שתף קטע נבחר

 

המתח בסעודיה גובר לקראת המחאות המתוכננות

בשל החשש מהפגנות אחרי תפילות יום השישי, הרשויות עושות הכל לדכאן מראש. אתמול, הגיע שלב האש החיה לעבר מפגינים. שניים מהם, ושוטר אחד, נפצעו. למרות זאת, ברשת כבר יש 30,000 חברים בקבוצה הקוראת להפגין

האלימות בסעודיה מגיעה לשיא: לקראת ההפגנות המתוכננות לאחר תפילות יום השישי, המתח בממלכה הולך וגובר, ואתמול (ה'), אף פתחו כוחות הביטחון הסעודים באש חיה לעבר מפגינים. כתוצאה מכך, נפצעו שלושה בני אדם, בהם שני מפגינים ושוטר, במהלך ההפגנה, בה השתתפו כ-200 שיעים בעיירה קאטיף שבמחוז המזרחי של סעודיה.

 

 

הרשויות בריאד, שהטילו איסור מוחלט השבוע על כל סוגי ההפגנות, הוכיחו כי ינקטו במדיניות של "אפס סובלנות" כשפיזרו את המפגינים באש חיה. דובר משרד הפנים הסעודי מסר שהשוטרים ירו מעל ראשי המפגינים, לאחר שאלו תקפו שוטר והשתמשו באש חיה בעצמם. "מספר אנשים מתוך הקהל ירה אש חיה", טען.

 

"אני לא יודע איפה הם ירו ואיך הם ירו", הוסיף הדובר, שציין גם כי שני המפגינים הפצועים קיבלו טיפול בבית החולים לפצעי ירי ביד וברגל. הוא הדגיש כי המשטרה חוקרת "מה סוג הנשק והתחמושת בהם נעשה שימוש".

 

עדי ראייה סיפרו ש"היה ירי מפוזר, אקראי", וציינו שבמקביל נשמע גם רעש רימוני הלם. בין העדים היו שטענו שהמשטרה השתמשה רק בכדורי גומי, ואחד מהם אף הבהיר כי הירי לא כוון ישירות לעבר המפגינים. כך או כך, היה ברור למדי כי "אנחנו חושבים שזה מסר, לא מסר לעיר קאטיף, אלא לכל הסעודים, לקראת מחר".

 

30,000 מפגינים בפייסבוק

לרשויות ביצרנית הנפט הגדולה בעולם יש סיבה לחשוש: באחד מעמודי הפייסבוק שהקימו מארגני ההפגנות לקראת האירועים המתוכננים אחרי התפילות היום, חברים כבר יותר מ-30,000 תומכים. המשטרה מצידה, הגבירה את נוכחותה ואת הסיורים בעיר, והציבה כלי רכב בצמתים מרכזיים.

 

גם בבחריין, כווית ותימן הסמוכות ישנו חשש מהמהומות בעקבות תפילות יום השישי, שכבר הוכחו כגורם מרכזי המאפשר את היווצרותן של ההתקוממויות במזרח התיכון, אשר הובילו להדחתם של שליטי מצרים ותוניסיה.

 

וכצפוי, למתיחות בסעודיה יש השפעה על מחיר הנפט. במחוז המזרחי של סעודיה, בו נמצאת קאטיף, נמצא גם אחד משדות הנפט הגדולים בעולם. הדיווחים על ירי לעבר מפגינים השפיעו על מחיר הדלק, שהאמיר אמש ל-116 דולר לחבית, גם אם מחירו ירד מאז.

 

שלא במפתיע, בארצות הברית נקטו אמש בלשון זהירה כשחזרו והביעו תמיכה עקרונית בזכות לקיום הפגנות לא אלימות, והודו כי הם מודעים לכך שהשלטונות הסעודים מפזרים את ההפגנות באופן נוקשה, שאולי אף מזכיר את דיכוי ההפגנות במדינות שספגו גינויים חריפים יותר, ולו משום שאינן מספקות את התלות האמריקנית בנפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתפללים סעודים. עוד יום שישי של עימותים
צילום: AP
מלך סעודיה עבדאללה. אסר על הפגנות
צילום: AP
מומלצים