הכי טוב לאכול בבית
יש הרבה יתרונות לאכילה בחוץ - המגוון גדול, אפשר לאכול כמה מנות והכי חשוב, לא צריך להכין שום דבר או לשטוף כלים. אבל, כשאוכלים בחוץ אין אווירה של בית, רפי אהרונוביץ' יוצא למסע מסעדות וחוזר הביתה כדי לאכול מרק בשר וגריסים משפחתי
יותר ויותר אנו מוצאים את עצמנו, הגברת ואני, מתנהלים כמו זוג צעיר (לפחות בענייני קולינריה). האמת שבאופן מפתיע, בתור אדם לא מאמין, אני גם מוצא את עצמי לעתים בלי משים מודה ומברך על הקץ להמולה, הקץ לרעש, הקץ לדרישות המשונות כגון: "אבא, בלי הרבה שמן", או מהצד השני של השולחן: "לא שמת מספיק שמן!"; "עוד פעם קארי"; "בלי מלפפון"; "עם עגבנייה"; וגולת הכותרת: "אוף, בשביל מה הייתי צריך אבא שף?". ממש לא חסר לי לעמוד מול מאכל שהולך ודועך מול עיניך ואתה מחכה שהחבר'ה יואילו להצטרף לשולחן. ובכן, אין נאמר זאת בעדינות, אם הייתי עובד אצלם - כבר הייתי מתפטר מזמן.
ובכל זאת, מה אוכלים? ובכן, כבר שבוע שאני מתכונן ללכת ל'מזנון' כמו כולם, לאכול זנב פיתה עם שוקולד "השחר" ועוד כמה דברים טעימים. אבל בינתיים לא יצא, אז ירדתי לז'בוטינסקי-אבן גבירול ובלעתי מנת פלאפל של אבי, זה שהיה פעם בשד' נורדאו פינת בן יהודה. אורזים עוד אחד לקחת הביתה ומחצית לגברת. אוכלים על מגש, על כורסת הטלוויזיה מול המסך. באופן טבעי לי הרבה יותר נח, שכן המגש נשען על הכרס. אם יש משהו טוב שיצא לי מהאמריקנים, חוץ משדרות הבייבי-ריבס האינסופיות, חלות הבצל, ערבי האכול ושתה כפי יכולתך (ופעם באמת הייתה לי יכולת), קי-ליים פאי; מיסיסיפי מאד קייק; ערימות הפאדג' וכמובן דיסני וורלד, הרי זה הכורסאות הללו.
למחרת אותו ריטואל: אני מביט על הכיריים (אלו שלי, לא של הגברת), הן מביטות עליי בחזרה ופתאום בפרץ של מרץ אני מבריש מספר פרוסות דקות של סינטה פרה, צולה מעט משני הצדדים, מוציא לצלחת מכוסה, כותש לתוך המחבת שפע של שום קצוץ, מטגן עד לרמה שהוא נהיה פריך ומעט מריר, מוסיף סויה, מחזיר את הסינטה לשתי דקות ושוב מוציא לצלחת. פותח ג'בטה לבנה גדולה (יש כאלו שיגידו שהיא גדולה מאוד) מניח אותה פתוחה על המחבת כך שכל השום, הסויה ומיצי הבשר נספגים בה היטב, מוסיף כף חרדל, מכניס את הסטייקים פנימה ו...לכורסא.
חוק מרפי אומר שכשאני כמעט בביס האחרון הגברת נכנסת. ריח אדיר של בשר וסויה באוויר. אני בולע את הביס האחרון, מנגב שפתיים בזריזות ומגלה התעניינות במסך. אכלת? היא שואלת. לא, רק טעמתי, אני מנסה מתכון חדש. נרד לאכול? היא מציעה. ואילו אני כבר מפוצץ, משיב: חשבתי לעצמי שהיום נלך על סלט ותותים לקינוח, שכן אני קצת מגזים לאחרונה. אוי, אמרה הגברת, ממלמלת ספק לעצמה ספק אליי, כבר ארבע שנים שאתה מתאמן, והכרס? כן, חזרתי על המנטרה הרגילה, אבל אני אוכל חמישים וארבע שנים וכשזה יתאזן - הכרס תרד מיד.
לחתוך, להקפיץ וישר לג'בטה. סינטה (צילום: דנה קופל)
אז אחרי ג'בטה ענקית, כ-400 גרם סינטה פרוסה דק יחסית, סלט ירקות שנדחס בכוח וחצי סלסלת תותים שבאמת כבר התייאשתי מזמן למצוא בהם טעם, בא לי קינוח. הוצאתי מהמקרר מילקי בצבע כהה ובניחוח תפוז. מאיפה? שאלה הגברת, הרי היה ברשימה רק מעדנים 0% שומן! זה חדש, השבתי בעיניים בורקות, חוץ מזה הוא ישב מיותם על המדף והייתי חייב לנסות. איך? היא שאלה, לא משהו, עניתי ולעצמי ציינתי שאם היו מוסיפים לו מעט קואנטרו הייתי חותם עליו בתור קינוח בחלק גדול ממסעדותינו.
