בטוקיו מפחדים מגשם כימי: "לא זזים מהבית"
אחרי הדליפה ולמרות ההרגעות, ישראלי מבירת יפן סיפר ל-ynet שרבים לא לוקחים סיכונים: "מעדיפים להסתגר מול האינטרנט והטלוויזיה". ולמרות האסון, היפנים שומרים על קור רוח
הממשלה בטוקיו הודיעה בצהריים (שבת) כי הבניין שבו נמצא הכור בפוקושימה קרס, אך ליבת הכור לא ניזוקה. למרות הודעת ההרגעה, כך מסתבר, יש תושבים ביפן שעדיין חוששים מדליפה רדיואקטיבית - שתשפיע גם על אזורים נוספים במדינה - אותה פקדה אתמול רעידת אדמה בעוצמה 8.9 בסולם ריכטר. בעקבות הרעידה זרעו נחשולי צונאמי הרס אדיר.
דיווחים אחרונים מרעידת האדמה ביפן:
- ממשלת יפן הוזהרה בעבר: "הכּורים - סכנת חיים"
- נחשולי ענק, הרס ורעד היסטרי. היפנים מתעדים
- רמת הקרינה ירדה, 10,000 נעדרים בעיר אחת
- מדענים: יפן זזה ב-2.4 מ', כדור הארץ הוסט
- "ארזנו תיקי חירום לדליפת קרינה". ישראלי ביפן
- כיצד ישפיע האסון על כלכלת יפן?
- איך זה קורה? המומחים משיבים
- אימה מתועדת: סרטונים מרגעי הרעש
אריאל שטיינר, ישראלי בן 34 שעובד בתחום הסלולר ומתגורר כשלוש שנים בטוקיו, סיפר ל-ynet כי תושבים רבים לא מסתכנים ונוקטים אמצעי זהירות. "אני באופן אישי שמעתי משני מקומות שונים, שאם יירד גשם, הוא יישא חומרים כימיים. לא רוצים לדבר על זה כדי לא ליצור פאניקה בציבור, אבל אני נשאר בבית ולא לוקח סיכונים", הוא אמר.
"בבוקר עוד יצאתי לקנות נורה במקום זו שנשרפה לי ברעידת האדמה. הסתבר שקניתי נורה לא נכונה, אבל אני לא מתכוון לצאת שוב בגלל חשש מקרינה. אני ועוד רבים אחרים מעדיפים להסתגר בבית מול האינטרנט והטלוויזיה".
עם זאת, שטיינר הוסיף כי למרות רעידת האדמה החזקה, התושבים מתנהגים בקור רוח. "אתמול הייתי בעבודה, קפצתי למכולת לקנות שתייה ואז התחילה הרעידה. אף אחד לא ממש נלחץ, אנחנו רגילים לזה. עוד סיימתי להכין את הקפה ואז יצאתי החוצה. בחוץ התאספו אנשים מכל הכיוונים, המכוניות המשיכו לנסוע והבניינים ושלטי הרחוב רעדו. נזקים גדולים לא היו, אבל אני אישית הייתי לחוץ. חזרתי למשרד, אבל ננעלתי בחוץ כי השער האוטומטי חדל לעבוד ומשם הלכתי לפארק".
עם הזמן, סיפר הישראלי המתגורר ביפן, התבררו מימדי האסון. "מתחנה לכיבוי אש, הנמצאת בפארק, יצאו רכבי כיבוי והרחובות היו מלאים מתמיד. החלטתי לחזור הביתה וכל כמה דקות היו רעשי משנה. ראינו המון אנשים, שלא יכולים לחזור הביתה, יושבים על המדרגות עם כל מיטלטליהם ומחכים. בסופר היו תורים אדירים. כיוון שהטלפונים הניידים לא עבדו, היו תורים ארוכים ליד הטלפונים הציבוריים".
"ראיתי רק אישה אחת בוכה - והיא בכלל סינית"
שטיינר סיפר כי האנשים היו רגועים. "מכל עשרות אלפי האנשים שראיתי אתמול והיום רק אחת בכתה ונראה לי שהיא בכלל סינית", הוא הוסיף.
שטיינר סיפר כי היפנים מקפידים מאוד, בכל הקשור לבטיחות. "הם עובדים לפי נהלים קפדניים והם מתורגלים להכל. פעמיים בשנה מגיעים אליי אנשי בטיחות לדירה, בודקים את גלאי העשן, את סולמות החירום ואת כל מה שצריך. הם לוקחים את הדברים האלה בשיא הרצינות, הם לא מחפפים".
רעידה ברכבת התחתית
ביפן נעדרים נוסעים בארבע רכבות, "שנעלמו" בעקבות רעש האדמה. מאקי וקיוקו יושינו, הורים לשלושה ילדים, היו בדרכם ליוקוהמה - בזמן רעידת האדמה. "ישבנו ברכבת התחתית, היינו מתחת לקרקע, ופתאום הרכבת עצרה בפתאומיות. מיד לאחר שהרכבת עצרה, הודיעו לנו שמערכת הבטיחות נגד רעידות אדמה הופעלה. היו כמה רגעים של שקט, לפתע נכבה האור והחלו רעידות. היינו בהלם מהעוצמה, הרגשנו כמו סירה בין הגלים בים, זזנו מצד לצד ונאחזנו זה בזו. אני לא יודע בדיוק כמה זמן הרעידה נמשכה, אבל זה היה ארוך. מצד שני, ברגעים כאלו כל שנייה נראית ארוכה", סיפר האב.
מאקי וקיוקו יושינו עם שלושת ילדיהם
במערכת הכריזה של הרכבת נאמר, כי לאחר המתנה של כמה דקות - היא תמשיך לתחנה הבאה, שם יירדו כולם. "זה לקח המון זמן, כי הרכבת נסעה לאט. כשהגענו, נפתחו הדלתות וכולם יצאו החוצה. לא היתה פאניקה. אנחנו היפנים רגילים לרעידות אדמה. באותו הזמן, אנשים שעבדו בתחנת הרכבת נתנו לי הוראות. עלינו במדרגות עד שראינו את השמש ואז הבנו
מה קרה. ידענו שהרכבות כבר לא ימשיכו לנסוע, אני וקיוקו היינו אבודים". לאחר שעות של דאגה, בה לא יכלו ליצור קשר עם ילדיהם - קיבלנו בני הזוג מייל, שבישר "שהכל בסדר".
בבוקר, עם עלות השחר, עשו ההורים את דרכם לתחת הרכבת ביוקוהמה, על מנת לחזור לביתם. "היה מפוצץ, הוא תורים ארוכים. אנשים נשארו שם כל הלילה. בדיוק כמונו, הם רצו להגיע לילדים. היו המון סטודנטים ואנשי עסקים שלא הצליחו לחזור הביתה, אך התור היה מסודר ולא הייתה פאניקה".