דרך מי נגלוש באינטרנט?
הממשלה רוצה להוסיף ספקית תשתית שלישית לבזק ולהוט. ועדת כלכלה רוצה לאחד ספקית תשתית וגלישה כדי שנוכל לרכוש חבילת גלישה מחברה אחת. מתי כל זה יקרה? ספוילר: לא מחר
שני דיונים שהתקיימו במקביל הבוקר (א') - בכנסת ובממשלה, אמורים להוביל צעדים לשינוי המבנה של החברות שאנחנו גולשים דרכן לאינטרנט. כיום אנחנו יכולים להתחבר לבזק או להוט בשביל לקבל תשתית אינטרנט, ואחר כך לבחור אחת מבין כמה ספקיות אינטרנט - ולשלם לשתי החברות בנפרד על הגלישה שלנו, או לקנות "באנדל" שלעתים כולל גם קו טלפון וחיבור לטלוויזיה.
שינוי אחד שאישרה וועדת שרים של הממשלה הבוקר, אך עדיין דורש שלבים נוספים של חקיקה בכנסת לפני שיצא לפועל, הוא הקמת חברת תשתית שלישית, בנוסף לבזק והוט, שיבוסס על קווי החשמל. בחודש יוני האחרון הציגה חברת חשמל תוצאות של פיילוט שקיימה בקריית שמונה בשיתוף 012, נטוויז'ן ואורנג'. במסגרתו חיברה כ-100 משפחות לאינטרנט מהיר בתשתית שהקימה בעיר, במהירות של 100 מגהביט. על פי החזון של ראש הממשלה נתניהו, הוא הבטיח שישראל תרושת בתוך שנתים בסיבים אופטיים. בזק, מצידה, הבטיחה חיבור במהירות של 200 מגהביט בשנה הקרובה, לאחר שתשפץ את התשתית שלה.
על פי ההצעה שאושרה על ידי הממשלה, חברת החשמל לא תהיה ספקית התשתית בעצמה, ולא יווצר מצב שהמדינה תתחרה בחברות פרטיות. כלומר- לא בדיוק. תוקם חברה ש-49 אחוזים ממנה יהיו בבעלות חברת חשמל, שתספק את התשתית הפיזית, על ידי פרישת סיבים אופטיים על עמודי חשמל. 51 האחוזים הנותרים של החברה יהיו בבעלות פרטית.
ספקית, תשתית ומה שביניהן (כבל)
בין אם תקום חברה שלישית בזמן הקרוב ובין אם לאו, נותרת פתוחה הסוגיה של הפרדה בין חברת תשתית לספקית אינטרנט - במקביל לדיון בממשלה התקיים גם דיון בועדת הכלכלה של הכנסת על איחוד בין הגורמים הללו שיאפשרו לרכוש חיבור לאינטרנט מחברה אחת. אך לא
יוזם הדיון, ח"כ כרמל שאמה הכהן (ליכוד), מאמין שביטול ההפרדה בין הספקיות השונות יקל על הצרכן לעשות השוואת מחירים, יגביר את התחרות בשוק ויישר קו בין מחירי האינטרנט בארץ למחירים באירופה ובארצות הברית. כמו כן, אמר שאמה הכהן שאם חיבור האינטרנט יסופק על ידי חברה אחת, השירות ישתפר ויחסוך את הטרטור שצריך לעבור הלקוח בין שתי הספקיות כשהוא צריך טיפול בתקלה טכנית וגם בעת התחברות או התנתקות מהשירות.
נציג חברת 013 נטוויז'ן שנכח בדיון הביע חשש מכך שאם תעבור ההחלטה, הדואפול של בזק והוט רק יתחזק בעקבות הוספת שירותי אינטרנט לסל המוצרים שלהן. בעבר נעשה ניסוי לאפשר לספקיות אינטרנט לרכוש תשתית מבזק, אך המחירים שקבעה בזק היו גבוהים מדי ולא כדאיים. ח"כ שאמה הכהן אומר שאם ההחלטה תתקבל, הוועדה תקבע כללים על מנת להגן על ספקיות האינטרנט כמו 013 נטוויז'ן ו-012 סמייל מפני התנהגות בריונית מצד ספקיות התשתית, ושיאפשרו להן לרכוש תשתית במחירים הגיוניים.
הוט ובזק הביעו את תמיכתן בהחלטה מכיוון שהן צפויות להרוויח מהמהלך. מנהלת אגף רגולציה בהוט, מיכל פליישר, אומרת שמן הראוי שההחלטה תעבור, כיוון שבשוק התקשורת הסלולרית נהנה הצרכן משירותי אינטרנט הניתנים על ידי חברה אחת המספקת גם את התשתית וגם את הקישוריות. שרון פליישר-בן יהודה, סמנכ"ל רגולציה בבזק, אומרת שאיחוד הספקיות יאפשר להם לתת שירות יותר טוב ללקוחות במקרה של תקלה.
הוט עובדת בימים אלה על הקמת ספקית אינטרנט בשם "הוט נט" - בדומה לבזק בינלאומי שהיא חברת בת של בזק. ההגבלים הנוכחיים של משרד התקשורת לא מאפשרים לחברת הוט לספק חבילות אטרקטיביות יותר ללקוחות המעוניינים לרכוש גם שירותי אינטרנט אצלה, על פי החברה, ובכך הם גורמים למחיר גבוה יותר לצרכן. "זה יוצר אצלנו כפילות עלויות", אומרת פליישר, מנהלת אגף הרגולציה בהוט. "אם תעבור ההחלטה, נוכל להיערך לספק שירות לקוחות מתוך מוקד יחיד ולהוריד את המחירים לצרכן".