שתף קטע נבחר

 

בכרי הסכים להתנצל, הלוחמים דרשו לערוך הסרט

פשרת השופטת נאור לא התקבלה, למרות שבמאי "ג'נין, ג'נין" הסכים להגדירו כלא-דוקומנטרי וכתב לשופטת כי הוא יתנצל בפני החיילים, "אם הם נפגעו". בפני התקשורת טען: "בחיים לא אתנצל". התובעים: "לא ייתכן שהמשפט יסתיים ללא פיצויים"

גם מוחמד בכרי מסכים: "ג'נין, ג'נין" יוכרז כלא-דוקומנטרי. בכרי הסכים להצעת הפשרה שהציע היום (יום ב') בית המשפט העליון (יום ב') לפיה יתנצל בפני הלוחמים שתבעו אותו "אם הם נפגעו מהסרט", והסרט יוגדר כלא-דוקומנטרי. אך חיילי המילואים דחו את ההצעה והמשיכו לדרוש מבכרי לערוך את סרטו מחדש. בהתאם לכך, הודיעה השופטת מרים נאור כי תיתן פסק דין בנושא בהקדם האפשרי.

 

להתפשר או להילחם? מדברים על זה בפייסבוק של ynet

 

לדברי עו"ד ישראל כספי, אחד החיילים שלחמו ב"חומת מגן", "השופטים לא חשים את תחושותינו, לא ייתכן שמשפט כזה ייגמר בהתנצלות וללא פיצויים. נעשתה בנו פגיעה קשה ביותר ודבק אות קין על מצחנו. תוארנו כרוצחים וכנאצים ולא ייתכן שההליך ייגמר בלי שייקבע שבכרי הוציא דיבתנו רעה וישלם את המחיר לחברה הישראלית".

 

עו"ד אמיר טטנוביץ המייצג את הלוחמים עם עו"ד דוד זיילר הסביר מדוע לא קיבלו את הצעת הפשרה: "חשבנו שההצעה אינה ראויה ואינה מספקת, בכרי ממשיך לפרסם בסרט דברי לשון הרע נוראים ומזוויעים ולא יכולנו להסכים איתם".


חילופי הדברים כמעט הגיעו לתגרת ידיים. בכרי בעליון (צילום: גיל יוחנן)

 

בכרי הביע את עמדתו בפתק שמסר לשופטת, אך כששוחח עם התקשורת נשמע שונה: "אני בחיים לא אתנצל, לאיש אין מונופול על האמת. גם לבית המשפט העליון ולבית המשפט המחוזי אין מונופול על האמת. השופטת נאור יכולה להציע את מה שהיא רוצה, אני אגיד את מה שמצפוני יגיד".

 

"מי שתובע אותי על הוצאת דיבה כאשר לא הוצאתי דיבה הוא כלב משוסה, ואני לא חוזר בי מהדברים שאמרתי", הוסיף בכרי בהתייחסו לחילופי דברים בינו לבין אחד הלוחמים, עו"ד ישראל כספי, בתחילת הדיון. כספי ובכרי היו קרובים לתגרת ידיים, לאחר שעורך הדין האשים את הבמאי בשיתוף פעולה עם האויב. בכרי השיב: "זוז מפה, אתה כלב", והוסיף "אתם כלבים משוסים". רק המאבטחים מנעו קטטה.

 

תשע שנות מחלוקת

סרטו של בכרי מעורר סערות מאז היה אמור לצאת לאקרנים ב-2002. הסרט מתעד שיחות עם תושבים ימים ספורים לאחר הקרב הקטלני שהתרחש בעיר במסגרת מבצע "חומת מגן". הסרט נפסל להקרנה על ידי הצנזורה הישראלית ולאחר מאבק ציבורי שנמשך כשנתיים, קיבל בג"ץ את עתירתו של היוצר והתיר הקרנות מסחריות של הסרט בישראל.

 

בפברואר 2003 הגישו חמישה חיילי מילואים שהשתתפו במבצע בג'נין תביעת דיבה נגד בכרי ותביעות נפרדות נגד הסינמטקים בתל אביב ובירושלים שהקרינו את הסרט לאחר שנפסל על ידי הצנזורה. החמישה תבעו 2.5 מיליון שקל מהיוצר בטענה כי אין מדובר בסרט דוקומנטרי וכי הקטעים המוצגים בו מהווים לשון הרע נגדם ונגד כלל חיילי צה"ל. תביעתם נדחתה ב-2008 ובפסק הדין נקבע כי אכן מדובר בלשון הרע, אך זו מתייחסת לקבוצה של חיילי צה"ל שהשתתפו במבצע ולא נוגעת ליחידים ספציפיים בכלל או לתובעים בפרט.

 

התובעים החליטו לערער על ההחלטה וזכו לרוח גבית מהיועץ המשפטי לממשלה לשעבר, מני מזוז. מזוז אמנם החליט בינואר שעבר לא להגיש כתב אישום פלילי נגד בכרי, אך הבהיר כי יתייצב לדיון לצד החיילים. הוא כתב אז כי "בית המשפט טעה בדחותו את התביעה בגין לשון הרע וכי בנסיבות העניין, ללוחמים זכות תביעה אישית ולפיכך יש לקבל את ערעורם".

 

בתביעתם טענו החיילים כי "הסרט מתחזה להיות סרט תיעודי, שמציג כביכול עדויות ועובדות". הוא מציג דוגמאות לאכזריות כביכול של החיילים, כמו ירי ללא הצדקה, פגיעה בילדים ודריסת גופות - דברים שלא היו ולא נבראו. לטענתם, מדובר בעריכה ובבימוי מגמתיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אגיד את מה שמצפוני יגיד". בכרי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים