הפחתת הכולסטרול הרע: הגישה הנטורופתית
הכולסטרול הוא אחד הגורמים האשמים בתחלואת העורקים, שמובילה בסופו של דבר להתקפי לב ולשבץ מוחי. לפני שמתחילים לקחת תרופות, לנטורופתיה יש מה להציע. המלצות לשינויים שקל לבצע בחיי היומיום
מחלות לב וכלי דם הן גורם התמותה מספר אחד בישראל ובמדינות מפותחות בעולם. הן כה שכיחות עד כי רבים סבורים שזהו מצב הנלווה באופן טבעי לתהליך ההזדקנות. אבל בבסיס המחלות האלה עומדת טרשת העורקים, בעיה רפואית הנוצרת בתהליך ארוך של הזנחה ואינה פורצת בין לילה. לרוב, תהליך ההיווצרות של הטרשת "שקט" מבחינה קלינית, עד שהוא נותן את אותותיו בצורת תעוקת לב או בהתקף לב.
רוצים לדעת עוד? בקרו בערוץ הכולסטרול שלנו
יותר שומן רווי - יותר התקפי לב
הכולסטרול הוא אחד הגורמים שבו תולים את האשם בתחלואת העורקים. בימי מלחמת קוריאה, בשנות החמישים, בוצעו נתיחות לאחר המוות בכ-300 קורבנות מלחמה, גברים צעירים שגילם הממוצע 22. אצל 77% מהם נמצאה טרשת עורקים, ומתוכם אצל 35% המחלה הייתה במצב מתקדם. אצל 8% נמצאה חסימה כמעט מלאה בעורק אחד לפחות, זאת אומרת שהתקף לב היה יכול להתרחש אצלם בכל רגע. בקרב החיילים האסיאתים, לעומת זאת, העורקים נמצאו בריאים ונקיים מטרשת.
כמה שנים מאוחר יותר, במלחמת וייטנאם, נמצא שככל שהחיילים האמריקאים שהו יותר זמן בשבי, כך טרשת העורקים אצלם פחתה.
לאורך שנים המחקרים מצביעים על תמונה ברורה: אנשים החיים באזורים שבהם צריכת השומן הרווי והכולסטרול גבוהה סובלים יותר מטרשת עורקים קשה, מהתקפי לב ומשבץ מוחי.
האם כולסטרול הוא האויב?
שומנים הם מצרך חשוב לגופנו, אך צריך לבחור את השומנים הטובים ולהימנע מאלה המזיקים. הכולסטרול כשלעצמו אינו רע, אלא הגורמים הבעייתיים הם מרכיבי מזון הנלווים אליו בתזונה המודרנית, ובעיקר כמות השומנים וסוגם. הכולסטרול הוא למעשה מולקולה חיונית שהגוף משתמש בה לייצור מלחי מרה, ויטמין D, הורמוני מין ועוד. בנוסף, מחקרים מראים כי רמות הכולסטרול אצל מרבית הלוקים במחלות לב היו בכלל בתחום הנורמה.
הבעיה מתחילה כשיש עודף רדיקלים חופשיים בגוף ומחסור בנוגדי חמצון, אז ה-LDL משנה צורתו ל-LDL מחומצן והופך לכולסטרול "רע".
צעידה תורמת להפחתת הכולסטרול הרע (צילום: index open)
הגישה הנטורופתית ממליצה על טיפול ברמת השומנים בדם בכמה מישורים: שינוי תזונתי, נטילת תוספי מזון וצמחי מרפא, ביצוע פעילות גופנית והפחתת מתחים:
שינוי תזונתי
מזונות שיש להמעיט בצריכתם- מזונות מעובדים, מטוגנים, קפואים המלאים בשומני טרנס, רוויים ומוקשים חלקית - למשל מרגרינה, חמאה, בורקסים, צ'יפס, אבקות מרק, חטיפים, קרקרים, עוגות ועוגיות.
