חילוף באיראן: שמרן קיצוני הדיח את רפסנג'אני
הנשיא לשעבר התפטר מראשות מועצת המומחים, גוף שמפקח על פעילות המנהיג הרוחני העליון, לאחר שהבין כי סיכוייו להיבחר מחדש נמוכים. מחליפו: איש הדת הקיצוני אייתוללה מוחמד רזה מהדווי-כני, שנתמך על ידי הנשיא אחמדינג'אד
נשיא איראן לשעבר, אכבר האשמי-רפסנג'אני, התפטר היום (יום ג') מראשות מועצת המומחים במדינה, גוף ובו 86 אנשי דת המפקח על פעילותו של המנהיג הרוחני העליון במדינה, תפקיד בו מחזיק כיום אייתוללה עלי חמינאי.
למועצת המומחים יש סמכות להדיח את המנהיג הרוחני העליון ולמנות במקומו איש דת אחר וגם למנות מנהיג עליון חדש אם הנוכחי הולך לעולמו. בשנים האחרונות היו לא מעט ההערכות שחמינאי חולה בסרטן סופני. מקור המידע היה רפסנג'אני. את מקומו של הנשיא לשעבר במועצת המומחים ימלא איש הדת הקיצוני אייתוללה מוחמד רזה מהדווי-כני, הנתמך על ידי חוגים המקורבים לנשיא מחמוד אחמדינג'אד.
"רפסנג'אני שתק בעת הפגנות האופוזיציה". מועצת המומחים (צילום: רויטרס)
"מהדווי-כני זכה ב-63 קולות של חברים במועצה בבחירות הפנימיות לראשות מועצת המומחים", דיווחה סוכנות הידיעות האיראנית "מהר". לפי הדיווח, בעקבות הצגת המועמדות של בכיר הדת השמרני, נמנע רפסנג'אני, הנחשב לדמות שנויה במחלוקת באיראן, מלהציג את מועמדותו - ככל הנראה מתוך ידיעה שסיכוייו להיבחר נמוכים.
עזיבתו של הנשיא לשעבר את מועצת המומחים מהווה הישג למחנה השמרני במדינה, שתקף לאחרונה את רפסנג'אני על שתיקתו נוכח ההפגנות נגד המשטר בחודש האחרון.
על אף שבשבועות האחרונים תקפו בכירי המשטר השמרנים את מנהיגי האופוזיציה, מיר חוסיין מוסווי ומהדי כרובי, על קריאתם לצאת להפגנות נגד המשטר, נמנע רפסנג'אני מלהתבטא באופן ישיר בנושא.
במהלך אחת ההפגנות אף נעצרה בתו פאיזה, במה שנתפש כניסיון של המשטר לאותת על חוסר שביעות רצונו מעמדותיו של הנשיא לשעבר בנושא. הבת שוחררה לאחר זמן קצר.
רפסנג'אני נבחר לתפקידו לפני שלוש וחצי שנים בעקבות מותו של יושב הראש הקודם, אייתוללה משכיני. הוא נחשב לאחד הפוליטיקאים הוותיקים ברפובליקה האיסלאמית ומילא תפקידים רבים מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979.
למועצת המומחים אין השפעה ישירה על הפוליטיקה היומיומית באיראן ובין חבריה אין הבדל משמעותי בסוגיות כגון היחס לישראל או משבר הגרעין. אולם, מאבק הכוחות בין הגורמים הקיצוניים לבין הגורמים הפרגמטיים יחסית באיראן ותוצאותיו - כפי שבא לידי ביטוי בהתפטרותו של רפסנג'אני - עשויים להשפיע על אופי המשטר בטווח הארוך.