צמחוני עוקצני: מתכונים עם סרפדים
מי חשב בכלל שאפשר לאכול סרפד, הרי כולם יודעים שהוא עוקצני עד כאב והצריבה שהוא משאיר מוציאה את החשק לטעום ממנו. אורנה סמלסון גילתה את שיחי הסרפד שליד ביתה והחליטה לעשות ניסיון עם מרק, קציצות ופשטידה
לאחרונה עברתי להתגורר בעין הוד ושיחי הסרפד קוראים לי מכל פינה. לאורך ההריון הומלץ לי אינספור פעמים לשתות חליטת סרפד מיובש, להעלאת רמת הברזל ואכן שתיתי (יש לומר בסבל מה, חליטה זו אינה מהטעימות), וינה פה, מכל עבר, הסרפד תוקף אותי ומאתגר אותי לאוכלו טרי. מיותר לומר כי נעניתי בשמחה לאתגר.
אז קודם כל צריך לזהות סרפד. ניתן לקטוף אותם, הם אינם מוגנים והיכן שהם נמצאים- הם בכל עבר, אך זהירות- הם צורבים, לא לגעת בהם! יש לקטוף אותם בעזרת כפפות או שקית עבה, הצריבה אינה מסוכנת רק לא נעימה, אם בכל זאת נצרבתם- מעט סודה לשתייה תרגיע את האיזור.
אחרי הקטיפה, יש לשטוף אותו היטב תחת מים זורמים ולאדותו בסיר עם מים חמים כ-5 דקות.
בזהירות, צמח הסרפד (צילום: אבישג שאר ישוב)
מרק מאש מונבטת וסרפד
את הסרפד ניתן להוסיף לכל מרק ירקות, לאחר שטיפה, בישול קצר וטחינת העלים עם מי הבישול. העלים מעניקים למרק צבע ירוק חי.
המרכיבים:
250 גרם שעועית מאש מונבטת (שוטפים את השעועית היטב במים ומשרים אותה ללילה. למחרת בבוקר שוטפים אותה ושמים במסננת בארון חשוך. יום ולילה שוטפים עד שיוצאים הנבטוטים הקטנים, עם שעועית המאש ההנבטה מהירה, תוך יום יומיים)
חופן סרפד (כ-25 גרם)
2 תפוחי אדמה קלופים וקצוצים גס
1 בצל יבש קצוץ
1 כרובית בינונית מופרדת לתפרחות קטנות
2 גזר קלוף וקצוץ
3 שיני שום פרוסות
כפית כמון
כפית חויאג' למרק
כפית מלח עשבים
כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור
2 כסות מים לבישול הסרפד
1/2 3 כוסות מים
כף שמן זית
אופן ההכנה:
- חולטים את עלי הסרפד כ-5 דקות ב-2 כוסות מים רותחים.
- טוחנים היטב בבלנדר את תערובת עלי הסרפד והמים.
- מניחים בסיר את שמן הזית, הבצל והשום, מערבבים ומטגנים מספר דקות.
- מוסיפים את "מיץ" הסרפד ומערבבים.
- מוסיפים את המאש ואת שאר הירקות, את המים והתיבול ומביאים לרתיחה.
- מנמיכים לאש בינונית לעוד כ-25 דקות.
מרק מאש מונבטת וסרפד (צילום: אבישג שאר ישוב)
פשטידת ירוקים
שילוב הירוקים השונים עם קמח הכוסמין והטופו, יוצר מרקם נימוח, עדין, טעים ובריא להפליא. ניתן לשדרג ולהוסיף גם עלי מנגולד.
המרכיבים:
חופן סרפד (כ-25 גרם)50 גרם תרד
3/4 כוס (75 גרם) אוקרה* - ניתן להחליף בחצי כמות טופו
כוס קמח כוסמין
4 כפות נבט חיטה
כף שמרי בירה
50 גרם טופו
1/2 כפית מלח
ראש ברוקולי
3/4 כוס חלב סויה
*אוקרה- אוקרה היא ה 'תוצר לוואי' מהכנת הטופו, אלו למעשה הסיבים של פולי הסויה לאחר שנסחטו. תוצר לוואי במרכאות מכיוון שהיא עשירה מאוד במינרלים וויטמינים, כך שזה מעט לא קורקטי לקרוא לה תוצר לוואי, אך היא אכן נוצרת כשמכינים חלב סויה או טופו.
אופן ההכנה:
- חולטים את הסרפד והתרד ומאדים כ-5 דקות בסיר עם 2 כוסות מים חמים.
- מסננים וקוצצים במעבד מזון את התרד והסרפד.
- מפרידים את ראש הברוקולי לתפרחות ומשרים במים רותחים כ-5 דקות.
- מוספים לתערובת התרד-סרפד את כל המרכיבים ומערבבים היטב.
- אפשרות נוספת היא לפזר את תפרחות הברוקולי על קרקעית תבנית משומנת קלות ולשפוך עליהם את הבלילה וכך מתקבל צד 1 תפרחות וצד 2 פשטידה, לשם כך יש צורך בראש ברוקולי נוסף.
- טועמים ומתקנים תיבול במידת הצורך.
- מכניסים לתנור שחומם מראש ל- 175 מעלות עד שהפשטידה משחימה מעט, כ-35-40 דקות.
פשטידת ירוקים (צילום: אבישג שאר ישוב)
קציצות סרפד ושקדים ברוטב עגבניות
קציצות אלו טעימות במיוחד עם רוטב, לכן הגודל המוצע הן קציצות קטנטנות, כך שבכל ביס תורגש גם הקציצה וגם הרוטב.
המרכיבים (לכ-24 קציצות קטנטנות):
לרוטב:
2 כפות שמן זית
1 בצל חתוך
6 עגבניות חלוטות (ללא קליפה)
כוס מים
כפית חויאג' למרק
כפית מלח שורשים
1/2 כפית מלח
מרכיבי הקציצות:
חופן סרפד (כ-25 גרם)
2 שיני שום, כתושות
100 גרם שקדים טחונים
1 כוס נבט חיטה
100 גרם טופו
כפית מלח
אופן ההכנה:
- חולטים את עלי הסרפד כ-5 דקות ב-2 כוסות מים רותחים.
- סוחטים היטב ושמים את כל רכיבי הקציצות במעבד מזון ליצירת תערובת אחידה.
- הרוטב: שמים בצל ועגבניות במחבת רחבה ומטגנים יחד כ-5 דקות.
- מוסיפים למחבת מים ותבלינים ומבשלים עוד 10 דקות, מערבבים היטב.
- מעצבים קציצות ושמים במחבת, מכסים את הקציצות עם רוטב.
- מבשלים יחד כ-10 דקות על אש בינונית עם מכסה.
קציצות סרפד ושקדים ברוטב עגבניות (צילום: אבישג שאר ישוב)
קציצות סרפד ודוחן אפויות
קציצות אלו טעימות במיוחד מיד לאחר יציאתן מהתנור, כשהן עוד חמות.
המרכיבים (ל-12 קציצות):
1/2 כוס דוחן
1 בצל יבש
1 גזר
חופן סרפד (כ-25 גרם)
1/2 כוס כרוב (100 גרם)
2 כפות חמאת שומשום (או טחינה משומשום מלא)
1/2 כפית חויאג' למרק
1/2 כפית מלח שורשים
1/2 כפית מלח
1 כוס מים חמים
אופן ההכנה:
- מבשלים את הדוחן במים החמים כרבע שעה.
- חולטים את עלי הסרפד כ-5 דקות במים רותחים, סוחטים היטב ושמים במעבד מזון עם הבצל, גזר והכרוב.
- מערבבים היטב את כל המרכיבים ליצירת תערובת אחידה.
- על גבי תבנית משומנת קלות, מניחים את הקציצות ואופים חצי שעה בתנור שחומם מראש לטמפ' של 175 מעלות.
- הופכים את הקציצות ואופים עוד 25 דקות.