ההרג בלוב נמשך, קדאפי דורש: די לסנקציות
המורדים בא-זאוויה, 40 ק"מ מטריפולי, הצליחו לבלום מתקפה של כוחות נאמני קדאפי, לפני שאלו שוב כיתרו את העיר וירו אש טנקים. "יש 30 הרוגים בוודאות, אבל המספר גבוה יותר", אמר רופא. שר החוץ הלובי שלח מכתב למועצת הביטחון: "אנחנו משתמשים רק בכוח מצומצם"
המאבק הפנימי בלוב הולך ונהיה קטלני יותר מיום ליום, והעולם לא נוקט בינתיים פעולה צבאית. מוקד הקרבות העיקרי בסוף השבוע הוא בעיר א-זאוויה, 40 קילומטרים מערבית לבירה טריפולי. אחר הצהריים (שבת) נמסר שלפחות 30 בני אדם, רובם אזרחים, נהרגו בעימותים הקשים בין תומכי השליט מועמר קדאפי למתנגדיו, שממשיכים להתנהל.
מלחמה בלוב - עדכונים אחרונים:
- צבא לוב פלש לזאוויה: "קרבות שלא ראו בעיראק"
- המורדים בלוב: "נמשיך עד לשחרור כל המדינה"
- אובמה: קדאפי חייב לעזוב, בוחנים מצור אווירי
- הנפט ירד משיא של שנתיים וחצי ל-101.91 דולר
רופא בזאוויה אמר לסוכנות הידיעות רויטרס: "יותר מ-30 אנשים נהרגו היום, הרוב היו אזרחים". האיש, שמנהל מרפאה במרכז העיר, ציין ש"זה המספר שאנחנו בטוחים לגביו, אבל יש יותר הרוגים".
אחרי קרבות קשים, הודיעו הבוקר המורדים כי הצליחו להדוף את מתקפת כוחות הביטחון על א-זאוויה. "ניצחנו בינתיים, האזרחים נאספים בכיכר", מסר בבוקר דובר המורדים בעיר הסמוכה לטריפולי, יוסף שגאן. בהמשף, התמונה נראתה שונה.
מורדים חמושים בעיר הנפט ראס-לנוף (צילום: AP)
"הם נכנסו לא-זאוויה בשש בבוקר עם כוחות גדולים, מאות חיילים עם טנקים", סיפר שגאן על הלחימה בעיר, "אנשינו נלחמו בחזרה". כוחות הביטחון הנאמנים לקדאפי הפציצו את מרכז העיר, אך בהמשך נסוגו מהעיר - לא לפני שהמורדים השתלטו על שני טנקים שלהם ולקחו חיילים בשבי. אזרחים רבים נמלטו מבתיהם.
רשת אל-ג'זירה דיווחה כי קדאפי שלח כוחות חדשים כדי לכבוש את העיר, וכי הם מקיפים אותה והציבו מחסומים שמונעים לחלוטין את הכניסה אליה. אחר כך סיפרו תושבים על חידוש המתקפה, וירי טנקים.
הפצצת כוחות קדאפי, ביום רביעי השבוע (צילום רויטרס)
מן הצד השני של הבירה שבשליטת קדאפי, כוחות האופוזיציה שנעים ממזרח למערב הגיעו לעיר בן ג'וואד, כ-50 ק"מ מערבית לעיר הנמל ראס-לנוף, עליה כבר השתלטו לדבריהם. "נמשיך להתקדם, והיום נכה בהם עד שיעזבו גם את סירט", אמר קצין צבא שערק לשורות המורדים.
כוחות בריטיים בכוננות
בינתיים, ממשיך משטר קדאפי להתכחש לטענות על הרג המוני, ודורש ממועצת הביטחון של האו"ם להשעות את הסנקציות שהוטלו על המדינה לפני כשבוע. שר החוץ מוסא קוסא שלח מכתב למועצה שבו טען כי רק "כוח מצומצם" הופעל נגד מפגיני האופוזיציה.
השלטון בטריפולי דרש שההגבלות על תנועת קדאפי, בניו ואנשיו, וכן הקפאת הנכסים, יושעו עד ש"האמת תתגלה". קוסא גם ביקש שמועצת הביטחון "תתייצב נגד המדינות שמאיימות על לוב בשימוש בכוח". בשבוע האחרון הצהירה הליגה הערבית שהיא שוקלת הטלת סגר אווירי על המדינה, וארצות הברית קירבה ספינות לחופי לוב.
המכתב של קוסא היה התגובה הרשמית הראשונה של לוב לסנקציות. דיפלומט במועצת הביטחון, שנותר בעילום שם, אמר ש"זו רק עוד דוגמה לסירוב של המשטר הלובי להכיר בתוצאות מעשיו", אך הדגיש: "זה מראה שהם טולטלו בעקבות התגובה המאוחדת והנחושה של הקהילה הבינלאומית".
במקביל, בריטניה הודיעה שכ-200 לוחמים נמצאים בהיכון, עדיין בהגדרה של "סיוע הומניטרי ופעולות חילוץ", לפעולה בהתרעה של 24 שעות. ה"דיילי מייל" גם דיווח שלונדון שולחת דיפלומטים שעשויים לסייע לכוחות המורדים, בעיקר בעיר בנגזי, לתאם ביניהם את המאמצים להכניע את נאמני קדאפי.
עד כה נרשמו קשיים בתיאום בין הכוחות, שלמעשה בונים את עצמם תוך כדי לחימה. השבוע אמר דובר האופיזיציה שהכוחות יזדקקו לסיוע זר ולהפצצות מהאוויר, אך זה לא קורה בינתיים.
באופן רשמי, בריטניה מודה רק שהיא שולחת דיפלומטים לסייע בדיאלוג הפוליטי בין המורדים לממשל, אולם כוחות מיוחדים ואנשי סוכנות הביון MI6 נמצאים בהיכון.
ארגוני זכויות אדם טוענים שכ-6,000 בני אדם נהרגו מאז פרוץ המהומות נגד קדאפי ב-15 בפברואר. בהתייחסות הרשמימת היחידה של האו"ם לנושא, לפני שבוע בעת הטלת הסנקציות, נאמר שיותר מ-1,000 נהרגו.
Read this article in English