האלמנטים של הסדר כולל. נתניהו

 לא אמר באותו אירוע ובלשכתו אין יודעים לומר מה צפוי לכלול הסכם שכזה. לדבריהם מדובר ברעיון ראשוני, שטרם גובש וטרם קיבל הסכמת ממשלת ישראל.

 

נתניהו הוזמן במהלך חודש מאי הקרוב לוועידת איפא"ק בוושינגטון. בימים אלה מבקשים אנשיו למלא ביקור זה גם בתכנים מדיניים, כולל פגישות עם ראשי הממשל. החשש הישראלי הכבד הוא מפני הצהרה על הכרה של מועצת האו"ם הכללית, בספטמבר הקרוב, על הכרה במדינה פלסטינית בגבולות 1967.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו. הלחץ מוושיגנטון גובר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים