שתף קטע נבחר
 

50% מרופאי גרמניה רושמים לחולים תרופות דמה

מחצית מרופאי המשפחה בגרמניה רושמים למטופלים שלהם תרופות דמה, כך עולה ממחקר חדש, ובבוואריה מגיע שיעורם עד 88%. בכשליש מהמקרים הפלצבו אכן מוביל לריפוי והיעילות של כדורי הדמה אף עולה ככל שהכדור גדול, צבעוני ויקר יותר

חצי מהרופאים בגרמניה רושמים למטופליהם תרופות פלצבו, כך עולה ממחקר חדש של ה-German Medical Association. בבוואריה מגיע שיעור רופאי המשפחה הרושמים פלצבו לחוליהם אפילו ל-88%.

 

 

"לפלצבו השפעה חזקה על החולים"

על פי המחקר הגרמני, תרופות הפלצבו - הכוללות ויטמינים, רמדיות הומאופטיות ואפילו התערבויות-דמה כירורגיות - יכולות להיות יעילות ביותר בטיפולים מסוימים.

 

ארגון הרפואה הגרמני מודה בדיווח שפרסם שהוא אינו מבין לחלוטין איך הפלצבו עובד, אך הוא מקבל בברכה את תוצאות המחקר. "לתרופות פלצבו יש השפעה חזקה על החולים והן מורכבות יותר ממה שאנו חושבים. יש לפלצבו חשיבות עצומה ברפואה של היום", אמר כריסטופר פוך, בכיר בארגון.

 

בדרך כלל רווח השימוש בפלצבו בניסויים של תרופות חדשות, כאשר קבוצת נבדקים אחת מקבלת את התרופה הניסיונית והשנייה מקבלת גלולת דמה ומשמשת כקבוצת ביקורת. במחקרים כאלה הן הרופא והן המטופל אינם יודעים למי ניתן הפלצבו. פעמים רבות דווקא אלה שנוטלים את התרופה המדומה מרגישים יותר טוב במשך תקופה מסוימת.

  

במשך זמן רב סברו הרופאים שאפקט הפלצבו פסיכולוגי בלבד, אך נראה שההשפעה הינה גם פיזית ממש, ושציפיות החולה להטבה שהתרופה תחולל בו יכולות לעורר מסלולי ריפוי נוירולוגיים הדומים לתרופה אמיתית.  

 

מחקרים מהשנים האחרונות שנערכו בארצות הברית ובישראל מראים שתרופות הפלצבו סייעו לכ-30%-40% מהסובלים ממחלות שונות כמו תסמונת המעי הרגיז, דיכאון, טרשת נפוצה וסוכרת. 

 

ככל שהכדור יקר וגדול - היעילות עולה

המחקר החדש מציע שרופאים וסטודנטים לרפואה ילמדו על תרופות הפלצבו ועל אופן השימוש בהן. "הפלצבו יכול למקסם את השפעת התרופה", אומר רוברט ג'יטה, מחבר המחקר, "להפחית בתופעות הלוואי של תרופות רגילות ולהוביל לניצול יעיל יותר של תקציב הבריאות שלנו".

 

יעילות הפלצבו תלויה בגורמים רבים, אומר ג'יטה, כולל גודל הכדור שניתן (כדור גדול נתפס כ"חזק") וצבעו המושך. בנוסף, ככל שתרופת הפלצבו יקרה יותר, כך גדלים סיכויי ההצלחה בטיפול. גם זריקות-דמה הוכחו כיעילות יותר מאשר תרופות הנלקחות דרך הפה.

 

לאמון השורר בין הרופא לחולה יש תפקיד חשוב ביעילות תרופה הדמה, כך על פי המחקר. תוצאות הטיפול בפלצבו טובות יותר כאשר המטופל חש שהרופא מבין באמת מה מטריד אותו וכשהוא מאמין שהרופא לוקח את דבריו ברצינות.

 

התחום האפור של האתיקה

מבחינה אתית, הפלצבו נופל עדיין בתחום האפור. רק מספר מצומצם של רופאים שהשתתפו במחקר הגרמני ידעו לומר אם ניתן לרשום תרופות דמה למטופלים באופן חוקי. מצד שני, החוקים המגינים על זכויות החולה מחייבים את הרופא לפרט בפני החולה את יעילות התרופה שנרשמה לו, מה שעשוי להכשיל את השימוש בתרופת דמה.

 

ארגון הרפואה הגרמני מייעץ לרופאים לרשום תרופות דמה למטופלים הסובלים ממחלה זניחה בלבד, ואם נראה להם שהטיפול יצליח במקרה הספציפי שלפניהם. אם קיים סיכוי שמצב החולה יחמיר אין למנוע ממנו כמובן טיפול קונוונציונלי, אלא רק לנצל את אפקט הפלצבו במידת האפשר ללא גרימת נזק.

 

כדי ליצור מסגרת עבודה מסודרת וברורה לשימוש בפלצבו, קורא כעת ארגון הרפואה הגרמני לגבש סטנדרטים בינלאומיים למתן תרופות דמה.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ציפיות החולה להטבה שהתרופה תחולל בו יכולות לעורר מסלולי ריפוי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים