בורוביץ פרש מאל על – רומנו צפוי להחזיר כסף
בעוד השרים דנים במסקנות ועדת נאמן - טלטלה במשק סביב שכרו של בכיר בחברה ציבורית. רשות ניירות ערך פרסמה דו"ח ובו ביקורת קשה על מענק הפרישה שלו זכה מנכ"ל אל על לשעבר, חיים רומנו, וקנסה את החברה ב-1.5 מיליון שקל. מאל על נמסר: מתקיימים מגעים עם רומנו ובכירים נוספים בנוגע להחזר של 4 מיליון שקל. איזי בורוביץ התפטר
טלטלה באל על. בעקבות ביקורת חריפה של רשות ניירות ערך על אופן התגמול של בכירים בחברת התעופה הגדולה בארץ, החליטו ועדת הביקורת והדירקטוריון להפחית את גובה המענקים שניתנו למנכ"ל הקודם, חיים רומנו, ולדירקטורים נוספים, ב-4 מיליון שקל. כמו כן הודיע היו"ר לשעבר, יצחק (איזי) בורוביץ, על התפטרותו. איזי בורוביץ' עזב לפני שנתיים את תפקיד היו"ר וכיום הוא משמש כדירקטור בחברה.
לפני כשבוע הגיע לידי בכירי החברה דו"ח של רשות ני"ע ובו מסקנות מהליך ביקורת בדבר אופן אישור, גילוי ודיווח תנאי הכהונה וההעסקה של רומנו במהלך שנות כהונתו כמנכ"ל החברה, בין השנים 2005 עד 2009. ושל מספר נושאי משרה נוספים בחברה במהלך התקופה ממועד הנפקת החברה לראשונה לציבור בשנת 2003. בני"ע החלו לבדוק את הפרשה בעקבות תלונה שהגיש יו"ר ועד העובדים באל על, יוסי לוי.
מהדו"ח עולה כי למרות שבהסכם ההעסקה עם רומנו, נקבע כי המנכ"ל יקבל בונוס המבוסס על הרווח הנקי של החברה, בפועל נחתם עימו לאחר תחילת כהונתו הסכם נוסף, שבו נקבע כי הוא יקבל בונוס על בסיס מרווחי ה-EBITA (רווח לפני מסים, ריבית, פחת והפחתות חד פעמיות). כתוצאה מכך, נוצר מרווח שחוקרי רשות ני"ע מעריכים אותו בסכום של 4.7 מיליון דולר, בין הבונוס שהיה צריך להינתן לבונוס שאכן ניתן.
זאת ועוד, ברשות ני"ע טוענים כי להנהלת אל על היו מספיק הזדמנויות להבחין בפער ולתקן את העיוות, אך הם בחרו לא לעשות כן. "התקיימו על פני השנים מספר הזדמנויות בהן הורם למעשה "דגל אדום" והייתה בידי החברה האפשרות לרפא את הפגמים, ותחת זאת בחרה החברה שלא לעשות כן". יש לציין כי כתוצאה מהחישוב הלא ראוי, קיבל רומנו בונוס גם כשהחברה הייתה בהפסדים.
בדו"ח מואשמת אל על בהפרה של חוק ניירות ערך וחוק חברות וכתוצאה ממנו הוטל עליה קנס של 1.5 מיליון שקל. מהחברה נמסר כי הם מנהלים מגעים מתקדמים עם המנכ"ל היוצא ועם חברת הביטוח שביטחה בפוליסה לביטוח אחריות נושאי משרה, בנוגע להחזר של 4 מיליון שקל ששולמו ביתר.
הדירקטוריון גם מינה את פרופ' אסף חמדני ואת עו"ד מורן מאירי לשם ניסוח הצעה לאימוץ וליישום תוכנית אכיפה פנימית לחברה.
בורוביץ התפטר: "חש חובה מוסרית"
זמן קצר לאחר הגשת הנוסח הסופי של הדו"ח, הודיע יו"ר הדירקטוריון לשעבר, יצחק (איזי) בורוביץ, כי הוא מתפטר מתפקידו כדירקטור. "כמי שכיהן כיו"ר דירקטוריון החברה בחלק מהתקופה הרלוונטית בטיוטת דו"ח הביקורת", כתב בורוביץ בהודעה לבורסה. "אני חש חובה מוסרית וערכית להודיע על התפטרותי מכהונת דירקטור בדירקטוריון החברה".
בורוביץ ציין במכתבו כי הוא לא חתם על מזכר ההבנות עם רומנו, שבו נקבעו תנאי הפרישה. כמו כן, הוא ציין כי באישור תנאי הפרישה הוא הסתמך על חוות דעת של מומחים פנימיים וחיצוניים ופעל בשקיפות מלאה.
בורוביץ הדגיש במכתבו כי הדברים המובאים בשמו בדיווחים של החברה לרשות ניירות ערך, "אינם מלאים והוצאו מהקשרם".
מחברת אל על נמסר: דירקטוריון אל על הודיע היום כי בכוונת החברה לבחון לעומק את ממצאי דו"ח הביקורת שהעבירה לידיה הרשות לני"ע, בנוגע לתנאי כהונה והעסקה של נושאי משרה בחברה, לתקן את הליקויים הדורשים תיקון ולהפיק את הלקחים הדרושים.
באל על הוסיפו כי במכתב הנלווה לדו"ח מציינת הרשות את שיתוף הפעולה המלא לו זכה סגל הרשות מהחברה במהלך ביצוע הביקורת, את העברת החומר שהתבקש במהירות, ביעילות ובאופן מסודר ואת נכונות החברה לתת פרטים ככל שהתבקשה. החברה תמשיך לשתף פעולה ככל שתתבקש, לרבות ביחס לממצאי הביקורת שהובאו בדו"ח.
לאור ממצאי הדו"ח בעניין תנאי העסקתו של המנכ"ל היוצא, הוחלט להביא לדיון מחדש ולאשרור במוסדותיה המוסמכים של החברה את סכומי המענק הכוללים שקיבל המנכ"ל היוצא מהחברה במהלך תקופת כהונתו.