שתף קטע נבחר

אושר בועדת השרים: אסור לכרות עצים בוגרים

ועדת שרים לחקיקה אישרה תיקון לחוק היערות, שמאפשר להטיל קנסות מידיים בגובה 15 אלף שקל על כריתת עצים מוגנים ושמכליל את העצים הבוגרים בארץ תחת הגנת החוק

כריתת עצים בניגוד לחוק תעלה ביוקר: ועדת שרים לענייני חקיקה אישרה היום (א') תיקון לחוק היערות, שמחמיר את הענישה עם כורתי עצים ומגביר את ההגנה על עצים בוגרים בישראל. התיקון יעבור לאישור הכנסת.

 

על פי התיקון, פקידי היערות במשרד החקלאות יוכלו להטיל קנסות מנהליים עד סך של 15 אלף שקל במיידי וללא התערבות בתי המשפט על כריתת עצים בניגוד לחוק, זאת בנוסף לקנסות שמוטלים כיום על ידי בתי המשפט ושמגיעים ל-60 אלף שקל. בנוסף, הוא מכליל את העצים הבוגרים תחת הגנת החוק, מתמחר את העצים שנכרתים, ומגדיר לראשונה מהי "כריתה".  

 

חגי שניר, פקיד היערות הממשלתי במשרד החקלאות, מסביר בשיחה עם ynet, כי מדי שנה אלפי עצים בישראל נפגעים ומתים, מבלי שניתן יהיה להגיש כתב אישום כנגד העבריינים. הסיבה: בחוק הקיים (פקודת היערות המנדטורית משנת 1926 – י.ד) - כריתה הוגדרה רק במקרים שבהם העץ נכרת לחלוטין, קרוב מאוד לקרקע. "התיקון החדש מאפשר להגיש כתב אישום גם אם הותירו חלקים מהעץ, שכן בפועל העץ מת", הוא מסביר.

 

תיקון חשוב נוסף הוא ההגדרה של העצים המוגנים על פי חוק: עד היום רק 68 היו מיני עצים מוגנים וחשובים, אך התיקון קובע כי מעתה, כל עץ בוגר – שגובהו מעל שני מטרים ושקוטר הגזע שלו מעל 10 ס"מ, נחשב למוגן. תיקון זה בוצע אמנם לפני כשנתיים בעקיפין, באמצעות תיקון שהוכנס לחוק התכנון והבנייה, אך כעת הוא הוכנס באופן רשמי לחוק עצמו.

 

תיקון חשוב נוסף שאושר על ידי הממשלה הוא "תמחור" של העצים - קודם לתיקון, מי שכרת עץ חייב היה בנטיעה חליפית של עץ אחר תמורתו. התיקון קובע, כי המהלך יתבצע באמצעות "מחירון", בהתאם לשווי העץ.

 

"בעולם יש טבלה בוטנית מקובלת שמחשבת את שווי העץ", מסביר שניר, "הטבלה הזו בשימוש ומוכרת על ידי אנשי המקצוע וכעת היא תוכר גם בישראל. המשמעות היא שאם כרתת עץ בשווי 2,000 שקל, תצטרך לנטוע עצים בשווי הזה, ולא תוכל לנטוע עצים בשווי 250 שקל למשל".

 

"העצים הבוגרים הם נכס יקר של כלל הציבור, שלא קיבל עד היום את ההגנה הראויה עליו", אמרה לאחר אישור החוק שרת החקלאות, אורית נוקד. לדבריה, "שימור היערות והשטחים הפתוחים בישראל נוגע באקולוגיה, בבריאות ובאיכות חיינו. השינויים המוצעים יגנו בצורה טובה יותר על עצי ישראל, יקבעו תקנות ברורות ובהירות ויצרו נוהל אחיד לטיפול בנושאים הנידונים בפקודת היערות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים