אחרי 200 שנה: נמצאה נוסחה שתחליף ה-BMI
סופו של מדד ה-BMI? חוקרים אמריקנים טוענים כי מצאו נוסחה חדשה ומדוייקת יותר לבדיקת עודף משקל. הנוסחה, שנקראת BAI, בודקת את היחס בין הגובה להיקף המותניים ומתאימה גם לספורטאים. יתרון נוסף: כדי להשתמש בה אין צורך להישקל
האם מדד חדש יחליף בקרוב את מדד ה-BMI להערכת עודף משקל? חוקרים אמריקנים פיתחו נוסחה חדשה, הקרויה BAI – Body Adiposity Index, שלדבריהם בודקת טוב יותר האם אדם סובל מהשמנת יתר. השיטה החדשה מסתמכת על הגובה והיקף המותניים, ללא צורך בשקילת המטופל. לדברי החוקרים היא מתאימה גם לבדיקה של ספורטאים, להם מסת שריר גבוהה.
החוקרים: עדיין נדרשים "שיפוצים" בנוסחה
לאורך 200 השנים האחרונות משמש מדד ה- BMI (אינקס הביו-מסה) כמדד לתת משקל או עודף משקל. הנוסחה מחשבת את היחס בין המשקל לגובה בריבוע. הטווח התקין נע בין 20 ל-24.9, כשתוצאה הגבוהה מ-25 פירושה השמנת יתר. תוצאה הגבוהה מ-30 פירושה השמנת יתר קיצונית.
במאמר חדש שפורסם בגיליון האחרון של כתב העת להשמנה Obesity, ציינו חוקרים מאוניברסיטת Southern California בלוס אנג'לס כי למדד ה-BMI ישנם חסרונות, שהעיקרי שבהם הוא העובדה שהוא אינו מתייחס לאחוזי השומן והשרירים.
הנוסחה החדשה אותה פיתחו החוקרים, BAI, מחשבת את היחס בין היקף המותניים לגובה. החוקרים בנו את מדרג היחס באמצעות סורקי קרני X. הבדיקות נערכו על אנשים ממוצאים שונים, והמדד נמצא אמין כמדד חדש להשמנת יתר, גם ללא שקילת המטופל. החוקרים ציינו כי עדיין נדרשים "שיפוצים" קלים בנוסחה, אולם נראה כי מדובר בכלי חדש ומדוייק, שיאפשר לכלול בחישוב גם ספורטאים בעלי מסת שריר גבוהה ולאתר השמנת יתר במקומות בהם אין אמצעים לשקילת המטופלים.
מאז 1980: עלייה חדה במשקל הישראליות
השמנת יתר נותרה בעיה חמורה ברחבי העולם. עודף משקל הוא גורם סיכון עיקרי למחלות לב וכלי דם, כמו גם למחלות סרטן, סוכרת, שרירים ועצמות. דו"ח של ארגון הבריאות העולמי שפורסם לפני כחודש מצא כי אחד מכל עשרה מבוגרים בעולם סובל מהשמנה. המחקר, שבדק את נתוני ה- BMI ב-199 מדינות וטריטוריות שונות, הצביע על עלייה כלל עולמית ברמות ההשמנה בשלושת העשורים האחרונים. האומה השמנה ביותר הייתה, כרגיל, ארצות הברית. נשות ישראל "תפסו" את המקום השני מבין 44 מדינות אירופה.
עוד עלה מהמחקר כי מאז 1980 חלה עלייה במשקלן של הנשים הישראליות. בתחילת שנות השמונים עמד מדד ה-BMI הממוצע שלהן על 24.4 ולאחר עשור עלה לכדי 25.4. בשנת 2000 עלה ה-BMI שוב ל- 26.5 ובשנת 2008 התרחשה עליה נוספת עד ל-27.3.