עוגת פרג בריאותית - יש דבר כזה
לכבוד פורים הקרב ובא, יעל גרטי מזמינה אתכם להכין עוגת פרג עסיסית, עשירה בטעמים ו... בריאותית - עם קמח מלא, שמן זית, סילאן, פפאיה מיובשת ואגוזי מלך. תטעמו ולא תאמינו
אחרי 30 שנה בשירות משרד החינוך, בעבודה עם ילדים אוטיסטים, החלה ענת אורנשטיין (57) להכין את הקרקע לקריירה הבאה שלה. כתזונאית קלינית (מקצוע שבו עבדה עוד קודם למשרד החינוך) וכבשלנית ואופה, הבחירה במאפים בריאותיים היתה טבעית עבורה. "יכולתי לחזור להיות יועצת תזונתית", מספרת ענת, "אך באותה תקופה לא היה אף בית ממכר למאפים בריאותיים, כך שהעדפתי להתחבר לצד הפרקטי של הדברים".
בניגוד לצעירים רבים, שממהרים לפתוח מסעדה, בית קפה או בר בחפזון, לומדים תוך כדי טעויות (ולרוב נכשלים), לאורנשטיין לקח ארבע שנים להקים את העסק שלה. היא החלה לאפות עוגות ופשטידות בריאותיות בביתה שברמת השרון, אותן מכרה לכל המעוניין, הסתייעה בבת דודתה שהיא מאמנת אישית (קואוצ'רית), השתתפה בקורס יזמות עסקית במט"י, הסתייעה ביועץ עסקי, ביועצת מיתוג וביועץ קולינרי ידוע, שף-קונדיטור ערן שווצרברד. "ממרום גילי הלכתי על משהו קצת יותר בטוח", מספרת ענת, "זו לא חוכמה לפתוח מקום ולסגור אחרי חודש, לא רציתי ליפול, אז עשיתי הכל לאט-לאט".
יחד עם שוורצברד בנתה ענת סדרת מאפים בריאותיים, כשהוא אמוּן על האפייה והיא על הצד התזונתי. כשהושלמה המלאכה ערכו השניים טעימות, אליהן הזמין שוורצברד חברים, אנשי מקצוע. "כולם אמרו לנו שיש לנו משהו מאוד טוב ביד", מספרת ענת. בשלב הבא חיפשה ענת מאפייה שבה תוכל לאפות בשכירות-משנה, והתמקמה בנתניה.
לפני חודשים ספורים השיקה ענת בית מאפה למאפים בריאותיים, Mamale שמו, ובעברית: "מלא-מלא, מלא בריאות, מלא טעם". תחילה מכרה את מרכולתה בשוק האיכרים בנתניה ובחודשים האחרונים היא ממתינה לצרכני המאפים הבריאותיים בימי שישי בשוק האיכרים (הצפוני, מחוץ למבנה המקוּרה) שבנמל תל אביב. מתוך מוּדעות לקהילה מקפידה ענת להיעזר בפגועי נפש, באמצעות עמותת "שכולו טוב", לעבודת אריזת המוצרים.
אז מה ברפרטואר? עוגות בחושות (עוגת גזר, אגוזים ואוכמניות מיובשות, עוגת אגוזים וקינמון, בראוניז חרובים ועוד); עוגות ללא סוכר (עוגת גזר ומשמשים מיובשים ללא תוספת סוכר, עוגת שוקולד וקפה ועוד), עוגות שמרים (עם או בלי סוכר) במלית פרג, חרובים ואגוזים; עוגיות (ביסקוטי פירות יבשים - עם ובלי סוכר, עוגיות גרנולה - עם ובלי סוכר, קרקרים עם גרעיני דלעת, שומשום מלא או אוכמניות מיובשות ועוד).
כל מאפיה מורכבים מקמח מלא 100%, שמן זית וסוכר חום דמררה. לסכרתיים אופה ענת עוגות על בסיס סוכרלוז, שהוא לדבריה הממתיק המלאכותי הכי פחות מזיק. כל המוצרים כשרים (פרווה) בהשגחת הרבנות נתניה והמחירים נעים בין 32-40 שקלים. בנוסף מציעה ענת מאפים ללא גלוטן, עוגות ללא ביצים ומאפים מקמחים מיוחדים (שיפון, כוסמין ועוד) בהזמנה מיוחדת בטלפון 0544-540197.
