שתף קטע נבחר

 

קלינטון לתקשורת בארה"ב: תלמדו מאל ג'זירה

מזכירת המדינה עקצה את רשתות החדשות מבית, והחמיאה לערוץ הקטארי: "אצלם יש חדשות מסביב לשעון, אצלנו מיליון פרסומות וראשים מדברים"

לטלטלה במזרח התיכון יש השלכות רבות, מתברר שגם על התקשורת האמריקנית. עשור אחרי שוושינגטון תקפה את רשת אל ג'זירה כמפיצת הסתה, כעת משבחת אותה מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, על אופי דיווחי החדשות, ועל הדרך עוקצת את רשתות החדשות אצלה בבית.

 

בשבוע שברו רשתות טלוויזיה רבות בארצות הברית עסקו בעיקר בשערוריית השחקן ההולל צ'רלי שין, קלינטון דיברה בשימוע בוועדת יחסי החוץ של הסנאט, וסנטה בהן על כך שהן "מפגרות מאחור" בעוד אל ג'זירה מובילה את הסיקור.

 

"אם אתה אוהב או שונא את זה, זה יעיל", היא אמרה, "למעשה, הצפייה באל ג'זירה בעלייה בארצות הברית, כי הם עושים חדשות אמיתיות". מזכירת המדינה הסבירה: "אתה לא חייב להסכים איתם, אבל התחושה היא שאתה מקבל את החדשות האמיתיות מסביב לשעון, במקום מיליון פרסומות, ויכוחים בין ראשים מדברים, וכל מה שאנחנו עושים בחדשות שלנו שלא מספק לנו מידע, שלא לדבר על זרים".


הפגנה נגד אל ג'זירה בלבנון. מדווחים ומתסיסים (צילום: AP)

 

למרות דבריה, נתוני הצפייה ה"רגילים" של אל ג'זירה בארה"ב לא ממש זינקו, מכיוון שהערוץ מקטאר, שיש לו גם גרסה אנגלית, משודר רק במספר מצומצם של רשתות כבלים. עם זאת, צפייה בערוץ ברשת עלתה בגדול בזמן המהומות במצרים – עלייה של עד 2,5000 אחוזים, לטענת הרשת, כאשר חצי מהצופים מארה"ב.

 

אל ג'זירה ניצלה את המומנטום וביקשה מגולשים ללחוץ על קישור ששלח אוטומטית מכתב לרשת הכבלים המקומית של המשתמש, בקריאה להוסיף את הערוץ הקטארי. יותר מ-40 אלף אימיילים כאלו נשלחו.

 

"האירועים במצרים שכנעו יותר ויותר אמריקנים, בהם מזכירת המדינה, שהסיקור של אל ג'זירה לאירועים הללו נתפס כשינוי דרמטי בגישה כלפינו", אמר הנציג הבכיר של הרשת בוושינגטון, עבדראחים פוקארה.

 

"הרגע נודע לנו ש..."

רוב אנשי הרשתות האמריקניות ש"חטפו" מקלינטון סירבו להגיב, אולם מייקל קלמנט, סגן נשיא ב"פוקס ניוז" השמרנית, אמר שהוא "מופתע" מהביקורת. "מדובר בעניינים של מנהיגות, ביטחון של העם שלנו. נושאים גדולים. פתאום יש כותרות על אל ג'זירה נגד החדשות אצלנו במדינה? זה פשוט מפתיע. מוזר, יותר ממפתיע", הוא הדגיש.

 

מי שניהל בעבר את השלוחה של CNN בוושינגטון, פרנק ססנו, דווקא הסכים עם מזכירת המדינה. "היא צודקת. החדשות בכבלים (Cable News) הפכו לרעש בכבלים (Cable Noise). הכוונה הייתה למסור לאנשים מידע, וזה הפך לניסיון להסית".

 

הנטייה של רשתות החדשות לכיוון יותר דעתני השתלמה בנתוני הרייטינג, במיוחד ל"פוקס", וגם ל-MSNBC. לעומתם, CNN התנגדה לסחף, בחרה להתמקד בחדשות – והצפייה בה פחתה בשנים האחרונות. במקביל, מחלקות החדשות בערוצים הכלליים בארה"ב קוצצו, והשפעתן פחתה.

 

למרות הנטייה לדעות על חשבון מידע, הסיקור מתמקד בחדשות כשהן מתרחשות, מדגיש ססנו, למשל במקרה של ההפיכה במצרים. מה שלוקה בחסר לדעתו הוא המסגור – היכולת לדבוק בסיפור ולספק את ההקשרים הרחבים. "יש התמכרות ל'הרגע נודע לנו ש...'".

 

דבריה המחמיאים יחסית של קלינטון מנוגדים ליחס שהעניק ממשל בוש הבן לאל ג'זירה. שר ההגנה לשעבר דונלנד רמספלד אף כינה את הרשת "מוטה באופן בלתי נסלח". הגישה הזו הקשתה על חדירתה לשוק האמריקני.

 

לדברי פוקארה, הנציג בוושינגטון, קהל זר, במיוחד בעולם הערבי, רעב מאוד לחדשות. "אפשר לסקר סיפור במשך שעות, ימים ואפילו שבועות", הוא אומר, "בעוד בארצות הברית התפיסה היא שאנשים לא מתעניינים כל כך בחדשות, במיוחד חדשות חוץ".

 

ססנו מעריך שהטלטלה במזרח התיכון יכולה להיות עבור אל ג'זירה מה שהייתה מלחמת המפרץ הראשונה עבור CNN, שביססה אז את מעמדה בארה"ב.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלינטון. ביקורת התקשורת
צילום: AP
צילום: אלג'זירה
אל ג'זירה מנצלת את המומנטום
צילום: אלג'זירה
ירידה ברייטינג
מומלצים