NFL: שוברים את הכלים ולא משחקים
ראשי ליגת הפוטבול האמריקנית ואיגוד השחקנים נחלו כישלון חרוץ במו"מ על הסכם קיבוצי חדש, והליגה הודיעה על השבתת פעילותה עד להודעה חדשה. איגוד השחקנים יפורק, ואלה יוכלו לתבוע את בעלי הקבוצות על הפרות חוזה
הדיונים על גיבוש הסכם קיבוצי חדש התקיימו לאורך השנתיים האחרונות, כשעל הפרק תשעה מיליארד דולר - סך כל ההכנסות השנתיות של הליגה המשגשגת. כזכור, בעלי הקבוצות מימשו אופציה שהיתה ביניהן לצאת מההסכם הקיבוצי הקודם, שהקנה לטענתם חלק גדול מדי בעוגה לשחקנים. אחרי שהעונה שעברה התנהלה ללא תקרת שכר, נקבע ה-3 במרץ כדדליין לחתימה על הסכם חדש.
דמרקוס סמית'. נכשל המו"מ בין איגוד השחקנים לבעלי הקבוצות (AP)
שני הצדדים התבצרו בעמדותיהם והמגעים לא התנהלו מתוך כוונה כנה להשיג תוצאות עד שהתכנסו לסבב דיונים מרוכז בוושינגטון בתיווכו של המגשר ג'ורג' כהן. התקווה שצצה בעקבות ההסכמה על הארכת הדדליין ליום שישי האחרון פגה אמש עם הצעדים הדרמטיים, אם כי הצפויים של הצדדים.
למרות הביקורת הציבורית הגדולה סביב ההתכתשויות בין הצדדים על נתח הכנסות גדול כל כך, במיוחד בעת משבר כלכלי בארצות הברית, על הכף עומדת העונה הקרובה והרווחים העצומים שצפויים בצידה. בעלי הקבוצות חשבו שהבטיחו לעצמם רווחים באמצעות חוזי ענק עם רשת הטלוויזיה בכבלים Direct TV, שעוצבו מתוך התחשבות באפשרות השבתה (והבטיחו לליגה הכנסות גדולות גם במידה שלא יתקיימו משחקים).
רוג'ר גודל. "אנחנו מאוכזבים מצעדי איגוד השחקנים" (AP)
עם זאת, הכרעתו של השופט דיוויד דוטי לטובת השחקנים בסוגייה זו (השחקנים טענו כי הבעלים פעלו באופן לא הוגן כשעיצבו את חוזה הטלוויזיה הנוכחי, כמו חוזי חסות למיניהם, כבטחונות למקרה של השבתה), נתנו רוח גבית לשחקנים ואלו החזירו מלחמה עיקשת מסביב לשולחן המשא ומתן.
הסוגיות שבמחלוקת רבות ונוגעות למספר תחומים, אולם הגדולה שבהן היא גם הפשוטה שבהן: איך לחלק את ההכנסות העצומות של הליגה. ההסכם הקודם הקצה כ-59.5 אחוז מסך כל ההכנסות להוצאות השכר לשחקנים, שהתעדכנו מדי שנה באמצעות שינוי תקרת השכר.
שחקני פוטבטול על המגרש. לא נראה אותם בעונה הבאה? (רויטרס)
בעלי הקבוצות, עשירים ככל שיהיו, טענו כי חלוקה זו אינה הוגנת וכי מכיוון שההוצאות התפעוליות נופלות עליהם, הם ראויים לנתח גדול יותר מהעוגה. מצד שני, סירבו המיליארדרים הממולחים לחשוף את הנתונים הכלכליים עליהם התבססו ולפתוח את ספרי החשבונות בפני איגוד השחקנים - מה שהגביר את החשד מצעד של העומד בראשו דמרקוס סמית' ונציגי השחקנים שליוו אותו.
סוגיות נוספות שעמדו על הפרק הן הגבלת שכר הרוקיז, גיבוש תנאי פרישה טובים יותר ותוכניות לטיפול בשחקני עבר שנפגעו וכן יוזמה של הליגה להאריך את העונה הסדירה ל-18 משחקים - יוזמה שעוררה ביקורת גדולה בקרב השחקנים וגם האוהדים. בחלק מהסוגיות הושגו הסכמות, אולם כאמור, בזו המרכזית נשארו הצדדים נוקשים ועיקשים - מה שהביא לכשלון המגעים באופן רשמי.
ג'ון מארה, הבעלים של הניו יורק ג'איינטס. הכול בגלל הטלוויזיה (רויטרס)
השבתת הליגה לראשונה מאז 1982, אז פתחו השחקנים בשביתה והעונה קוצרה לתשעה מחזורים בלבד, אינה התפתחות חיובית, אולם היא היתה צפויה כחלק מכיפופי הידיים של הצדדים והדבר אינו קובע בהכרח כי העונה לא תיפתח כסידרה בספטמבר. מה שיכול להרגיע מעט את המוני אוהדי הפוטבול.
מצד שני, המשמעות היא כי החל מסוף השבוע נכנס שוק השחקנים להקפאה. לא ניתן להחתים שחקנים או אפילו לפנות אליהם, הדראפט יתקיים כמתוכנן באפריל, אולם כל מחנות האימונים מבוטלים וכך גם התדריכים למיניהם. למאמנים אסור ליצור קשר עם שחקניהם - כל אלו יקשו מאוד על גיבוש הקבוצות והכנת לעונה הבאה, אם אכן תהיה אחת כזאת.
הקומישינר רוג'ר גודל, שמייצג את בעלי הקבוצות, אך חושש בכנות מהמשמעויות של השבתה, ואף לשכרו (בצעד ג'נטלמני מפתיע, גודל התחייב להפחתה של כ-90 אחוז בשכרו למיליון דולר בלבד במקרה של השבתה) נשאר בינתיים לנסות למזער את הנזקים הגדולים שנגרמו לתדמית הליגה ופנה במכתב פתוח לאוהדים: "אנחנו מאוכזבים מצעדי איגוד השחקנים, אבל אנחנו נחושים להגיע להסכם שמשרת את האינטרסים של שחקני ה-NFL, קבוצותיה ואוהדיה, ואנחנו רוצים להודות לכם על תמיכתם בליגה. בראש ובראשונה על התשוקה שלכם למשחק שמניעה את כולנו, ואנחנו לא נתעלם מזה בעודנו עובדים על עיסקה שעובדת בשביל כולם".