סעודיה אסרה על הפגנות: מנוגדות לאיסלאם
לאחר שהכריזה על רפורמות חסרות תקדים כדי למנוע הפיכה, הממשלה בריאד הטילה איסור מוחלט על הפגנות. אתמול הפגינו קראו כמאה שיעים במזרח המדינה לשחרור אסירים, אך היום הובהר: כוחות הביטחון ינהגו ב"אפס סובלנות"
עם טובות - בלי חופש ביטוי: ממשלת סעודיה הודיעה היום (שבת) כי לא תאפשר למתנגדי המשטר בריאד להפגין ברחבי הממלכה, וכי כוחות הביטחון הסעודים ייפעלו נגד כל מי שישתתף באירועים שכאלה. שר הפנים הסעודי הודיע על מדיניות של "אפס סובלנות" כלפי מפגינים, יום אחרי שכ-100 מבני המיעוט השיעי הפגינו נגד המשטר במזרח הממלכה.
- טלטלה במזרח התיכון - עדכונים שוטפים בפייסבוק של ynet
הודעת האזהרה של הממשל בריאד מהווה ניסיון נוסף של בית המלוכה להקדים רפואה לגל ההתנגדות העממית במזרח התיכון, ושהביא כבר להדחתם של נשיאי תוניסיה ומצרים. במסגרת אותו
ניסיון למנוע התקוממות עממית אלימה, כפי שקורה כעת בלוב ובחריין, הודיעה הממשלה לפני כשבוע על חבילת הטבות חסרת תקדים לעם הסעודי, בשווי מוערך של 36 מיליארד דולר. במסגרת אותה חבילת הטבות יקבלו האזרחים אפשרויות למשכנתאות ללא ריבית, סיוע במציאת תעסוקה ואף מחיקה ומחילה של חובות.
כעת, לאחר הגזר, מגיע המקל: שר הפנים הודיע מפורשות כי הממלכה אוסרת באופן מוחלט על כל צורות ההפגנה, משום שהן נוגדות, לטענתו, את חוקי האיסלאם ואת ערכי החברה הסעודית. הוא הוסיף כי ישנם גורמים שניסו לעקוף את החוק "במטרה להשיג מטרות שאינן לגיטימיות". וכך, כוחות הביטחון קיבלו סמכות מלאה לפעול נגד כל מי שיפר את צו האיסור.
אתמול הפגינו מתנגדי המשטר לאחר תפילות יום השישי בעיר חופוף שבמזרח סעודיה, ודרשו לשחרר עצירים שיעים, בהם תאופיק אל-עמר, איש דת שנעצר בשבוע שעבר לאחר שקרא להקים בממלכה מונרכיה חוקתית.
בסוף החודש שעבר הפצירו אינטלקטואלים ואנשי דת סעודים במלך עבדאללה בן ה-86 ליזום רפורמות פוליטיות וחברתיות מרחיקות לכת. לדבריהם, שליטי מדינות ערב חייבים להבין את הסכנה הנשקפת למשטריהם בעקבות ההפיכות בתוניסיה ובמצרים, ולאור ההתקוממות האלימה בלוב. בין חברי הקבוצה, שקראה למלך להאזין לקולם של הצעירים המתפכחים, כדבריהם, ישנם כמה מומחים לאיסלאם, אשת אקדמיה אחת, משורר בולט וחבר הסגל הדיפלומטי לשעבר.
כפי שצפו המומחים, הקבוצה ברשת החברתית פייסבוק אשר קוראת ל"הפיכת הכמיהה ב-11 במרס"
החלה לצבור תנופה. מסרים שונים בקבוצה קוראים להדחת המשטר כולו וחלקם מונים רשימת דרישות של המהפכנים בפוטנציה, כולל דרישה לבחירות דמוקרטיות לשליט המדינה ואף לחברי האסיפה המייעצת - מועצת השורא.
למרות שאין נתונים רשמיים על המצב הכלכלי ביצרנית הנפט הגדולה בעולם, ההערכה היא כי בממלכה ישנם כ-450 אלף מובטלים, כשני שלישים מהאוכלוסייה הם צעירים מתחת לגיל 29, ורבים מהם מאסו בחוקים המושתתים על המסורת המוסלמית הנוקשה.
Read this article in English