החור השחור בצד שמאל
הקמת מפלגת שמאל חדשה היא צורך חיוני להמשך קיומו של המשטר הדמוקרטי. היא דרושה גם לעצם קיומה של מדינת ישראל, שלא תוכל להחזיק מעמד לאורך ימים כמדינה גזענית חשוכה, מבודדת בעולם ומסוכסכת בתוך עצמה
חור שחור פעור בצד שמאל של המפה הפוליטית. חור שמשווע למילוי. אין ספק שלקראת הבחירות הבאות יעשו ניסיונות למלא את החור השחור הזה. רבים וטובים, יותר או פחות, כבר חושבים על כך. ביניהם נמצאים צעירים מלאי רצון טוב, שלא ממש יודעים איך עושים זאת, וגם כמה פוליטיקאים ותיקים ומחפשי הזדמנויות אחרים.
הסכנה הגדולה היא שהחור השחור משמאל יתמלא ב"כאילו" - קומבינות של מפלגות שאבד עליהן הכלח, כוחות קיקיוניים שיצוצו ערב הבחירות וייעלמו ביום שלמחרת - התארגנויות שיזכו לשעה קלה בחיבוק הדוב של התקשורת, אך תהיינה חלולות וחסרות תוכן, ד"ש ושינוי במהדורות חדשות.
כמי שהשתתף בעבר בכמה ניסיונות להקמת מפלגה יש מאין, אני מרשה לעצמי להשיא מספר עצות. ב-1965 השתתפתי בהקמת תנועת העולם הזה - כוח חדש, המפלגה הראשונה שהצליחה לשבור את מונופול המפלגות הוותיקות ושזכתה בייצוג בשתי כנסות. ב-1977 הקמנו את מחנה של"י, שכיהן שתי קדנציות, וב-1984 את הרשימה המתקדמת לשלום, שזכתה גם היא פעמיים לייצוג. למפלגות האלו היתה השפעה רבה על עיצוב תודעת השמאל והציבור בכלל ("שתי מדינות לשני עמים"), אך כולן נכשלו בניסיון להפוך למפלגות רחבות ממדים שישנו את פני המדינה. אפשר ללמוד מניסיונן הרבה.
הלקחים
הנה, בתמצית, הלקחים שהסקתי: 1. הקמת מפלגה חדשה היא מעשה בראשית. כמו כל יצירה גדולה, היא צריכה לקום יש מאין. 2. המפלגה החדשה צריכה לשאוף להפוך לכוח פוליטי מרכזי, שיתחרה על השלטון במדינה. עד למימוש השאיפה הזו, צריכה המפלגה החדשה להוות את האופוזיציה הרעיונית והמעשית העיקרית.
3, מטרתה של המפלגה החדשה צריכה להיות לא פחות מהקמת הרפובליקה הישראלית השנייה, שתהיה שונה במהותה מדמות המדינה הנוכחית, שהגיעה לעברי פי פחת. 4. המפלגה החדשה צריכה לדבר בשפה פוליטית חדשה לגמרי, תוך פסילת כל הסיסמאות השגרתיות שהרחיקו את השמאל מהציבור הרחב. 5. המפלגה החדשה צריכה להקרין בכל מעשיה ואמירותיה את מסירותה המוחלטת למדינת ישראל כמדינה שכל אזרחיה יוכלו להתגאות בה ושכל העולם יוכל לכבדה.
6. כדי ליצור את השפה החדשה, על המפלגה החדשה להאזין לציבור האמיתי, ולא לזה הקיים רק במשאלות לב. בעיצוב השפה החדשה עליה להשתמש לא רק באינטואיציה, אלא גם בכלים מדעיים. אין סתירה בין הנאמנות המוחלטת לערכים הנצחיים של השמאל ובין יציקתם לסיסמאות חדשות ועדכניות. 7. המפלגה החדשה צריכה להיות שלמה בהשקפת עולמה ולאחד את כל מערכת הערכים השמאלית כמיקשה אחת. עמותות חוץ-פרלמנטריות יכולות להתרכז בקטע אחד ("נישה"), אבל מפלגת המונים צריכה לאחד את הכל תחת גג אחד: אהבת מולדת והשלום, חוקה כתובה וביצור בית המשפט, צדק חברתי והגנה על זכויות המיעוטים, שוויון מגדרי ושוויון עדתי, הפרדת הדת מהמדינה וזכות כל אדם לדבוק באמונתו, שמירת הסביבה והגנה על בעלי החיים, קידום כל המגזרים המקופחים וכיבוד האחר.
8. המפלגה החדשה צריכה לעשות מאמץ עליון להכות שורשים בכל מגזרי הציבור הישראלי: גברים ונשים, ותיקים ועולים חדשים, מערביים ומזרחיים, יהודים וערבים, רוסים ואתיופים, חילונים ודתיים. אסור לה להיות מפלגת בוטיק של עילית חברתית מצומצמת.
הקמת מפלגת השמאל החדשה היא צורך חיוני להמשך קיומו של המשטר הדמוקרטי, המידרדר עתה לתהום, בהיעדר אופוזיציה של ממש. אינני מהסס לומר: היא דרושה לא רק להצלת הדמוקרטיה הישראלית, אלא לעצם קיומה של מדינת ישראל, שלא תוכל להחזיק מעמד לאורך ימים כמדינה גזענית חשוכה, מבודדת בעולם ומסוכסכת בתוך עצמה.
אני שייך לדור שהקים את המדינה. הדור הבא מצווה להפכה למדינה שתתפוס את מקומה הראוי במצעד האנושות לשלום, לחירות ולצדק.
אורי אבנרי
צילום: צביקה טישלר
אורי אבנרי, בזמן שכיהן כחבר כנסת
צילום: לע"מ
מומלצים