"השאיפה שלי היא לפתוח קונדיטוריה משלי", מספרת ענת, "זה יקרה כשיהיו מספיק לקוחות חוזרים". אז לכבוד פתיחת העסק, אחרי הריון ארוך במיוחד, אני שמחה להגיש לכם מתכון של עוגה שטעמתי בביתה של ענת לפני למעלה משנה. לשמחתי העוגה הצליחה מאוד במטבחי ואיש מטועמיה לא שיער שמדובר בעוגה בריאותית.
(צילומים: יעל גרטי)
כמה דברים חשובים:
- פרג קונים אך ורק טחון טרי - ובשום אופן לא את הפרג הטחון הנמכר ארוז במרכול. יש לאחסן את הפרג הטחון במקפיא עד לשימוש (למידע נוסף הִכנסו למדריך הפרג).
- פפאיה מיובשת אפשר לקנות בפיסות גדולות או בקוביות קטנות, בחנויות הטבע. אם קניתם את הפיסות הגדולות יש לקצוץ אותן דק. אם אינכם אוהבים פפאיה מיובשת, או אינכם משיגים, ניתן להשתמש במשמשים מיובשים או בחמוציות מיובשות.
- המתכון מצריך קמח מלא 100%, שאינו הקמח המלא הרגיל שניתן להשיג בכל מכולת. לדברי ענת אפשר להשתמש בקמח מלא 100% של "שטיבל", "סוגת" או "מטחנות ישראל". אם אינכם משיגים קמח זה ניתן להשתמש בקמח מלא רגיל או בקמח שיפון או בקמח כוסמין.
- המתכון מתאים לתבנית גוגלהוף בקוטר 22 ס"מ, לתבנית אינגליש באורך 35 ס"מ או לשתי תבניות אינגליש קטנות באורך 20-25 ס"מ.
עוגת פרג בריאותית
עוגה מעולה, עסיסית ועשירה בטעמים. אל נא תחששו להשתמש בשמן זית, טעמו כלל אינו מורגש בעוגה או פוגם בעוגה. מתכון של "Mamale"
המרכיבים:200 גרם ביצים (מעט פחות מ-4 ביצים L)
300 גרם (כוס וחצי) סוכר חום בהיר (דמררה)
קורט מלח
80 גרם (100 מ"ל, בין 1/3 ל-1/2 כוס) שמן זית
2 כפיות תמצית וניל איכותית
120 גרם (8-9 כפות) רסק תפוחי עץ ללא תוספת סוכר
135 גרם (7-8 כפות) סילאן (דבש תמרים)
220 גרם (כוס וחצי + 3 כפות) קמח מלא 100%
1 כפית אבקת אפייה
125 גרם (1 ו-1/3 כוסות מהודקות) פרג טחון טרי
35 גרם (כ-1/3 כוס) אגוזי מלך קצוצים דק
60 גרם (מעט פחות מ-1/2 כוס) פפאיה מיובשת, קצוצה דק/חתוכה לקוביות קטנות
לשימון: מעט שמן זית
אופן ההכנה:
- מחממים תנור ל-170 מעלות ומשמנים תבנית במעט שמן זית (אם משתמשים בתבנית גוגלהוף משמנים, מקמחים קלות ומנערים).
- מקציפים ביצים, סוכר ומלח עד לקבלת קצף תפוח מאוד.
- מוסיפים שמן זית, תמצית וניל, רסק תפוחי עץ וסילאן ומקציפים עד לקבלת תערובת אחידה.
- בקערה נפרדת מערבבים קמח מלא, אבקת אפייה ופרג טחון.
- מוסיפים את תערובת הקמח בהדרגה לתערובת הביצים ומקציפים במהירות איטית עד להִטמעות - ולא מעבר לכך.
- מוסיפים אגוזי מלך קצוצים ופפאיה קצוצה לתערובת ומערבבים בעזרת כף או מרית.
- יוצקים את התערובת לתבנית המשומנת ומכניסים לתנור. אופים תבנית גוגלהוף בקוטר 22 ס"מ במשך 50-55 דקות/תבנית אינגליש באורך 35 ס"מ במשך 40-50 דקות/צמד תבניות אינגליש באורך 20-25 ס"מ במשך 35 דקות לערך.
- מוציאים מהתנור, מצננים ומגישים.
עוגת פרג בריאותית
צילום: יעל גרטי
מומלצים