- מזונות מעולם החי העשירים בשומן רווי, כגון בשר שמן, חלמונים ומוצרי חלב שמנים.
- פחמימות פשוטות המצויות בסוכר לבן, ממתקים, מאפים מתוקים, מיצי פירות, אלכוהול ומשקאות מוגזים.
- קפאין - ההמלצה היא עד שתי כוסות קפה ביום, בהפרש של שש שעות ביניהן. את היתר אפשר להמיר בתחליפים כמו משקה שעורה ותה ירוק.
מזונות שיש לצרוך יותר
מזונות המסייעים בהורדת הכולסטרול הרע (LDL) ובהעלאת הכולסטרול הטוב (HDL):
- פירות וירקות העשירים בנוגדי חמצון. אכלו סלט ירקות עשיר בצבעים שונים, ושניים-שלושה פירות ביום.
- פקטין, המצוי בקליפת תפוחי עץ ובזרעי פשתן טחונים.
- דייסת שיבולת שועל - מומלץ לאכול קערית דייסה מדי יום.
- חומצת השומן אומגה 3 - אכלו דגים כמו סלמון, טונה או בקלה מספר פעמים בשבוע.
- הנמנעים מדגים יכולים לצרוך זרעי פשתן טחונים או שמן פשתן, שמן קנולה, זרעי צ'יה, אגוזים שונים (מומלץ חופן זרעים ואגוזים ביום), שומשום, אבוקדו, נבט חיטה, ירקות עליים ירוקים או אצות.
- שום ובצל.
- מיץ רימון.
- יין אדום (די בשתייה מתונה).
- שמן זית, שזכה לפרסום בהיותו מרכיב מרכזי בתזונה הים-תיכונית. כבר בשנות השישים נמצא שתוחלת החיים של תושבי אגן הים התיכון היא מהגבוהות בעולם, והשיעור של מחלות הלב הכליליות, סוגי סרטן מסוימים ומחלות כרוניות נוספות נמוכים ביותר יחסית.
אכלו ארוחות קטנות על פני כל היום, כדי למנוע עליית סוכר לא מבוקרת שתומר לשומן עודף.
תוספי מזון וצמחי מרפא
בהתאמת הרופא או המטפל בלבד, צרכו תוספי מזון וצמחי מרפא, למשל:
- תה ירוק
- שום
- עלי זית
- אומגה 3
- ויטמין E
- ניאצין
- פורמולת נוגדי חמצון
- פיטוסטרולים
פעילות גופנית
תנועה היא מרכיב חשוב ביותר באורח חיים בריא ובירידה במשקל, היכולה למנוע רשימה ארוכה של מחלות, משפעת קלה ועד מחלות לב, אוסטיאופורוזיס, סוכרת ואסתמה. צעידה, למשל, תורמת להפחתת הכולסטרול הרע ולהעלאת הכולסטרול הטוב.
הפחתת מתחים
יוגה, תרגול נשימות, מדיטציה, דמיון מודרך - נסו פעילויות מרגיעות, שלהן חלק חשוב מאוד בהפחתת הכולסטרול בדם ובמניעת חמצון הכולסטרול.
חשוב לזכור, נטילת תרופות להורדת השומנים בדם לא בהכרח משפרת את הרגשת המטופלים או מאריכה את חייהם. כשצריכת הכולסטרול השלילי יורדת, עשויה לחול נסיגה בטרשת העורקים, וברור כי לאורח החיים חלק משמעותי בהיווצרותה כמו גם במניעתה ובנסיגתה.
התהליך לוקח זמן, אך הוא שווה כל רגע, כיוון שאינו כרוך בתרופות, בניתוחים ובסבל נוסף. כדאי לנסות לחולל שינוי במשך שלושה-ארבעה חודשים, ולראות אם הוא מתאים לנו. בסופו של דבר, לטבע יש את כל התרופות שאנו צריכים ובנו מצוי הכוח המרפא.
הכותבת היא נטורופתית מוסמכת, מרכז בריאות רפאל.