שתף קטע נבחר
 

לא הנפט: מחירי המזון מסכנים את המשק העולמי

בניגוד לסברה כי מחירי הנפט שמושפעים מאי היציבות הפוליטית במזרח התיכון יהוו את האיום הגדול ביותר על הכלכלה, בקרן המטבע העולמית דווקא מודאגים יותר מחירי המזון שצפויים להישאר גבוהים מאוד בתקופה הקרובה. בנטל ישאו המדינות המתפתחות

מחירי המזון, ולא הנפט, עלולים להוות את האיום הגדול ביותר על הצמיחה העולמית, כשבנטל ישאו דווקא הכלכלות המתפתחות שמניעות את ההתאוששות הכלכלית הנוכחית.

 

המשקיעים בשווקי הנפט העולמיים מגדירים כרגע את אי היציבות במזרח התיכון כסיכון מזערי בלבד. החשש הוא כי אי היציבות עלולה להתפשט ליצרניות נפט נוספות כמו סעודיה. במקרה כזה, מדובר באירוע שעשוי להזניק מיד את מחירי הנפט לראש רשימת הסיכונים הכלכליים בעולם.

 

בהנחה שאספקת הנפט של סעודיה לא תושפע מהאירועים, השפעתם על ההוצאה הצרכנית הגלובלית תהיה צנועה יחסית. מחירי המזון לעומת זאת, צפויים להישאר גבוהים מאוד במשך תקופה, מה שמייצר עוד לחץ על תקציבי משקי הבית.

 

"כרגע, העלייה במחירי המזון היא דאגה הרבה יותר גדולה", אומר תומס הלבלינג, יועץ במחלקת המחקר של קרן המטבע הבינלאומית.

 

שר האוצר האמריקאי, טים גייטנר, הביע גם הוא דעה דומה בשבוע שעבר כשהצביע על כך שהמדינות העשירות יותר יוכלו להשתמש ברזרבות הנפט שלהן כדי לאזן את עליית המחירים במידת הצורך, בשעה שמחירי האוכל יישארו גבוהים "לאורך תקופה ממושכת".

 

הצפי: חודש של צמיחה חדה בסין

נתוני מכירות מגזר הקמעונות שצפויים להתפרסם השבוע בארה"ב, סין ובריטניה צפויים לשפוך מעט אור על האופן בו הצרכנים התמודדו עם עליית המחירים בפברואר, במהלכו האלימות שניצתה בלוב גרמה למחירי האנרגיה לזנק בחדות.


סקר שנערך על ידי סוכנויות הידיעות בקרב הכלכלנים צופה עוד חודש של צמיחה חדה בסין, עם עלייה של 19.1% במכירות הקמעוניות משנה לשנה. עבור ארה"ב, הסקר צופה עלייה של 1% במכירות בהשוואה לחודש הקודם, שבמידה שתתברר כנכונה - תהיה טובה משמעותית מחודש ינואר.

 

מכיוון שחלק מהצמיחה החזקה הזו משקפת הוצאה כספית גדולה יותר על דלק בפברואר, ובמידה שמחירי הדלק יישארו ברמתם הגבוהה, צפויים בארה"ב להטיל עוד מסים על הצריכה.

 

למרות זאת, עד כה, על פי סקר הצרכנים של תומסון רויטרס ואוניברסיטת מישיגן, מדד ביטחון הצרכנים בארה"ב גדל במקביל למחירי הדלק העולים. ריצ'רד קרטין, מנהל הסקר, אמר כי אם מחירי הדלק ימשיכו לעלות, יהיה זה הביטחון הצרכני שיישבר ראשון.

 

2% מהצמיחה העולמית בסיכון

"המגמה החריגה הזו לא צפויה להימשך", אמר קרטין. "או שמחירי הדלק יתחילו לרדת, או, מה שצפוי יותר, רמת הציפיות של אנשים תצנח". אבל במידה שהמשקיעים צודקים, מחירי הדלק יטפסו מעל 106 דולר לחבית, ויחלו לרדת לקראת שנה הבאה.

 

פיטר הופר, כלכלן בדויטשה בנק, אומר כי ישנו זעזוע "מתון" בשוק הנפט שדוחף את המחירים לרמה שלא תהיה גבוהה יותר מ-110 דולר לחבית, מה שעלול לקצץ 0.4% מהצפי של הצמיחה העולמית.

 

אולם, עדיין מדובר בפגיעה צנועה יחסית, בהתחשב בעובדה שהכלכלנים בסקר רויטרס צפו כי בשנת 2011 תירשם צמיחה עולמית של 4.2%.

 

במידה שמחירי הנפט יגיעו ל-150 דולר לחבית, ולדברי הופר, יש סיכוי של כ-15% עד 20% לכך, עליית המחירים עלולה למחוק כ-2% מהצמיחה העולמית הצפויה השנה.

 

מזג האוויר הקיצוני פגע ביבולים

מחירי המזון, לעומת זאת, צופים רוב הכלכלנים, ימשיכו לעלות, חלקית בגלל מזג האוויר הקיצוני בעולם שפגע ביבולים, אולם גם בגלל העלייה ברמת החיים של חלק מהמדינות המתפתחות בעולם שהעלתה את הביקוש העולמי לבשר. בעלויות הללו ישאו המדינות העניות, בהן להוצאה על מזון יש נתח גדול הרבה יותר בהוצאה של משקי הבית.

 

בשבוע שעבר אמר רוברט זואליק, נשיא הבנק העולמי, כי הפוליטיקאים במדינות העשירות לא תמיד מכירים באתגרים הפוליטיים והכלכליים שמציבים מחירי האוכל הגבוהים בפני המדינות המתפתחות.

 

אם מחירי המזון יתחילו לנגוס במדדי הצמיחה של הכלכלות המתפתחות, העולם העשיר יהיה חייב לעשות משהו בנדון. הכלכלות המתפתחות צפויות לגדול השנה ב-6.5% על פי הערכות קרן המטבע הבינלאומית, זאת לעומת הכלכלות המפותחות, שצפויות לרשום צמיחה של כ-2.5% בלבד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חלוקת מזון בסומליה
צילום: AFP
מומלצים