הרשויות ישבתו להזדהות עם העובדים הסוציאליים
מרכז השלטון המקומי הציב אולטימטום, והודיע שאם האוצר והעובדים הסוציאליים לא יגיעו להסכם עד יום שני, תתקיים שביתה כללית ביום שלישי הקרוב, חוץ מבמוסדות החינוך. הרשויות דורשות פיצוי על כל תוספת שיידרשו לשלם לעובדים
האם זה מה שיוביל לריכוך עמדת משרד האוצר? הרשויות המקומיות מתכוונות לקיים ביום שלישי הקרוב שביתה כללית, פרט למוסדות החינוך, לאות הזדהות עם מאבק העובדים הסוציאליים, השובתים כבר חמישה ימים. כך החליטה היום (ה') האסיפה המרכזית של מרכז השלטון המקומי.
מרכז השלטון המקומי החליט להציב אולטימטום - הגעה להסכם בין האוצר לעובדים הסוציאליים עד יום שני. יו"ר המרכז, שלמה בוחבוט: "השלטון המקומי נאלץ לשבות כי עבודת העובדים הסוציאליים היא בלב השירות שאנחנו מעניקים לתושבינו". הרשויות המקומיות דורשות פיצוי מלא ממשרד האוצר בכל הסכם שידרוש מהם תוספת לשכר העובדים הסוציאליים, המועסקים על-ידי הרשויות.
בימים האחרונים הצטרפו מספר רשויות מקומיות לשביתת העובדים הסוציאליים והשביתו ליום אחד את פעילותם, אך ביום שלישי הסיפור כבר יהיה שונה לגמרי - והשביתה תכלול את כל היישובים בארץ, למעט עובדי החינוך.
העומס על מחלקות הרווחה העירוניות גדל מאוד מפתיחת השביתה, לאחר שאלפי נתמכים ומטופלים נאלצו לחפש תחליף לעובדים הסוציאליים ופקידי הסעד, בהם הם מסתייעים בימים כתיקונם. "בני משפחות מצוקה ונזקקים הידפקו על הדלתות שלנו, של ראשי הערים, ודרשו שנתערב", הסביר ל-ynet בוחבוט, שמכהן גם כראש העיר מעלות-תרשיחא. "העו"סים שייכים לנו ואנו מרגישים היום עד כמה הם חסרים לתושבים הנזקקים".
"נחריף גם את המאבק נגד מחירי המים"
בוחבוט מתח ביקורת עד התנהלות הממשלה במאבקים אלו, שנפתרים כמעט תמיד רק כאשר השביתה מחריפה: "כל עוד פקידים מנהלים את המדינה, ככה אנו נראים". בנוסף, חידשו במרכז לשלטון מקומי את המאבק נגד העלייה במחירי המים, לאחר שהועדה שבחנה את הנושא במסגרת ההסכם שהושג עם האוצר, טרם הגישה המלצות בנושא, על אף שהמועד שנקצב לה - 45 יום - כבר יום. בוחבוט: "נחדש את צעדי המחאה שלנו כבר בחודש הקרוב, לאחר שהעדיפו להתעלם מנושא מחירי המים הגבוהים, והסתפקו רק בהמלצות בנושא תאגידי המים".
28 ארגוני נשים פנו היום לשר האוצר, יובל שטייניץ, בדרישה לקדם בדחיפות הסכם לשכר הוגן עבור כלל העובדות והעובדים הסוציאליים, בהן גם אלו העובדות דרך עמותות. בפנייה הודיעו ארגוני הנשים על התגייסותן למאבק: "מאבק העובדים הסוציאלים חשוב וראוי מאין כמותו, להסדרת תנאי העסקה הוגנים ומכבדים עבור העובדות שנאלצות לעבוד בתנאי שכר פוגעניים כמו גם בתנאי הפרטה מתרחבת ופוגענית כלפיהן". בין הארגונים ששלחו את המכתב: איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות תקיפה מינית, שדולת הנשים, קולך, אחותי, אשה לאשה ועוד.
גם היום נמשך המבוי הסתום במגעים בין האוצר לעובדים הסוציאליים, והמחלוקת מתמקדת בשכר העובדים בעמותות המקבלות מימון ממשלתי. שלשום הציעו באוצר לקבוע סכום של 5,500 שקל כשכר מינימום לעובדים, ואתמול כבר נשמעו בדיון סכומים גבוהים יותר של 6,000 ואפילו 7,000 שקל. באיגוד העובדים הסוציאליים ציינו כי"האוצר מוכן לתקצב את עובדי העמותות אבל לא מוכן לאכוף את התשלום, כל עוד אין יכולת להבטיח שהשכר יגיע לכיס העובד אין בזה תכלית".
באוצר הסבירו אמש כי "עקרונית העובדים הסוציאליים קיבלו את ההצעה להחיל שכר מינימום וכעת הוויכוח הוא בעיקר על האכיפה והפיקוח בעמותות. אבל המדינה לא יכולה לפקח על שכר בגופים שהם לא המדינה".
אתמול קרא שר הרווחה, משה כחלון, לעובדים הסוציאליים לחזור מיד לעבודה. "תרוויחו לפחות 6,000 שקל ברוטו, זה שכר שגם שוטר מתחיל לא מקבל", הצהיר במליאת הכנסת. הוא ציין שבכוונתו להקים מנגנון לאכיפת התשלום המינימלי.
גם לפני חודשיים איימו ברשויות המקומיות בשביתה כללית, אבל לאחר שקיבלו תוספת של 850 מיליון שקל למענקי האיזון, בחרו לבטל את השביתה ברגע האחרון.