נתניהו חושש מדיון עם משפחות נספי הכרמל
אחרי שהסכים לבוא לוועדה לביקורת המדינה בכנסת, בלשכת ראש הממשלה שמעו על כוונות יו"ר הוועדה מקדימה "לעורר מהומה" נוסח בית אורן. ריבלין מנסה למצוא פשרה
ראש הממשלה בנימין נתניהו כבר הודיע שיתייצב מחר (יום ב') בדיון בוועדת ביקורת המדינה בכנסת, בעניין מצב מערך כיבוי האש לפני השריפה בכרמל. אבל רגע לפני, בלשכתו הבינו שנתניהו עלול להיתקל שוב בסיטואציה מביכה - לעמוד מול משפחות נפגעי האסון. יו"ר הכנסת מנסה לתווך ולאפשר קיום הדיון כמתוכנן.
נתניהו הוזמן על ידי יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ יואל חסון מקדימה, והביע את נכונותו להתייצב. נתניהו הביע את נכונותו, אולם היום בצהריים התקשרו מלשכת ראש הממשלה ליו"ר הכנסת, רובי ריבלין, והודיעו שנתניהו בוחן את השתתפותו מחדש.
לטענת אנשי ראש הממשלה, הגיעו לאוזניהם שמועות על כך שיו"ר הוועדה וגורמים אחרים מעודדים משפחות של 44 הנספים להתייצב לדיון ולעורר המולה, נוסח זו שהתעוררה בבית אורן, בטקס ה-30 לאסון. מלשכת נתניהו הבהירו שבמצב זה ראש הממשלה אינו מוכן להתייצב בוועדה.
ריבלין התקשר ליו"ר הוועדה חסון, שטען מצדו שאין שום כוונה לעור פרובוקציה. ריבלין ביקש שהדיון יתנהל בצורה עניינית ולא יחרוג וייגרר לתקרית דומה לזו של בית אורן, אז קמו כמה מבני המשפחות השכולות, דרשו משר הפנים אלי ישי להסתלק והפנו אצבע מאשימה גם לנתניהו, שעמד נבוך ונאומו הופסק במשך דקות ארוכות.
נוסח הפשרה: נציגים לכל קבוצה
למרות שהצהיר שאין כוונה לפרובוקציה, חסון אמר לריבלין שעם כל רצונו, אין הוא סבור שהוא יכול למנוע ממשפחות הנספים באסון מלהגיע לדיון ולהשתתף בו. יו"ר הכנסת הציע כפשרה שהמשפחות יבחרו נציגים משלושת הסקטורים המרכזיים שמרכיבים את קבוצת 44 ההרוגים - אנשי שירות בתי הסוהר, אנשי כיבוי אש והמשטרה. קבוצה נבחרת זו תוכל להעלות את טענות המשפחות בלא לעורר מהומה אפשרית.
לעת עתה ממתין יו"ר הכנסת לתשובות הצדדים המעורבים. ריבלין הבהיר שראוי לנהל דיון ענייני, אך יש להימנע בכל דרך שהיא מיצירת פרובוקציות. "המטרה היא לאפשר לראש הממשלה להשמיע את דבריו בנושא חשוב מאין כמותו מעל במה מכובדת זו של הכנסת", אמר.
מלשכת נתניהו נמסר כי "ראש הממשלה הוזמן לוועדה לביקורת המדינה בעקבות דו"ח המבקר בנושא הכבאות. יש לציין כי דו"ח זה אינו דן בשריפה בכרמל. יו"ר הועדה, יואל חסון ביקש לזמן לוועדה את המשפחות השכולות, על אף שאין קשר בין הדיון לשריפה. לשכת ראש הממשלה ביקשה לתאם הגעתם של נציגי המשפחות במטרה לקיים דיון ענייני בנושא ובשעה זו מתנהלים דיונים עם הועדה בנושא. אנו מקווים כי יואל חסון אינו מבקש ליצור פרובוקציה במקום דיון ענייני בו ישתתפו נציגי המשפחות".
חסון טען מנגד: "לא מתנהל איתי שום מו"מ על הגעת משפחות שכולות לדיון ואין לי שום כוונה לנהל מו"מ על כל סוג ומספר המשפחות השכולות שראש הממשלה מוכן שיגיעו לדיון. אין לי כוונה לעשות הפרד ומשול בין המשפחות. לא אבחר נציגים מבין המשפחות שלא על דעתן ולא מטעמן ואני בוודאי לא מתכוון לחתור תחת העקרון הבסיסי של דיונים פתוחים בכנסת השקופים לעיני כל, ומאפשרים השתתפות כל הגורמים הרלבנטיים.
"זו עזות מצח לטעון שהמשפחות השכולות אינן רלבנטיות לדיון", הוסיף חסון. "ויש לתהות מדוע משקיעה לשכת רה"מ כל כך הרבה מאמצים בניסיון לקבוע את סדרי הדיון עליו ידעה שבועות מראש. הדיון מחר יתקיים באופן ענייני ומכובד כראוי לנושא בהשתתפות מי שהוזמן".
אגב, ל-ynet נודע כי רק היום החלה הוועדה להזמין את בני משפחות הסוהרים שנספו. זאת לאחר שהמשטרה והשירותי הכיבוי הודיעו כבר בשבוע שעבר לבני המשפחות של הנספים משורותיהם על הכינוס,
אולם השב"ס נמנע מלעשות כן.
היום, לאחר שנודע להנהלת הוועדה כי בני משפחות הסוהרים לא הוזמנו, החלו להתקשר לבני המשפחות ולהזמינם, אולם לא כולם קיבלו את ההודעה.
אחרי השריפה הגדולה בכרמל ובעקבות פרסום דו"ח מבקר המדינה, שמצא כשלים חמורים בטיפול במערך הכבאות לאורך השנים, ניסה חסון להשיג רוב בוועדה להקמת ועדת חקירה ממלכתית. ראש הממשלה, שהיה אחד מיעדי הביקורת, טירפד את המהלך.