טורקיה: "עיתונאים ניסו להפיל הממשלה בהפיכה"
4 עיתונאים וסופר נעצרו באשמה שהיו מעורבים בקשירת קשר נגד ממשלת ארדואן. בארה"ב ובאיחוד האירופי תוהים: "האם טורקיה מחויבת לחופש עיתונות ודמוקרטיה?". במקביל, ארדואן מצא זמן לתקוף את האופוזיציה: "מדוע שתקתם לנוכח פשעי ישראל בעזה?", ואת ישראל: "רוצה לקלקל היחסים? ברצון"
בית משפט בטורקיה האשים היום (יום ב') ארבעה עיתונאים וסופר במעורבות במזימה להפיל ב-2003 את הממשלה האיסלאמית באמצעות הפיכה. התביעה מסרה כי מעצרם של העיתונאים איננו קשור לעיסוקם.
- האם מעצר העיתונאים בטורקיה מוצדק? ספרו לנו בפייסבוק של ynet
כתב האישום הוגש יממה אחת בלבד לאחר ששני עיתונאים עבדו בכתיבת ספרים ביקורתיים על פעולות הממשלה נכלאו וממתינים למשפט. העיתונאים שנעצרו נאשמים בהשתייכות לארגון "ארגנקון", שכ-400 מחבריו הועמדו בעבר למשפט באשמת חתירה תחת שלטונו של ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן.
מסע צלב נגד התקשורת? הפגנה באיסטנבול נגד מעצר עיתונאים (צילום: AP)
הסופר ילקין קוצ'וק, מבקר של המשטר באנקרה, נכלא מוקדם יותר הבוקר ביחד עם ארבעה עיתונאים מאתר האינטרנט Odatv, המוכר גם כן כמבקר חריף של הממשלה הטורקית. החמישה נאשמים כאמור בחברות בארגון טרור ובליבוי שנאה.
"ממשלת ארדואן מנסה להפחיד את התקשורת"
בחודש שעבר נעצר מנהל אתר האינטרנט Odatv, סונר ילקין, ביחד עם שנתיים מעמיתיו בגין אישומים דומים, במה שנתפש על ידי מבקרי השלטון באנקרה כנסיון של ממשלת ארדואן להטיל אימה על כלי התקשורת הביקורתיים במדינה. שר הפנים בסיר אטלאיי דחה את הטענות הללו.
האיחוד האירופי, אליו שואפת טורקיה להצטרף, ארה"ב וארגונים למען זכויות אדם הביעו חשש מההשלכות של מעצר העיתונאים על מחויבותה של אנקרה לחופש עיתונות ולעקרונות דמוקרטיים.
"אל תסתום לנו פיות!" הפגנה באנקרה נגד מעצר עיתונאים (צילום: רויטרס)
"מדובר בהליך חוקי שאינו קשור למטלות העיתונאיות, לכתיבה, לספרים או לדעותיהם של אנשי התקשורת שנעצרו", אמר התובע זכרייה אוז. מנגד, ארגון זכויות האדם Human Right Watch אמר כי להתפתחויות האחרונות בטורקיה יש השפעה על חופש הביטוי וכי על ממשלתו של ארדואן לכבד את חופש העיתונות.
"איפה הייתם כשישראל תקפה אנייה במשימה הומניטרית?"
במקביל למעצר העיתונאים, מצא ראש ממשלת טורקיה זמן לתקוף שוב את ישראל. ארדואן סיפר בסוף השבוע על הסיוע הטורקי לפליטים המבקשים לצאת מלוב, והתייחס לדברי מנהיג האופוזיציה כמאל קיליצ'דאראולו שהצהיר "אם היינו בשלטון, לא היינו מאפשרים לפגוע ביחסינו עם ישראל". "יש לפנינו מי שרוצה לקלקל את היחסים. אם ישראל רוצה לקלקל אותם, נאמר לה: ברצון", אמר ארדואן.
"כשישראל הפגיזה את אחינו בעזה שתקתם, מכיוון שזה התאים לכם באותו רגע, אך זה לא דבר שהולם את אומת האיסלאם", תקף ארדואן את קיליצ'דאראולו. "איך היינו יכולים לשתוק? אם היינו שותקים, היינו משלימים עם הרג נשים, ילדים ואזרחים חפים מפשע. אתם הם אלה ששתקו", אמר ביחס למבצע "עופרת יצוקה" בעזה
ראש ממשלת טורקיה לא הסתפק בכך, ותקף את ראש האופוזיציה גם על רקע אירועי המרמרה. "גם באירוע הזה שתקתם, גם במעשה הפיראטי הזה. ישראל תקפה במים בינלאומיים אנייה ששלחה סיוע הומניטרי, אך מכם לא נשמע כל קול".