אישום: בכיר רשות המסים איים, רימה וקיבל שוחד
בכתב האישום שהוגש נגד דוד ואנונו, מי שכיהן עד לאחרונה כמנהל היחידה הארצית לחקירות שטח ומודיעין, נטען כי עשה ברשות המסים כבעסקו הפרטי, ניצל את קשריו למימון רמת חיים גבוהה וקיבל שוחד, בין היתר מאמרגנו של קובי פרץ, יוחאי יעיש
סחיטה באיומים, לקיחת שוחד, קשירת קשר לביצוע פשע, מרמה והפרת אמונים, שיבוש מהלכי משפט ושימוש במרמה, עורמה ותחבולה. אלו האישומים נגד בכיר רשות המסים, דוד ואנונו. הבוקר (יום ה') הגישה פרקליטות מחוז תל-אביב (מיסוי וכלכלה) כתב אישום חמור ביותר נגדו לבית המשפט המחוזי בתל-אביב, ובו נטען כי ואנונו, ששימש עד לאחרונה כמנהל היחידה הארצית לחקירות שטח ומודיעין, עשה ברשות המסים כבעסקו הפרטי. במקביל, הוארך מעצרו של ואנונו בשבוע ימים.
- עדכוני חדשות שוטפים גם בעמוד ynet בפייסבוק
ואנונו, כך נטען, השתמש במעמדו הבכיר ברשות המסים, הטיל אימה על נישומים תוך חשיפת מידע מסווג אודות הליכים המתנהלים נגדם והתנה את הטיפול בהם ואת קידום ענייניהם תמורת תשלום. הוא ניצל את נגישותו לגורמים ברשות המסים ואת קשריו למען בצע כסף, לשם מימון רמת חיים גבוהה ולשם קידום
האינטרסים האישיים שלו, לרבות טיפוח קשרים עם בעלי תפקידים במשרות פוליטיות וציבוריות שונות.
לפי האישום, ואנונו החל את פעילותו הצדית בתחילת 2007, אז קבע עם מקורבו רן הדר, כי האחרון יפנה נישומים לטיפולו של ואנונו תמורת תשלום שיתחלק בין השניים. הם עירבו בפרשה גם את יואל מוגמי, איש העסקים ובכיר בקדימה, כי שגם הוא יפנה לאנונו "לקוחות".
אחד מהם היה הזמר קובי פרץ ("זמר מוזיקה ים תיכונית ומתגורר בחולון"), שבתחילת שנת 2008 נקבעה לו שומה בעקבותיה היה עליו לשלם מס הכנסה בשיעור של כ-350,000 שקלים. בעניינו של קובי פרץ התחיל להתנהל מו"מ במשרדי פקיד שומה, ובאוקטובר אותה השנה הגיש פרץ ערעור לבית המשפט.
במקביל, הוא עדכן בנושא את אמרגנו יוחאי יעיש, ושניהם פגשו את מוגמי באירוע שהתקיים באולמי "רויאל גרדן" בפתח תקווה. בהזדמנות זו, ביקש יעיש את עזרתו של מוגמי בטיפול בענייניו של קובי פרץ מול רשות המסים ונענה בחיוב. בהמשך הודיעו ואנונו והדר לאמרגן כי סגירת התיק של פרץ תעלה בין 150,000 ל-180,000 שקלים, אותם ישלם פרץ למס הכנסה - ובנוסף, ביקשו השניים לעצמם 50,000 שקלים במזומן. קובי פרץ סירב לבקשה, ובאוקטובר 2008 הגיע להסדר עם רשות המסים.
חבילות מזומנים בשקית פלסטיק
לפי האישום, ואנונו גם החליט לבדוק את את תיק המס של יעיש עצמו ובניסיון להפחידו, הודיע לו כי הוא "מסובך". יעיש הסכים שואנונו יטפל בעניין תמורת תשלום של 200,000 שקלים. מוגמי שתיווך בהעברת השוחד, נטל 30,000 שקלים לעצמו, וואנונו והדר חילקו את היתר ביניהם. במרס 2009, כשנפתחה החקירה בעניינם של קובי פרץ ויעיש, פנה האחרון למוגמי וביקש שיזרז את הטיפול בפרשה.