ויהי ערב ויהי בוקר יום חדש. שוב ערב - רוטשילד'ס קיטשן. היה פחות טוב מפעם שעברה. הקלמרי הסגול על פולנטה היה פחות סגול ויותר רכרוכי. הפולנטה, לעומת זאת, הייתה מעולה. הייתי צריך ללכת על ההמבורגר, בפעם הקודמת הוא היה טוב. הראגו, לעומת זאת, היה טוב אבל פה הפסטה הייתה רכרוכית. איך? שאלה הגברת, שאכלה דג (טעמתי, ממש טוב). הייתי צריך ללכת על דג, לא הולך לי היום, עניתי. קינוח? שאלה המלצרית. לא תודה, ענתה הגברת בשם שנינו. לא התווכחתי, שכן בבית ידעתי שמחכה לי עוד מילקי בטעם תפוז וגם שלושה מארסים בגודל אקסטרה לארג'. חברים, אין אבל אין, כמו ארוחה במסעדה וקינוח של מארס על הכורסא.
ויהי ערב ויהי בוקר יום חדש. כל היום מדברים על אוכל, כותבים על אוכל ומצטלמים, כמובן, עם אוכל. הגברת לקחה אותי לרחוב מסילת ישרים, שכונה עם אופי. שלטים שהיום נחשבים מוזרים (על חנות שעונים שלט בכתב יד "קפצתי לדואר, אולי יהיה שם תור, בבקשה נא לחכות. שמואל"), שפע של עובדים זרים, הרבה בוכרים וקווקזים. במאפייה הבוכרית קונים לחם. הפעם אני לא מוותר, אני מחמם אותו בתנור ויורד עליו עם חבילה של חמאה מלוחה וקפה. ממש לא, אמרה הגברת, הלחם הזה הולך להקפאה ליום שישי בערב. כנראה שבמקום לחשוב דיברתי בקול רם, או שעם השנים היא קוראת מחשבות - בשני המקרים זה מפחיד.
וכרגיל, אני מתחיל לטעום: אחד שנראה כמו סמבוסק עם בשר - סביר. אחד ממולא דלעת, אחד עם תפו"א - לא כל כך מתחבר לטעמים. מה שכן, אני אוהב את הבצק, הוא פשוט, יבש ודק. אבל המילוי מלא בצל לטעמי. כרגיל, נזכרתי מאוחר מדי שכל פעם אני טועם את כל הממולאים ומתאכזב.
תבחרו את הסמבוסק שלכם (צילום: יעל גרטי)
התנחמתי בלחם שנראה כמו פיתה ענקית בגודל של סומבררו, פריך ודק. פעם הייתי מגיש בו באירועים חציל בלאדי קלוי על האש ועליו כדורי בשר עם שפריצים של טחינה ובצד מטבוחה אדומה לוהטת.
בדרך לאוטו - חנות בורקס. כשאני רואה בורקס אני עוצר. קוראים לו חיים. הכי טובים היו הארוכים עם הגבינה שנראים כמו אצבעות מבצק פריך ומשומן במידה הנכונה (סמכו עליי, הקרבתי את עצמי וטעמתי את כל הסוגים).
אחר הצהריים שוב בבית, שוב על הכורסא, הבית שקט. אני במצב אידאלי, רגוע, רק הטלפון לא מפסיק לצלצל. אני ממשיך להתעלם. אחרי כעשרים צלצולים התחלתי להרגיש דקירות מכיוון הכיס. הסלולרי. ממנו כבר אי אפשר להתעלם. זו הגברת. הילדים באים בערב, היא אומרת. אולי נצא? אני מנסה. די אתה, היא אומרת, מה עם אווירה של בית? אווירה של בית נתנו להם מספיק, אני לא מתבלבל, אולי הגיע הזמן לאווירה של חוץ?... לא עבד. יאללה למטבח. ולמה יש יותר אווירה של בית מאשר למרק גריסי פנינה?
מ-3-4 שקיות שנשארו מהחמין, פשוט כי אף אחד לא האמין שהחורף יחזור עוד פעם. נוסיף קצת בשר בשביל הויטמין B, קצת סויה שנשארה מכל הנסיונות שלי עם סינטה וחריף בשביל הטעם.
מרק בשר וגריסי פנינה
המרכיבים (ל-6 סועדים):
2 כפות שמן זית
2 בצלים קלופים וחתוכים לקוביות בינוניות
2 סלסלות פטריות שמפיניון חצויות ופרוסות
2 גזרים מגורדים גס
5 שיני שום פרוסות דק
מעט מאוד מלח
פלפל שחור
כ-10 כוסות (2.5 ליטר) מים
מעט קמח
1 כוס גריסי פנינה
1 ק"ג שריר, חתוך לקוביות קטנות
4 עצמות מח
2 כפות סויה (לא לדאוג, זה לא יהפוך את זה לאסייתי)
טבסקו לפי הטעם
(צילום: shutterstock)
אופן ההכנה:
- בסיר כבד במעט שמן זית מטגנים את הבצל ומוסיפים את הבשר. מפלפלים וממליחים ומטגנים מספר דקות.
- מוסיפים את הקמח ובערך כוס של מים. מערבבים ומבשלים על אש קטנה מאוד כ-40 דקות.
- מוסיפים את העצמות, שום, גריסים, פטריות וגזר ומערבבים מספר דקות. מוסיפים את שארית המים, סויה, טבסקו ומבשלים עוד כשעה.
- מפעם לפעם מערבבים את המרק, שכן יש לבשר המקומח נטייה להידבק לתחתית. הכי טוב, למי שיכול, להחליף כוס אחת של מים בשמנת מתוקה שמוסיפים ב-20 הדקות האחרונות. יוצא טעים.
- לאתר של רפי אהרונוביץ'