שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס

אחרי רעידת האדמה החזקה: רבבות ברחובות טוקיו

בעוד הרשויות ממשיכות לספור את ההרוגים ולנסות לאמוד את הנזק העצום שהותירו רעידת האדמה והצונאמי, עשרות אלפים מחפשים מקום להעביר בו את הלילה המקפיא. הרכבות שותקו והמונים לא הצליחו להגיע לבתיהם. במקביל, ממשיכים המאמצים להתגבר על התקלה בתחנת הכוח הגרעינית בפוקושימה שעלולה לגרום להמסת הכור

שעות לאחר רעידת האדמה העזה בתולדות יפן, הבירה טוקיו משותקת וממדי האסון בצפון המדינה ממשיכים להתחוור. מערכת התחבורה הציבורית, בה משתמשים כעשרה מיליון תושבים מדי יום, חדלה לפעול מיד לאחר הרעש והצונאמי והרחובות התמלאו עשרות אלפי בני אדם שמנסים לחזור לבתיהם או לפחות למצוא מקום חם להעביר בו את הלילה הקר. רעידה נוספת, הפעם בעוצמה של 6.7 בסולם ריכטר, הכתה הערב (יום ו') באזור נגאנו ההררי שבצפון-מערב יפן. במקביל, ממשיכים המאמצים לטפל בהתחממות הכור בתחנת הכוח הגרעינית באזור פוקושימה. דליקות רבות עדיין בוערות באזור מיאגי, מצפון לטוקיו.

 

מעדכנים את החברים שלכם - בעמוד הפייסבוק של ynet

  • ישראלים ביפן מוזמנים ליצור קשר עם מערכת החדשות של ynet באמצעות האימייל האדום

 

משרד ההגנה היפני העריך, כי מספר ההרוגים יהיה גבוה מ-1,000. קודם לכן ערכה המשטרה מניין הרוגים מעודכן, כעשר שעות אחרי רעידת האדמה, והודיעה כי לפחות 337 בני אדם נספו ו-531 מוגדרים נעדרים. למעלה מ-600 איש נפצעו. אינספור רעידות משנה בעוצמות העולות על חמש בסולם ריכטר הורגשו במדינה מאז הרעש בצהריים, שמרכזו היה סמוך לחוף הצפון-מזרחי. רעידת האדמה העזה האחרונה הכתה בצפון-מערב המדינה, אך לא דווח על נפגעים בעקבותיה. 

 

סיכום היום ביפן. כתבתו של רועי מנדל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עיריית טוקיו הקימה 33 מקלטים בבניין העירייה, בקמפוסים של האוניברסיטאות ובמשרדי ממשלה. רבים יעשו את הלילה בבתי קפה, שפתוחים 24 שעות, ובבתי מלון. אחרים, בעיקר עובדים המועסקים בטוקיו, בחרו ללון במשרדיהם ולהמתין לחידוש תנועת הרכבות מחר.

 

דיווחים אחרונים מאסון הצונאמי ביפן:

 

הכבישים עצמם חסומים במכוניות, אוטובוסים ומשאיות שמנסות לצאת מהעיר. כתבת CNN בטוקיו, קיונג לה, צייצה בטוויטר כי במשך שלוש שעות הצליחה ללכת רק כחמישה קילומטרים ברחובות הצפופים. לה מנסה לעשות דרכה מטוקיו לאזורים מוכי האסון בצפון.

 

חברת הרכבות הודיעה כי הופסקה תנועתן של כל הרכבות בטוקיו. קווים ספורים של הרכבת התחתית חודשו, אך רק לאחר שש שעות. במקרים הנדירים שבהם יש תקלות במערך הרכבות בטוקיו, הן מטופלות בתוך שעה, אך החברה הודיעה שהשירות לא יחודש היום ושלחה את האלפים שהמתינו בתחנות לרחובות.

 

טומוקו סוזוקי ואמה המבוגרת עמדו בפינת רחוב. הן לא הצליחו להגיע לדירתן שבקומה ה-29 מכיוון שהמעלית יצאה מכלל שימוש. הן לא הצליחו למצוא חדר במלון ואפילו לא לעצור מונית שתיקח אותן לקרובי משפחה. "קר לנו", אמרה סוזוקי לסוכנות הידיעות AP, "אנחנו לא יודעות מה לעשות". הטמפרטורות מתקרבות לאפס מעלות. 


אלפים בילו את הלילה במקלטי חירום ובמשרדים (צילום: AP)

 

ביוקוהאמה, פרבר של טוקיו, הפך אולם הקונצרטים למרכז חירום לתושבים שלא הצליחו לשוב לבתיהם. גורם בהנהלת המקום סיפר: "מעולם לא הייתה רעידת אדמה גדולה כמו זו, שבה כל הרכבות הפסיקו. זו פעם ראשונה עבורנו. אנשים מטפטפים פנימה. כולם רגועים".

 

קוטו פוג'יקווה, בת 28, נסעה ברכבת עילית כשרעידת האדמה החלה ונאלצה לחזור על עקבותיה על המסילה המוגבהת עד לתחנה הקרובה. "חשבתי שאני הולכת למות", אמרה פוג'יקווה, "הרגשתי כאילו כל המבנה מתמוטט".

 

צילום: רויטרס

 

 

"הסיוט של מדעני הגרעין"

אזור פוקושימה, כ-270 קילומטרים צפונית-מזרחית לטוקיו, היה אחד הקרובים למוקד הרעש וספג נזקים כבדים. שעות לאחר הרעידה התמוטט באזור סכר והמים סחפו עמם בתים שלמים. כך דיווחה סוכנות הידיעות קיודו.

 

בנוסף, פונו מבתיהם כ-2,800 בני אדם החיים בקרבת תחנת כוח גרעינית בפוקושימה. ראש ממשלת יפן, נאוטו קאן, הבהיר בנאומו כי לתחנות הכוח לא נגרם נזק משמעותי וכי אין סכנה לדליפת חומר רדיואקטיבי. עם זאת, משרד ההגנה היפני הודיע כי שיגר לאזור עשרות חיילים המאומנים לטפל במצב של אסון כימי, למקרה של דליפה.

 

 

הרעידה גרמה גם להפסקת חשמל בכור וגנרטור החירום קרס אף הוא ומערכת הקירור לא הצליחה לספק מים לצינון הכור, שנותר חם גם אחרי הפסקת הפעילות. כ-30 אחוזים מהחשמל ביפן מיוצר באמצעות אנרגיה גרעינית. כורים רבים ממוקמים באזורים שמושפעים לעתים קרובות רעידות אדמה.

 

גורם בסוכנות הבטיחות הגרעינית ביפן אמר כי אם התקלה במערכת הקירור תימשך, בסופו של דבר קרינה רדיואקטיבית עלולה לדלוף מהכור ולגרום להמסה כללית. הגורם דיבר בעילום שם בשל "רגישות הנושא". ארה"ב שלחה לתחנה נוזל קירור.

 

"נראה כאילו יש בעיה רצינית בתחנה בפוקושימה", אמר ל-BBC ד"ר וולט פטרסון, פיזיקאי גרעיני. "זה מסוג הדברים שמהנדסי גרעין רואים בסיוטיהם. אם לא יימצא פתרון בשעות הקרובות זה יהיה רציני. אם הליבה של הכור תיחשף, עלולה להיווצר התחממות שתגרום להתכה".

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

אפילו למדינה כיפן, הרגילה לרעידות אדמה, הייתה זו רעידה בסדר גודל יוצא דופן ומעורר אימה, במיוחד בשל הצונאמי שבא בעקבותיה. מיליוני בתים נותרו ללא חשמל, מערכת הטלפון הסלולרי קרסה ופעילות קווי הטלפון הרגילים מוגבלת. מטוסי חיל האוויר היפני מסיירים בצפון-מזרח המדינה, בניסיון לאמוד את הנזק.

רוב שיחות הטלפון לאזור צפון-מזרח יפן, היכן שהכה צונאמי בגובה שבעה מטרים, כשלו. בהודעה קולית שהושמעה נאמר שהקווים עמוסים. ברחבי טוקיו נראו תורים ארוכים מול תאי הטלפון הציבוריים המיותמים בדרך כלל. שדה התעופה נריטה בטוקיו נסגר עד הודעה חדשה.

 

מדענים אומרים כי רעידת הענק היא החמישית בעוצמתה בעולם כולו מאז 1900. כמו ברעשים בסומטרה ב-2004 ובצ'ילה בשנה שעברה, גם במקרה זה מדובר בתזוזה של לוח טקטוני שנדחף מתחת ללוח טקטוני אחר. למעלה משמונים רעידות משנה בעוצמה העולה על חמש בסולם ריכטר הורגשה מאז הרעידה המרכזית ומדענים מסבירים כי זהו מספר נורמלי ברעש בסדר גודל כזה. על פי הערכות, לאחר הרעש הראשוני נמשכה הרעידה כחמש דקות תמימות.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחכים לבשורות בתחנת רכבת בטוקיו
צילום: רויטרס
שריפות רבות פרצו בצפון המדינה
צילום: רויטרס
הסלולרים קרסו
צילום: רויטרס
מומלצים