גורו התזונה בארה"ב: דיאטה לילדים - לא מומלץ
להקפיד על מזון בריא ועל הרגלי תזונה מגיל צעיר - אך להימנע מדיאטה במקרים של השמנה: כך ממליץ פרופ' ג'טינדר בתיה, העומד בראש האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים ומבקר בימים אלו בישראל. וממה נובעת ההשמנה? כמויות עצומות של סוכרים
"צריכה גבוהה מדי של סוכרים היא הבעיה הגדולה ביותר בתזונת הילדים האמריקנים", כך אומר ל-ynet פרופ' ג'טינדר בתיה, ראש המחלקה לנאונטולוגיה בבית החולים של אוגוסטה אטלנטה ויו"ר האקדמיה האמריקנית של רופאי הילדים. פרופ' בתיה, המשתתף בימים אלו בכנס השני של קרן המחקר של מועצת החלב, מדגיש כי על הורים להקפיד בנושא כבר בשלבים המוקדמים של תזונת ילדיהם, כיוון שלאחר שהבעיה משתרשת קשה מאוד לשנותה והיא אחת הסיבות העיקריות להשמנת יתר בילדים.
עיקר הסוכרים: ממשקאות קלים וחטיפים
פרופ' בתיה, שליווה במסגרת עבודתו מאות מחקרים שנעשו בנושא תזונת ילדים, ממליץ להורים להקפיד על נושא התזונה כבר בשלבים המוקדמים של הילדות, בהם עוד ניתן לשהפיע בקלות יחסית על צריכת המזון של ילדים. "לצערי אחרי הגמילה מחלב, מה שלרוב קורה בשלב מוקדם, אחוז ניכר מהפעוטות מתחיל לצרוך מזון מעובד, וזה מוביל לצריכה גבוהה של מממתיקים ומתוקים. גם מזון מהיר נצרך על ידי פעוטות לעיתים קרובות".
-ומה הבעיה בכך?
"הבעיה היא שמרבית הסוכרים שנצרכים על ידי פעוטות וילדים, כפי שאנו יודעים מתפריט התזונה האמריקני הטיפוסי, הם כאלו שמתווספים למזון במהלך העיבוד שלו או ההכנה שלו. לעיתים הוא אפילו מתווסף בזמן הארוחה עצמה. אותה תוספת של סוכר היא מאוד משמעותית ותורמת בממוצע 16% מצריכת הקלוריות הכללית בתפריט האמריקני".
לדברי פרופ' בתיה ככל שהילד מתבגר ישנם מקורות נוספים לסוכרים. "לאורך השנים מתווספים לתפריט של הילד משקאות קלים, שכמובן תורמים עוד קלוריות וסוכרים. על פי הנתונים שיש בידינו ילד בגיל שנתיים ומעלה צורך 35.7% מהסוכרים בתפריט שלו ממשקאות קלים, 12.9% נוספים מגיעים מחטיפים המבוססים על פחמימות, ורק אחר כך משאר המזונות. הדאגה שלנו היא שמזון בריא והרגלי אכילה נכונים אינם נרכשים אצל הילדים, מה שמוביל לכך שבממוצע נשים, גברים וילדים אמריקנים צורכים יותר מדי מלח, שומן רווי, סוכר מזוקק ודגנים מעובדים".
-יש אפשרות לשנות את המצב לאחר שהילדים גדלים?
"קשה מאד לשנות הרגלי אכילה ברגע שהם כבר נקבעים. ניתן לבצע את השינוי רק עם עקשנות רבה וסבלנות רבה. אין דרך אחרת. לכן, בין השאר, חשוב כל כך להקפיד על התזונה כשהילדים קטנים מאוד. בגיל הילדות זהו דבר מאוד פשוט לעשייה. פשוט מרגילים את הילדים לטעמים ולמתיקות של ירקות ופירות טבעיים וממעיטים ככל האפשר במשקאות מתוקים ובחטיפים".
לדברי פרופ' בתיה בין האשמים במצב נמצאים גם מוסדות החינוך, שמעודדים צריכה של מזונות עשירים בסוכרים במקום לעודד צריכה של מזון בריא ושמירה על תזונה נכונה. "הלחץ החברתי במוסדות החינוך בהחלט משחק תפקיד בהשמנה", הוא מסביר. "חשוב לזכור שאם בגיל צעיר מתחילים לאכול בריא רוב הסיכויים שההרגל הזה ימשך שנים רבות, ולכן חשוב לנסות ולהקפיד על כך".
עזבו אותם מדיאטות. למדו אותם לאכול נכון (צילום: shutterstock)
במקום דיאטה: הימנעות ממזונות שמנים מדי
אך למרות הנתונים, המצביעים על עלייה ניכרת בהשמנה בקרב ילדים, מדגיש פרופ' בתיה כי הוא אינו ממליץ לעשות דיאטה לילדים הסובלים ממשקל עודף, אלא רק לשנות את הרגלי התזונה שלהם. "ההמלצה היא לא לעשות דיאטה לילדים קטנים. במקרה של ילדים עם היסטוריה משפחתית של השמנה או של יתר לחץ דם צריך לשקול להימנע ממזונות שמנים מדי. חשוב להקפיד ולעשות זאת כבר בשלב בו הילדים נגמלים מהנקה או מתחליף החלב, ולא להמתין עד שהרגלי האכילה כבר מגובשים".
-מה, בכל זאת, ניתן לעשות?
"צריך, כמובן, לעודד תזונה בריאה והרגלי אכילה נכונים. בנוסף חשוב להגדיל את צריכת הירקות והפירות של הילדים. זו אמנם משימה קשה לביצוע, בעיקר בשל העובדה שהילדים התרגלו למזונות
מעובדים ולרמות גבוהות של מתיקות, אך חשוב להתאמץ ולעשות זאת. בנוסף חשוב להגדיל את צריכת הדגנים של הילדים, ולהקפיד על כך שמחציתם יהיו מלאים. מומלץ גם להגדיל את צריכת מוצרי החלב ובאופן כללי לבחור מגוון של מזונות, כולל דגים, ולהקטין את צריכת המלח והסוכר. דרך חשובה נמוספת היא הקטנה של גודל המנות המוגשות לילדים, ומתן תשומת לב לערכים התזונתיים ולקלוריות שבהם".
נקודה נוספת אותה מדגיש פרופ' בתיה נוגעת למשקאות המבוססים על חלב, כמו שוקו או חלב בטעמים. לדבריו, למרות שישנן מדינות רבות בארצות הברית ששוקלות בימים אלו להוציא אל מחוץ מבתי הספר את המשקאות הללו, שניתנים לילדים במהלך הארוחות, לדעתו אין בכך צורך. "ההנחה של אותן מדינות ששוקלות לעשות צעד שכזה היא שהמשקאות הללו תורמים להשמנת יתר קיצונית", הוא מסביר. "אני גורס כי אלו לא המשקאות על בסיס חלב עצמם, אלא מספר הפעמים שצורכים אותם, ושזה מה שתורם להשמנת יתר קיצונית. הנתונים מראים כי כאשר המשקאות הללו נצרכים במידה נאותה מדד ה-BMI אינו עולה. בנוסף, לאחר שהרגלי השתייה כבר קיימים הסרת המשקאות הללו עלולה לגרום לירידה חדה בצריכת החלב בקרב ילדים, ואיתה ירידה בצריכה של ויטמין D וסידן".