"תוכנית האצת הבנייה תפגע קשות בסביבה"
במשרד להגנת הסביבה מתנגדים נחרצות לתוכנית של נתניהו להאצת הבנייה, מחשש "לפגיעה בלתי סבירה בציבור ובסביבה". החששות: בנייה בשטחים פתוחים, ביטול בדיקות סביבתיות, השתקת נציגים במוסדת התכנון ופגיעה בלתי סביר בסביבה החופית
המשרד להגנת הסביבה מתנגד לתוכנית להאצת הבנייה למגורים שהציג השבוע ראש הממשלה ושתובא ביום א' לאישור הממשלה, מחשש לפגיעה בציבור ובסביבה. "לתוכנית עלולות להיות השפעות קשות על מערכת התכנון בכלל ועל איכות הסביבה, הטבע והשטחים הפתוחים בישראל בפרט ולפיכך המשרד מתנגד נחרצות להצעה", מציין המשרד במכתב עמדה שנשלח היום (ג').
במכתב מצוין, כי "המנגנון המוצע בתוכנית אינו נותן מענה לבעיית מימוש דירות למגורים ויוביל לפגיעה בלתי סבירה בציבור ובסביבה". במשרד מביעים חשש בין השאר, כי התוכנית תאפשר לעקוף תוכניות מאושרות: "ההצעה יוצרת מנגנון מתחדש של יצירת תכניות להאצת בניה, וקובעת כי תכניות אלה יגברו על כל תכנית אחרת, למעט תמ"א 35".
התוצאה על פי המשרד, היא אפשרות "לקדם בנייה ותשתיות בכל מקום ללא קשר לייעוד בתוכנית מאושרת". במשרד מדגימים, כי ניתן יהיה למשל לקדם תכניות בניה צפופות ביישובים כפריים או בניה בשטחים פתוחים שנותרו בערים, דבר שיפגע קשות באיכות החיים של התושבים.
עוד מזהירים, כי התוכנית מאפשרת לבטל בדיקות סביבתיות, דבר שיוצר סיכונים סביבתיים. "ההצעה נותנת סמכות בידי הוד"לים (ועדות לדיור לאומי) להורות על הכנת תסקיר השפעה על הסביבה במתכונת מקוצרת, במקום תסקיר מלא, או אף להורות כי כלל אין צורך בתסקיר", מציינים במשרד.
סיכון נוסף על פי המשרד, הוא שהתוכנית יכולה לכלול גם יעודים לשימושים אינטנסיבים כמו תשתיות ומסחר, שלהם השלכה סביבתית משמעותית. "ללא בחינה סביבתית ראויה, מתקנים אלה עלולים להוביל לפגיעה ניכרת בסביבה, לסכן את הציבור ואף לפגוע בבריאותו", אומרים במשרד, "לקדמן בלא תסקיר או מסמך סביבתי הבוחן את השפעתן הינו דבר בלתי סביר".
חשש: פגיעה בסביבה החופית
במשרד מזהירים גם, כי התוכנית כוללת לוחות זמנים בלתי סבירים - ההצעה קובעת כי אם נציג משרד ממשלתי לא יגיש חוות דעתו לגבי תכנית תוך 14 יום, תפנה הוועדה ליועץ חיצוני. התוצאה לדבריהם, עלולה להיות השתקת נציגים במוסדות התכנון.
"14 יום לא מספיקים לשם העברת חוות דעת לתוכניות מורכבות על ההשלכות הסביבתיות והתכנוניות הנלוות להן", אומרים במשרד, "אין זה סביר להתעלם לחלוטין מעמדת נציגי הממשלה גם אם הוגשה לאחר 14 יום. ניתן לעמוד בזמנים אלה אם יתווספו תקנים לאגף התכנון המשרד להגנת הסביבה ואין צורך לפנות ליועצים פרטיים החשופים לניגודי עניינים רבים".