יעיש גם יצר קשר עם רואה החשבון ראובן שיף, שהיה אז נשיא לשכת רואי החשבון, כדי שיטפל בעניין. הוא דרש מיעיש שכר טרחה בסך 240,000 שקלים, וכן תשלום נוסף בסך 180,000 שקלים. יעיש הלין על כך לואנונו, שהסכים כי במקום התשלום הנוסף לשיף, הוא יעביר לו 100,000 שקלים במזומן והוא יטפל בקשר מול משרד רואי החשבון.
יעיש וואנונו נפגשו שנית בביתו של רן הדר, שם הוציא האמרגן את הסכום בחבילות של אלפי שקלים מאוגדות בגומיות, הניחו על המיטה בחדר השינה וכיסה בחתיכת בד. הוא עדכן את ואנונו, שהמתין במרפסת, כי הכסף מוכן, וואנונו העביר את הסכום בשקית לרואה החשבון, לאחר שנטל ממנה 20,000 שקלים לעצמו. בהמשך, עם מעצרו של יעיש בעקבות החקירה ברשות המסים, ביקש ואנונו ממוגמי לברר מה מסר בעדותו והציע כי יעיש "יודה במשהו קטן", ואז "ישלם לו סכום קטן וידאג שהכל יהיה בסדר".
התעריף: 125,000 דולר לסגירת תיק
בכתב האישום נגד ואנונו מתואר גם כיצד הנחה את מוגמי לומר לחברו איש העסקים קובי מימון, כי יש לו בעיות עם מס הכנסה ושהוצא נגדו צו עיכוב יציאה מהארץ, כדי להטיל עליו אימה ולהפחידו. הנאשם הנחה את מוגמי לומר שאם מימון ירצה, הוא יוכל לטפל בענייני המס שלו בתמורה ל-125,000 דולר.
ואנונו טען כי מימון עשיר ולפיכך אין כל מניעה שישלם את הסכום האמור. הוא גם הציע למוגמי להתחלק עמו בסכום, אך הוא סירב. מוגמי עשה כבקשת ואנונו, אולם מימון דחה את דרישתו בטענה כי הוא "מעוניין להתעשר על חשבונו".
במקרה אחר פנתה למוגמי עו"ד דליה שחורי, אשתו של מנכ"ל קדימה משה שחורי, שביקשה להביא לסיומה של חקירה נגדה ברשות המסים. מוגמי קישר בינה לבין ואנונו, שהסכים לסייע בתמורה למינויו של מקורבו לאחראי על אבטחת מחשבים ואינטרנט במפלגת קדימה. בסופו של דבר, לא פעל ואנונו לטובתה של שחורי.
עוד נקבע בכתב האישום כי ואנונו ניצל את קשריו לקידום ענייניהם של נישומים ברשות המסים, ונטע ציפיות אצל נישומים, בין היתר בדרך של הבטחה או יצירת מצג, שיקדם באמצעות מעמדו הבכיר, כוחו וקשריו, את עניינם.
"הנאשם פגע באינטרסים הציבוריים עליהם היה מופקד ובאמון הציבור ברשות המיסים, וזאת חרף העובדה שמכוח תפקידיו הבכירים היה אחראי לתקינות מעשי המנהל ביחידות אשר עמד בראשן", נטען בכתב האישום, "הנאשם היה מצוי בניגוד עניינים בין האינטרסים הציבוריים עליהם היה מפוקד, לבין האינטרסים של מקורביו והאנשים אשר הוא חפץ לקדם את ענייניהם ברשות המסים, לשם השגת טובות הנאה ו/או טיפוח קשריו עימם".
באישום נכתב עוד כי "ניגוד העניינים בו היה מצוי הנאשם הועצם בהתחשב ברום מעמדו בתפקידים בהם שימש הנאשם, ובמידת השפעתו בגוף שבו פעל בניגוד עניינים, תוך שהשתמש לרעה בסמכויותיו, בכוחו ובקשריו".
Read this article in English