שתף קטע נבחר

 

נגד הדלפות בגרויות: מצלמות ויותר משגיחים

במשרד החינוך גיבשו המלצות להגברת הפיקוח על טוהר הבחינות, לאחר שפעמיים דלפה הבגרות במתמטיקה בשנה האחרונה. בין ההמלצות: החמרת ענישה למעתיקים

סותמים חורים: לאחר שפעמיים בתוך פחות משנה דלפו מבחני הבגרות במתמטיקה, גיבשו במשרד החינוך שורת המלצות להגברת הפיקוח והאכיפה על שמירת טוהר הבחינות. בין המלצות החדשות שהציג הבוקר (יום ג') מנכ"ל המשרד, ד"ר שמשון שושני, בוועדת החינוך של הכנסת - חתימה על טפסי סודיות, השעיית תלמידים שהעתיקו לתקופה של שלוש שנים והתקנת מצלמות אבטחה.

 

על-פי עיקרי הדו"ח שחיברה ועדה מיוחדת בראשותו של ד"ר שושני, מלבד החתימה על טופסי סודיות, יצהירו מחברי הבחינות שאין להם קרובים מדרגה ראשונה שאמורים לגשת למבחן הבגרות במקצוע הרלוונטי.

 

בנוסף, יותקנו מצלמות אבטחה במעגל סגור שיפעלו במשך 24 שעות ביממה ב"מדפיס הממשלתי", האחראי על הדפסת טפסי הבחינה וכן ימונה קב"ט מיוחד שתפקידו יהיה להגביר את האבטחה ולוודא שהשאלונים המודפסים לא דלפו על-ידי אחד מאנשי הצוות.

 

המלצה נוספת היא שלאחר הדפסתם, יימסרו טפסי הבחינות במעטפות מיוחדות, אשר לא ניתנות לשימוש חוזר ובמטרה למנוע פתיחתן ולוודא אטימה מוחלטת של המעטפות, טרם הגעתן לבתי הספר.

 

במסגרת המלצות הדו"ח, הוחלט להגביר את הפיקוח גם במהלך הבחינה ולהציב משגיח על כל 15 נבחנים, במקום משגיח על כל 19 נבחנים כפי שקורה היום. לפי ההנחיות החדשות, תלמיד שייתפס מעתיק לא יורשה להיבחן בשלושה מועדי הבחינות הבאים, זאת לעומת השעיה של שנה עד שנתיים כפי שנהוג כיום.

 

במהלך הדיון נודע כי בכוונת משרד החינוך לעבור בצורה הדרגתית למסירת בחינות באינטרנט, אך באמצעות מערך אבטחה מתאים כדי לצמצם את האפשרויות שהבחינה תודלף.

 

"הגנבים, השקרנים והרמאים נמצאים בשטח"

מנכ"ל משרד החינוך ציין בדיון כי הדלפת בחינת הבגרות בקיץ הייתה הפעם הראשונה, שעובדת במשרד הוציאה את המסמך החוצה והדגיש שהפרקליטות צריכה להחליט אם להגיש נגדה כתב אישום.

 

"המשרד לא יתפשר על שמירת טוהר הבחינות וינקוט ביד קשה וללא פשרות מול כל גורם אשר יפגע בנושא ערכי חשוב זה", אמר שושני. "הגנבים, השקרנים והרמאים נמצאים בשטח ובכל פעם מתגלה פרצה שלא היינו מעלים על דעתנו".

 

לדברי מנכ"ל המשרד, "לצערי, העתקות קיימות בכל המגזרים, אבל התופעה קיימת יותר במגזר הערבי. אם נתפוס מורים שמעורבים בהדלפות והעתקות של התלמידים נשלול להם את רישיון ההוראה לצמיתות".

 

יו"ר ועדת החינוך, ח"כ אלכס מילר, הוסיף: "טוהר הבחינות חשוב לשמירה על ערכי ההגינות והערכת התלמידים וברגע שעוברים עליו לא ניתן לדעת האם המבחן אכן משקף את רמת הידע והיכולות של הנבחנים".

 

ח"כ מילר גם הסביר כי "מעבר לפן המוסרי, נוצרת בעיה חמורה כאשר מועמדים המתקבלים למוסדות אקדמאיים על בסיס ציונים מזויפים נושרים כבר בשנה הראשונה, ואז הם גם עולים כסף למדינה המסבסדת את לימודיהם וגם תופסים מקומות של אחרים ולכן יש לעשות ככל הניתן כדי להילחם בתופעה בדרכים חינוכיות ומרתיעות".

 

גם נציג מועצת התלמידים הארצית, יוסי ג'יבלי, נכח בדיון והתייחס לכך שכותבי הבחינות והמורים מעורבים בהדלפות: "לא ניתן לבוא בטענות לתלמידים על רמתם המוסרית הירודה בשעה שבחלק מהמקרים המורים שאמורים להוות מודל לחיקוי הם אלה שמעורבים בהדלפות".

 

בינתיים, נמשכת חקירת הדלפת טפסי הבגרות במתמטיקה בסכנין והיא הועברה למחלקת ההונאה במרחב צפון. עד כה נחקרו בחשד למעורבות מורה למתמטיקה וחמישה תלמידים. מהמשטרה נמסר בתגובה רק כי "הנושא עדיין בחקירה".

 

בהכנת הידיעה השתתף חסן שעלאן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אילוסטרציה. משגיח על כל 15 תלמידים
צילום: רויטרס
מומלצים