יסמין נמצאה מתאימה לתרום מח-עצם. ליווינו אותה
שירות מציל חיים: לפני חצי שנה, כשהצטרפה לשירות הלאומי, נכנסה יסמין חורי למאגר מח העצם של עזר מציון. בשבוע שעבר היא כבר הגיעה לתרום, לאחר שנמצאה מתאימה לחולת לוקמיה בת 13. "אני מודה לקב"ה שזכיתי להימצא מתאימה", היא אומרת. ליווינו אותה בכל שלבי התרומה
חורי בת ה-19, ממושב מעגלים שבנגב, תרמה דם למאגר מח העצם של "עזר מציון" לפני כחצי שנה, עם הצטרפותה לשירות לאומי. שלושה חודשים אחר כך כבר הודיעו לה כי היא נמצאה מתאימה לחולת לוקמיה שממתינה לתרומה. אתמול היא התייצבה במרכז שניידר, כשהיא מוכנה לעבור את התהליך הפשוט, שאורך כחמש שעות, בסופו תקבל ילדה בת 13 סיכוי להחלים.
"הקושי הוא לא גדול. המעשה הוא גדול. אין מה להילחץ", היא מרגיעה בחיוך את הסובבים אותה, כולה קורנת. "אני מודה לקדוש ברוך הוא שזכיתי להימצא מתאימה לתרומה. לא כל אחד זוכה לכך. מישהי אמרה לי שהיא מחכה לטלפון מ'עזר מציון' שיבשר לה שהיא נמצאה מתאימה לתרום מח עצם לחולה, יותר ממה שהיא מחכה שאראלה ממפעל הפיס תתקשר אליה".
"זה קצת כואב, אבל שווה את זה"
כדי להתכונן להליך התרומה קיבלה חורי במשך ארבעת הימים שלפניו זריקות שמטרתן לעודד את יציאת תאי הגזע ממח העצם למחזור הדם ההיקפי, ממנו לוקחים את תרומת הדם. לזריקות עלולות להיות תופעות לוואי, בהן כאבים בעצמות ותחושה של מחלה דמויית שפעת,
פרופ' יצחק יניב, מנהל המחלקה האונקולוגית במרכז שניידר לרפואת ילדים מסביר כי התהליך אותו עוברת חורי אינו כואב או מורכב במיוחד. "ניתן לקחת תאים לצורך השתלה לא רק ממח העצם אלא מתוך מחזור הדם ההיקפי. בעבר היו עושים את התהליך בהרדמה ושואבים מעצמות האגן האחוריות. אנחנו לוקחים את רוב התרומות ממחזור הדם ההיקפי, כאשר התורם מחובר על ידי עירוי למכשיר שבורר את תאי הגזע ומחזיר למחזור הדם את כל היתר. בתום חמש שעות נלקחת כמות של בערך כוס אחת של דם, פחות מכומות הדם שתורמים באופן רגיל במד"א, והגוף מחדש תוך זמן קצר את תאי מח העצם. זה תהליך שלא קשור בכאב ולא בהרדמה".
"ההתלהבות שלי הולכת ועולה בכל רגע. אני שמחה על הזכות הזו", אומרת חורי ומדגישה כי היא סקרנית מאוד לגבי זהות החולה לה היא תורמת, והייתה שמחה לפגוש אותה. כרגע הדבר אסור מסיבות אתיות, והוא יתאפשר, אם שני הצדדים ירצו בכך, כשנה מיום התרומה או כאשר מצבה של החולה יאפשר זאת. "אני יודעת שזו ילדה בת 13 ואני מחכה שזה יצליח ואני אזכה לפגוש אותה. יכול מאוד להיות שהיא אפילו כאן בבית החולים ולא אומרים לי. אני לא יכולה להפסיק לחשוב על זה ואני מזכירה אותה בתפילות שלי, שתחייה חיים שלמים ומאושרים".
עשרות חולים נוספים זקוקים לתרומת מח עצם
שר שלום ג'רבי, מנכ"ל השירות הלאומי אזרחי, שהגיע לבקר את חורי, מתרגש לא פחות. "עד היום שלושת אלפים מהמצטרפים לשירות הלאומי-אזרחי תרמו דם למאגר ואני בטוח שבעקבות המקרה של יסמין עוד רבים יצטרפו ויתרמו"."הזכות היום היא שלך", הוסיפה ד"ר ברכה זיסר, מנהלת מאגר תורמי מח העצם בעמותת עזר מציון. "בעוד כמה שעות את קמה ורואה שמישהו אחר חי בזכותך".
מאגר תורמי מח העצם של עזר מציון צפוי לקבל בקרוב זריקת עידוד ממשלתית: תמיכה של כ-2.5 מיליון שקלים, לראשונה מאז הוקם לפני כ-11 שנים. "השקענו במאגר למעלה מ-100 מיליון שקלים מכספי תרומות וקיבלנו אפס סיוע מהמדינה", אמרה זיסר ל-ynet. "הסכום שנקבל יכסה אולי רבע מכלל הדגימות שאנחנו נוטלים מדי שנה. בשנה וחצי האחרונות קיבלנו הרבה פניות מחולים, ילדים ומבוגרים, שביקשו שנעשה מבצעים למציאת תורם עבורם. נאלצנו להגיד לא, ואני יודעת שיש עשרות חולים שמחכים. אני מקווה שבזכות הסיוע מהמדינה נוכל לעשות יותר מבצעים".