מחקר: רמת הניקוטין בציפורניים חוזה סרטן ריאות
ציפורניים צהובות מניקוטין לא משפיעות רק על המראה: חוקרים אמריקנים מצאו כי רמות ניקוטין גבוהות בציפורני הרגליים מעלות פי 3.5 את הסיכון לחלות בסרטן הריאות. הסיכון: זהה אצל מעשנים אקטיביים ופסיביים
ציפורני הרגליים שלכם צהובות מניקוטין? אתם בסיכון גבוה לחלות בסרטן ריאות. כך עולה ממחקר אמריקני חדש שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת האמריקני לאפידמיולוגיה.
ההשפעה: גם על המעשנים פסיבית
החוקרים השוו את רמות הניקוטין בציפורני הרגליים של גברים מעשנים שלקו בסרטן הריאות לאורך תקופה של 12 שבועות. הן הושוו לרמות הניקוטין אצל גברים מעשנים שלא לקו בסרטן. הממצאים הראו כי אלו שהיו בעלי רמות הניקוטין הגבוהות ביותר בציפורניים, היו בסיכון גבוה פי 3.57 ללקות בסרטן ריאות, בין אם הם עישנו ובין אם לאו.
הבחירה לבדוק את רמות הניקוטין בציפורני הרגליים, ולא בשתן או בנוזל הרוק, נעשתה בשל העובדה שהן צומחות לאט. במהלך המחקר נבדקו 210 גברים שאובחנו כחולים בסרטן הריאות בין השנים 1988 ל-2000. הם הושוו ל-630 גברים שלא לקו בסרטן הריאות, ושימשו כקבוצת בקרה. הגברים היו בגילאי 40 עד 75 שנים.
החוקרים מצאו כי רמת הניקוטין הממוצעת בקרב הגברים חולי סרטן הריאות הייתה 0.95 ננוגרם למיליגרם, בעוד שאצל הגברים שלא לקו בסרטן הגיעה רמת הניקוטין הממוצעת בציפורניים ל-0.25 ננוגרם למיליגרם. עתה השוו החוקרים את 20% מהגברים שהיו בעלי רמות ניקוטין הגבוהות ביותר בציפורני הרגליים, ל-20% מהגברים בעלי הרמות הנמוכות ביותר. הממצאים הצביעו על כך שהסיכון ללקות בסרטן ריאות היה גבוה פי 10.5 אצל אלה עם הרמות הגבוהות ביותר של ניקוטין בציפורניים.
כשהתאימו החוקרים את הנתונים להיסטוריה הרפואית, לגיל ולעישון, נמצא כי הסיכון ללקות בסרטן הריאות בקרב אלו בעלי רמות הניקוטין הגבוהות ביותר היה פי 3.57, בהשוואה לאלו עם הרמות הנמוכות ביותר.
"רמות הניקוטין בציפורני הרגליים מהוות תחזית מדוייקת לסיכון לסרטן הריאות", סיכמו החוקרים והוסיפו כי רמות הניקוטין הגבוהות נמצאו לא רק אצל מעשנים, אלא גם אצל אלו שחשופים לעשן הסיגריות, ולכן ניתן לראות את ההשפעה ההרסנית של העישון גם אצל אלה המעשנים פאסיבית.
העישון: אחראי על 5.5 מיליון מקרי מוות בשנה
עישון סיגריות הוא גורם המוות הראשון בעולם, שאחראי לבדו למותם של חמישה וחצי מיליון איש מידי שנה. כעשרת אלפים ישראלים מתים מידי שנה מעישון, 1,500 מתוכם בשל עישון פסיבי.
עשן של סיגריה אחת כולל מאות מולקולות רעילות,
הגורמות לעשרות מחלות, ובהן סרטן, התקף לב, שבץ מוחי, אמפיזמה ורבות אחרות. כמעט ולא עוברת שנה בה לא מתגלה מחלה נוספת הקשורה בנזקי מאות הרעלנים המצויים בסיגריה, והסכנה היא לא רק למעשן אלא גם לסובבים אותו, ובמיוחד לילדים ולתינוקות.
שנה לאחר הפסקת העישון הסיכון לחלות במחלת לב יורד ב-50% ובתוך 15 שנה הסיכון היחסי של המעשן לשעבר למות ממחלת לב מתקרב לזה שלא עישן בכלל. לאחר עשר עד 14 שנה מרגע הפסקת העישון הסיכון למות מסרטן יורד ומגיע כמעט לסיכון של אדם שלא עישן כלל.