הגרושים תומכים: עובדי הרווחה - מלאכים משמיים
המו"מ עם האוצר עדיין תקוע, העובדים ממשיכים להפגין. בכיכר ציון בירושלים מחו כ-150 איש: "העומס לא ייאמן והמשכורת עלובה". הורים גרושים, שנפגעים מהשביתה, דווקא מזדהים: "בתנאים שלהם אחרים היו מעדיפים לחתום אבטלה"
העובדים הסוציאליים השובתים לא נשארים בבית. בעוד נציגיהם נפגשים עם אנשי משרד האוצר, הפגינו בצהריים (יום ב') בכיכר ציון בירושלים כ-150 עובדים סוציאליים, במחאה על תנאי העסקתם. המפגינים נשאו שלטים שעליהם נכתב: "עבדים סוציאליים", ו-"אובדים סוציאליים". אל העובדים הצטרפו סטודנטים לעבודה סוציאלית. במקביל, דיווחו נציגי העובדים הדנים עם נציגי האוצר כי "כמעט שאין התקדמות" במו"מ.
שביתת העו"סים - הכותרות האחרונות ב-ynet:
- המו"מ התחדש: "שהעובדים המרוויחים יוותרו"
- בגלל השביתה - סלי המזון לפסח בסכנה
- "הגיע הזמן שתישמע זעקת המטופלים"
- "המצב רע, הם הנשמה של בתי החולים"
- שביתת עובדי הרווחה: "רבע מהאזרחים ייפגעו"
- השביתה פגעה גם בכם? בואו לדבר על זה בפייסבוק
"המשכורת עלובה, ההשקעה מרובה, מדובר בעומס שלא ייאמן ובמלחמה יום יומית", אמרה ל-ynet ג'רודנה דיסגני, עובדת סוציאלית בפסגת זאב. תכלת רמות וגל אוקשטיין, סטודנטים לעבודה סוציאלית מהאוניברסיטה העברית, הסבירו מדוע הצטרפו להפגנה: "זה גם המאבק שלנו. בעוד שלושה חודשים אנחנו מצטרפים למעגל העבודה. הגענו למקצוע מתוך אידיאלים ואנחנו רוצים להבטיח שנוכל להתפרנס בכבוד".
על אף הקושי הרב שגורמת השביתה, הביעו רבים תמיכה במאבקם של העובדים. "אני מבין את המאבק", אמר דן, תושב הגליל בן 38, גרוש ואב לשתי ילדות בנות 13 ו-10. בית המשפט קבע כי כל מפגש בינו לבין בנותיו יתקיים בפיקוח עובד סוציאלי ודן חושש כי התמשכות השביתה תמנע ממנו לפגוש את בנותיו.
הפגנת העובדים הסוציאליים בכיכר ציון (צילום: אוהד צויגנברג)
"מדובר בקבוצה נפלאה של אנשים שעושה ימים כלילות עבורנו", סיפר דן ל-ynet, "חבל שהממשלה פוגעת בעם בלי להבין את המשמעויות. מאחורי כל עובד כזה יש מאות משפחות שתוך זמן קצר יחושו כאב נפשי ונזק שיהיה קשה לשקם אותו".
לרוית ולבעלה תושבי הגליל שלושה ילדים, לשניים מהם צרכים מיוחדים. "לצערי אין לי ולבעלי את הכלים להתמודד עם הבעיות ללא ליווי צמוד", הסבירה רוית וסיפרה על חשיבות העובדים הסוציאליים, "כואב לי שבחרו לפגוע דווקא בעובדים שבעיני המשפחות הם מלאכים משמיים. הם עובדים בתנאים שבהם אחרים היו מעדיפים להישאר בבית או לחתום אבטלה. אני קוראת להתערבות מיידית של ראש הממשלה כי כל יום שעובר גורם לנו צער נפשי וכאב שקשה יהיה להתגבר עליו".
ובינתיים במו"מ: "מתחילים להתייאש"
במקביל, בבית ההסתדרות בתל אביב, ישבו שני הצדדים לשולחן המו"מ. מספר שעות לאחר תחילת הדיונים אמרו נציגי העובדים כי הם "מתחילים להתייאש" מעמדות נציגי האוצר. "כל אזרח במדינה מרגיש שזו שביתה נכונה", אמר לפני הדיון נציג העובדים הסוציאליים, יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, אבי ניסנקורן, "היא מסמנת יותר מכל את הצורך במהפיכה חברתית כאן בארץ". ניסנקורן הסביר כי שתי המחלוקות העיקריות נוגעות לפערי השכר ולעובדי העמותות.
לדבריו, הצעתו הנוכחית של משרד האוצר עומדת על תוספת שכר של 15 אחוזים בלבד, בעוד העובדים דורשים כ-30 אחוזים. בנוסף, ניסנקורן דורש לכלול גם את עובדי העמותות,
המהווים לדבריו כ-40% מכלל העובדים הסוציאליים, בהסדר הכספי שיתגבש ולוודא שלא ייפגעו במקרה של הפרטה. "קשה להגיד כמה זמן ייקח עד שתסתיים השביתה ושני הצדדים יוכלו להגיע לגישור. הכדור כרגע אצל האוצר, אנו מקווים שהיום יהיה מפנה", אמר ניסנקורן.
סגן שר האוצר יצחק כהן החזיר את הכדור למגרש של העובדים: "אני מאמין שניתן לגשר על הפערים אם הקבוצה של העו"סים שמרוויחים שכר גבוה, של 18-20 אלף שקל יאמרו שהם מוכנים להסתפק בתוספת של עשרה אחוזים לשכר, כך שאת התוספת המשמעותית של 20-30 אחוז יקבלו העו"סים שבאמת משתכרים שכר נמוך". בדיונים השתתפו גם הממונה על התקציב באוצר, אודי ניסן, מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ, ויו"ר איגוד העו"סים, יצחק פרי.
באוצר אמרו בתום הדיונים כי לא הושגה כל פריצת דרך ולא הורגשה כל תזוזה בעמדות של העובדים הסוציאליים. נציגיהם העריכו כי יחלפו עוד כמה ימים עד שיבשילו התנאים לחתום על הסכם. נקודת המחלוקת בין הצדדים נותרה הכללת העובדים הסוציאליים בעמותות בתוך ההסכם.