במשרד מזהירים גם מפני פגיעה בעצמאות שיקול הדעת והחלשת הדרג המקצועי במערך התכנון, מאחר שההצעה נועדה גם ליצור אחידות ומשמעת ממשלתית במוסדות אלה. "מוסדות התכנון נועדו לייצוג אינטרסים שונים ולהיות עצמאיים מבחינה מקצועית", אומרים במשרד, "הנציגים במוסדות התכנון - כולל נציגי השרים - מחויבים להפעיל שיקול דעת עצמאי".
עוד חוששים במשרד, מפני פגיעה בלתי סבירה בסביבה החופית - במסגרת התוכנית נקבע כי הוד"ל יחליפו את הוועדה לשמירת הסביבה החופית (הולחו"ף). "בכך ניתן יהיה לקדם תכניות בניה בחופים... זאת על ידי הרכבים בלתי מאוזנים, ללא בדיקה מקצועית של הפגיעה הסביבתית בחוף ומבלי שהציבור יוכל להתנגד להפקעת החוף מידיו", כך מזהירים, "לאור המוצע, קיים חשש לפגיעות בלתי הפיכות במשאב הטבע הייחודי והמוגבל ביותר במדינת ישראל".
חשש נוסף במשרד, הוא מפני יצירת "מלאי מיותר של יחידות דיור תוך פגיעה בישובי הפריפריה, בעקרונות התכנון ובסביבה".
פתרון המשרד: תוספת כח אדם
המשרד גם מבקר את העובדה, כי התוכנית נועדה לשחזר את הועדות לבניה למגורים (ול"לים) - שנועדו לספק את מלאי הדיור הנדרש בתחילת שנות ה-90 לעולי חבר המדינות. "הלקחים העלו כי הן הובילו לאישור של תוכניות בעייתיות ביותר מבחינה תכנונית וסביבתית".
במשרד מדגימים כי שכונת 'עין חמד' בקרבת ירושלים הוקמה ללא פתרון תחבורתי ועד היום מחוברת לכביש ירושלים-ת"א בכביש לא מוסדר, שכונת גני יער בלוד נבנתה בניתוק גיאוגרפי מהעיר ונבנתה ללא שטחים ציבוריים פתוחים, הישוב צורן הוקם ליד מתקן שידור והצריך בשלב מאוחר יותר ולאחר מאבק של תושבים את העתקת המתקן, ושכונת ה'גמל' במצפה רמון תוכננה בשטח רגיש על שפת המכתש וכעת מתבצעים מהלכים לשנותה.
עוד מדגישים במשרד, כי העליה במחירי דירות למגורים והבעייה הניצבת בפני זוגות צעירים ורוכשים בכלל, אינה נעוצה בהיקף עתודות הקרקע למגורים. "החסמים למימוש יחידות הדיור אינם היעדר מלאי תכנוני או עיכובים במערכת התכנון, אלא עיכוב על ידי יזמים שרוצים להעלות את ערך התוכנית, צורך בהעתקת תשתיות או בביצוען, רצון של הרשות המקומית לשפר את התוכנית, קשיי שיווק וכיוצא באלה", אומרים במשרד.
במשרד מסכמים, כי "הצעה הנדונה הינה בעייתית ביותר לתכנון, לסביבה ולחברה ועלולה לספק קרקעות וזכויות בניה שאינן נדרשות ושימשיכו להיות מוחזקות על ידי יזמים. על כן אנו מתנגדים בתוקף למתכונת המוצעת של הצעת המחליטים.
"עמדתנו היא כי יש להתמקד בפתרונות רלבנטיים ומאוזנים. הפתרון למימוש יחידות דיור אינו ביצירת מלאי תכנוני נוסף של קרקעות לבינוי על חשבון השטחים הפתוחים אלא בחילוץ החסמים שזוהו על ידי ממ"י ותוספת כח אדם איכותי למוסדות התכנון הרלבנטיים, וזאת על מנת לממש במהירות את מלאי יחידות הדיור הגדול שכבר אושר".