איפה הייתם? המצלמה מספרת הכל
אם שלחתם תמונה במייל או העלתם אותה לרשת - היא יודעת לספר הרבה יותר ממה שמצולם בה - ובעיקר בדיוק איפה היא מצולמת. מה עושים? מנקים את המידע האישי
<< בניירו : הקרב בין האדם למכונה
יודעים איפה טום הנקס צילם את הכלב החמוד המשוטט הזה ועם איזו מצלמה הוא עשה את זה? אנחנו נספר לכם. הוא צילם אותו עם האייפון 3GS, בשדרות ארטזיה מזרח מספר 3201 בלונג ביץ' שבקליפורניה. התמונה צולמה ב-15.6 ב-11:20 בבוקר לא רחוק מהבנק. רוצים לראות את הרחוב קצת יותר מרחוק? הנה.
טוב, לא חוכמה, טום הנקס הוא סלבריטאי (כמו סלבים אחרים שמפרסמים תמונות וחושפים את עצמם). מספיק לדעת לאיית את השם שלו, להשתמש בגוגל ולקרוא מדורי בידור ורכילות בשביל לדעת איפה הוא ושכמותו נמצאים בכל רגע נתון, מה הם עושים ואילו בעלי חיים הם פוגשים. התמונה של הכלב המשוטט היא לא פפרצי שארב לו על סט הצילומים. הנקס פרסם אותה מיוזמתו בחשבון הטוויטפיק שלו, ורצה שכל העולם יראה אותה.
אבל אנחנו לא טום הנקס. לא רקדנו על פסנתר ענקי ב"ביג", לא אמרנו שהחיים הם קופסת שוקולד ולא התיידדנו עם כדורעף ב"להתחיל מחדש" הגרוע. בכל זאת, בלי שנהיה במדורי רכילות ובלי שיזהו אותנו ברחוב, התמונה עצמה יכולה לספר עלינו המון - בין אם אנחנו מפרסמים אותה באינטרנט ברשתות חברתיות שונות, ובין אם אנחנו שולחים אותה במייל למשפחה, לחברים או סתם לאנשים שפגשנו הרגע.
תמונה שווה אלף פרטים
כל מצלמה, רגילה או סלולרית, שומרת בקובץ של התמונה מידע טכני רב עליה. המידע מכונה באנגלית EXIF - ככל הנראה ראשי תיבות באנגלית של "דברים שלא הייתי רוצה שידעו עלי רק מתמונה" (מגיב 19 ישמח לספק את הפירוש הטכני המשעמם האמיתי). נכון, לא מדובר בעניין חדש - בכל תמונה דיגיטלית במחשב שלכם, גם אם צולמה לפני עשור, תמצאו מידע טכני רב. אלא שעם המצלמות הסלולריות המתקדמות והאפשרויות לשלוח ולפרסם בין רגע - נחשף מידע רב שלא כולנו מודעים אליו.
הנה ניסוי פשוט - צלמו תמונה אקראית עם הסלולרי שלכם בדרך הביתה והעבירו אותה למחשב. עכשיו הקליקו על הכפתור הימני בעכבר ובחרו במאפיינים. בפרטים של הקובץ תוכלו לראות שלכם מתי התמונה צולמה, מה הגודל שלה, באיזה דגם של מצלמה או טלפון השתמשתם, באילו פרמטרים טכניים של צילום (חשיפה וכדומה) ואיפה התמונה צולמה - כפי שראינו אצל הנקס.
איך המצלמה יודעת איפה צילמנו? בטלפונים הסלולרים מהשנים האחרונות, כולל הפשוטים שבהם יש GPS שחוץ מלעזור לכם לנהוג, הוא מצמיד את המידע על המיקום שלכם לתמונה באופן אוטומטי. למה שהוא ירצה לעשות את זה? בשביל שכאשר תחזרו הביתה מהטיול באיטליה ותמיינו 300 תמונות - תזכרו אם התמונה של האיש שיושב על המזוודה ברחוב צולמה בוולטרה או בוינצ'י. סבבה, ואם צילמנו את עצמנו מול מראה בתוך החדר שלנו בבית, כשחלון סגור ואנחנו לכאורה חוסמים קליטה של GPS? גם בחלק מהמקרים האלה - המכשיר יודע להגיד איפה אתם.
אוקיי, מה עושים?
אתם יכולים לשקר בצילום, להסתיר חלקים בתמונה ואפילו לתקן אותה בפוטושופ בשביל שיחשבו שבאמת התחבקתם עם קים בייסינגר ולא תפסתם בובה שלה (מגיב 19, תזכיר להם על מה מדובר). אך כך או אחרת, הפרטים ששמורים עמוק בקובץ לא ישקרו ומי שיחטט בהם יוכל לדעת את האמת.
כמה זה צריך להטריד אתכם? אם הייתם בחופשה באילת בסוף שבוע, והמידע שמופיע בתמונה הוא שזה צולם באייפון שלכם בסוף שבוע בחוף הים באילת - כנראה שאין לכם מה לדאוג, אבל אם יש תמונות עם מידע קצת יותר פרטי - צריך פשוט למחוק אותו או למנוע ממנו להיכתב. וזה די פשוט.
אפשר לנקות את המידע מהקובץ מאותו חלון שבו צפיתם בו - קליק ימיני ומאפניים. שם תמצאו קישור למחיקה בתחתית החלון. אפשר גם להוריד את התוכנה הזו, או כל תוכנה אחרת שאפשר למצוא בחיפוש "remove exif" בגוגל.
אפשר גם לבטל את האפשרות לשמירת המידע על המיקום שלכם במצלמה הסלולרית. ההגדרות קצת שונות ממכשיר למכשיר, אבל חפשו בתפריט הגדרות הכללי של הטלפון, או בתפריט של המצלמה את ההגדרה Location או GPS ואז וודאו שהיא מבוטלת. חייכו למצלמה, צלמו תמונה לנסיו, העבירו למחשב ובדקו אם אתם יכולים לאתר את המידע.
בבייג'ינג, עדיפים טלפונים ציבוריים >>