סין מנסה למנוע התקוממות: הטבות לתושבים
עיתון בהוצאת מפלגת השלטון תקף את המפגינים במזה"ת והבהיר כי מחאה כזו אינה אפשרית בסין. רה"מ נאם והודיע על הגדלת ההשקעה בחינוך, יצירת משרות והטבות סוציאליות
ההתקוממויות במזרח התיכון נמשכות - והשלטונות בסין מחפשים למנוע מחאה דומה בארצם: ראש הממשלה, וון ג'יאבאו, הכריז בנאום פומבי שנשא היום (שבת) על כוונתו להגביר את ההשקעה בתחומי הרווחה - שנמצאים במוקד הביקורת הציבורית - בניסיון לספר מענה לחוסר שביעות הרצון הגובר בקרב העם.
לדבריו, תקציב המדינה יגדל ב-12.5 אחוזים, כדי לאפשר הקצאת כספים רבים יותר לנושאי חינוך, יצירת משרות, הקמת דיור למעוטי יכולת והטבות סוציאליות נוספות. ג'יאבאו הבטיח גם לפעול לגישור על הפערים בין עשירים לעניים ולצמצום האינפלציה, בתקווה כי העלייה באיכות החיים תענה על דרישות האזרחים לשינוי. "חובה עלינו לשפר את חיי התושבים ולהבטיח שהם מרוצים מחייהם ומעבודתם, כדי לשמר את הסדר החברתי לאורך זמן", ציין.
הממשלה אמנם נוקטת בצעדי מנע, אך ממשיכה במקביל להתעקש כי הטלטלה במזרח התיכון אינה מאיימת על היציבות בסין. "אלו שמחפשים אחר חדשות על מחאה בסגנון המזרח התיכון בסין, יישארו מאוכזבים", נכתב היום במאמר מערכת בעיתון "בייג'ינג טיימס", שמוציאה לאור המפלגה הקומוניסטית השולטת.
"אזרחי סין תומכים ביציבות הפוליטית, בהתפתחות הכלכלית ובמדיניות הממשל בארצם", הבהירו
עורכי העיתון, אך ציינו כי "עם זאת, חובה עלינו להכיר בכך שתמיד יהיו אנשים מבפנים וגם מבחוץ בעלי מניעים נסתרים שינסו לנצל את המצב כדי לעודד התקוממות".
העיתון אף תקף את מארגני המחאה בעולם הערבי, בטענה כי "הם לא תרמו דבר מלבד כאוס וסבל למדינות שלהם. המפגינים מתומרנים על-ידי מיעוט המשתמש באינטרנט כדי לארגן מפגשים לא חוקיים. הרוב המוחלט של העם לא מרוצה מהמחאה, כך שהמפגינים האלו למעשה משלים את עצמם ורק עושים רעש", צויין.
באחרונה נפוצו באינטרנט קריאות לחולל מחאה דומה גם בסין, ולצאת
להפגין תחת הסיסמאות: "רוצים אוכל, רוצים עבודה, רוצים דיור והגינות". ההיענות אמנם לא הייתה רבה, אך כוחות הממשל בכל זאת הגיבו ביד קשה: האזרחים המעטים והעיתונאים שהתייצבו להפגנות המתוכננות גורשו מיד, הוכו ונעצרו.
בסך הכל, יותר מ-100 פעילים מערים שונות בכל רחבי סין נעצרו על ידי המשטרה, והושמו במעצר בית או במקומות שאינם ידועים. פעילים אחרים סיפרו כי הוזהרו מפורשות לבל ייקחו חלק בפעולות המחאה, והכתבים הזרים נדרשו להתרחק מהמקומות המיועדים להפגנות נגד המשטר - אחרת יישללו מהם אישורי העבודה.