הסוף להתרוצצויות? בקרוב: טופס 17 דיגיטלי
מערכת מחשוב חדישה שמשיק משרד הבריאות תהפוך טפסים רבים לממוחשבים. בין היתר לא יהיה צורך להגיע למרפאה כדי לקבל טופס 17 ומכתב השחרור מבית החולים יועבר ישירות לרופא המטפל. יתרון נוסף: המערכת תוכל למנוע טעויות במתן תרופות ולפקח על בטיחות הטיפול
מערכת הבריאות מתקדמת למאה ה-21: משרד הבריאות משיק היום (ד') תוכנית מיחשוב שאפתנית בבתי החולים ובקופות החולים לפיה בתוך שנתיים עד ארבע שנים ניפרד מטפסים מודפסים רבים לטובת אישורים דיגיטליים. טופס 17, המוכר לכל מי שנאלץ לבקר בבית חולים לביצוע בדיקות, יהפוך לטופס דיגיטלי, כך שהחולה לא יצטרך להתרוצץ כדי להעביר אותו מהמרפאה לבית החולים. גם מכתב השחרור מבית החולים יועבר באופן ישיר וממוחשב לרופא המטפל. בנוסף, המערכת החדשה תוכל לתת נתונים על איכות ובטיחות הטיפול ולמנוע טעויות במתן תרופות.
חלק מהנושאים אותם כוללת התוכנית, הקשורים לשמירה על פרטיות המידע של החולים, עדיין אינם יכולים לצאת לפועל כיוון שהם עדיין לא אושרו על ידי הכנסת.
המערכת החדשה: קודם בבתי החולים
ההנחיות החדשות הוצגו אמש למנהלי בתי החולים וקופות החולים בכנס של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדיניות הבריאות. מטרתה של המערכת הממוחשבת, בראש ובראשונה, היא להבטיח את בטיחות הטיפול בחולים. על פי התוכנית הוראות הרופאים לצוות הסיעודי יינתנו באופן דיגיטלי, כך שניתן יהיה לעקוב ולראות אם הן בוצעו במלואן ולמנוע טעויות.
בנוסף תוקם מערכת ממוחשבת שתזהיר מפני מינונים שגויים והשפעות צולבות של תרופות. היא גם תאפשר לרופא המטפל לראות בכל עת את רשימת התרופות שנוטל המטופל או שנטל בעבר, ולדעת האם היו לו אליהן אלרגיות או רגישות. גם במקרה בו המטופל הוא נשא של מחלה כלשהי הדבר יצויין במערכת הממוחשבת.
על פי משרד הבריאות התוכנית תופעל בשלבים, כאשר חלק מהקריטריונים יוטמעו עד 2013 וחלק עד 2015. מי שייהנו ממנה ראשונים יהיו בתי החולים ולאחר מכן גם קופות החולים. חשוב לציין כי במרפאות ובבתי החולים של "שירותי בריאות כללית" כבר קיימת היום מערכת דומה, אך היא אינה יכולה לתקשר עם מערכת המיחשוב של בתי החולים הממשלתיים. מטרת המהלך היא ליצור הומוגניות ושפה אחידה בכל מערכת הבריאות.
"אחת המטרות של המערכת היא שהאזרח לא יצטרך להתרוצץ עם טופס השחרור שלו מבית החולים לרופא המטפל או עם טופס 17", אומר ל-ynet ד"ר רוני גמזו, מנכ"ל משרד הבריאות. "אין היום בעיה טכנולוגית לעשות את זה. תארו לעצמכם מקרה של אדם בן 80 שמגיע למיון ואף אחד לא יודע איזה תרופות הוא נוטל או אם יש לו רגישויות. היתרון לאזרח הוא שהוא יתרוצץ פחות עם טפסים וכמות הטעויות הרפואיות תרד".
גמזו ציין כי האפשרות למדידת איכות הטיפול וההשוואה בין בתי החולים הממשלתיים תהיה קיימת, אך כי לצורך כך נדרשת הסכמתם.
"לא נלקחו בחשבון שיקולים של שמירה על פרטיות החולים"
עם זאת, הנושא של הקמת מידע ממוחשב ובו המידע הרפואי על כל תושבי המדינה הוא נושא רגיש, שנמצא בחקיקה בכנסת וגיבושו טרם הושלם. באגודה לזכויות האזרח הביעו חשש מסכנת הפגיעה בפרטיות החולים. לדברי עו"ד אבנר פינצ'וק, ראש תחום מידע ופרטיות באגודה, "בדיון בכנסת שעסק במערכת המידע החדשה התריע נציג משרד המשפטים כי בעת הקמת המערכת לא נלקחו בחשבון שיקולים של שמירה על פרטיות החולים. בשנים האחרונות מנסה משרד הבריאות לקדם הקמת מערכת מידע גדולה ומקיפה אף יותר – 'רשומה רפואית לאומית'. הניסיונות הללו כשלו פעם אחר פעם, במידה רבה בשל טענות על היעדר שמירה על פרטיות החולים, ועולה חשש כי משרד הבריאות מנסה לקדם את המערכת הזו 'דרך הדלת האחורית'.
"אין ספק כי למערכת הזו יכולים להיות יתרונות רבים אולם בצד היתרונות, חייבים לתת את הדעת על הסכנה של זליגת מידע רפואי אישי לגורמים אינטרסנטיים שונים, כמו גם לשימוש חורג שיעשה במידע בתוך המערכת למטרות זרות".
בתגובה לטענה זו אמר ד"ר גמזו כי "המידע שבמערכת אינו רשומה רפואית לאומית, אלא שיתוף במידע בסיסי. זה מידע מידתי וסביר: אילו תרופות החולה נוטל, ולא את כל המידע וההיסטוריה הרפואית שלו. זה חוקי אפילו על פי חוק זכויות החולה".