לאן הולכים המיסים? עכשיו תדעו
רוצים לדעת כמה כסף הוקצב לשירותי הכבאות ב-20 השנים האחרונות? או כמה כסף יושקע בתקציב הבא בעובדים סוציאלים? המדינה מציגה לכם את המידע עם נתונים עדכניים וגרפיים באתר שהוא פרי פיתוח של אזרחים פרטיים ומתנדבים
בשנת 2010 תקציב נציבות כבאות והצלה היה 7,339,000 שקלים שהם 2% מתקציב משרד הפנים. תקציב עובדים סוציאלים לטיפול היה 9,728,000 שקלים שהם 2% מתקציב כח אדם ברשויות מקומיות. כל זה מתקציב המדינה שעמד על 364,248,054,000 שקלים. את הנתונים האלה, ונתוני תקציב רבים נוספים מכל משרדי הממשלה, לא קל לכל אחד מאיתנו למצוא בעצמנו פשוט בקליק של עכבר. החל מהערב (ב') אפשר למצוא אותם באתר הממשלתי החדש - התקציב הפתוח.
הממשלה לא מימנה או בנתה את האתר בעצמה - הוא הוקם על ידי אזרחים ועמותות פרטיים בהתנדבות מלאה, ובתמיכה של המשרד המופקד על שיפור השירות הממשלתי לציבור בראשותו של השר מיכאל איתן. היה כאן שיתוף פעולה בין משרד ממשלתי ובין מתנדבים; השר השיג את המידע הגולמי ואת אישור משרד האוצר; המתנדבים הפכו את המידע הגולמי לשירות שכל אזרח יכול לחפש בו.
הסדנה לידע ציבורי, שחבריה הם חלק מיוזמי ומנהלי אתר התקציב החדש, הביאו לנו בשנה שעברה את אתר הכנסת הפתוחה וממשיכים לתחזק ולשפר אותו היום. זהו אתר אלטרנטיבי לאתר המיושן של הכנסת, שמציג מידע דינמי על פעילות המליאה, ומאפשר לבצע חיתוכים על פעילות חברי הכנסת, על הצעות חוק, על הצבעות של הח"כים, על הנוכחות שלהם בוועדות ועוד. עוד השתתפו בפרויקט התקציב ארגון שתי"ל בית הספר לממשל ולמדיניות ע"ש הרטוך באוניברסיטת תל אביב.
לא חייבים לנבור בארגזים וספרים בארכיון מאובק בשביל לצפות בתקציב המדינה הנוכחי ובתקציבים ישנים. ניתן לעיין בקובצי התקציב באתר משרד האוצר ולהוציא משם נתונים. אולם המידע מאוחסן בחלקו בקובצי PDF או קובצי WORD - ולא תמיד נוחים לקריאה. האתר הקיים אמנם מאפשר לבצע חיפושים וחיתוכים שונים, אך משרדו של איתן ויוזמי פרויקט "התקציב הפתוח" רוצים להציג כלי משופר שיביא את המידע בצורה נוחה ונגישה יותר לכולנו.
את מי זה מעניין?
בחזון של היוזמים - כל אזרח שמתעניין במה שקורה סביבו, או רוצה להיות מעורב בנושאים בוערים, כמו השכר של העובדים הסוציאלים או תקציב הכבאות, ייכנס לאתר ויחשף למידע בשלמותו ללא אמצעי תיווך של הממשלה והתקשורת.
עיתונאים יקבלו כלי נוח ומאורגן יותר למציאת מידע עדכני ומידע ארכיוני. וכמובן השרים וחברי הכנסת שמצביעים על התקציב, יוכלו לגלוש באתר ולקבל בצורה נוחה ויזואלית מידע מפורט על מה הם מצביעים - אם הארגזים הכבדים של התקציב מהווים מחסום עבורם.
מהכיבוד בכנסת עד תקציב הבטחון
נניח שאנחנו רוצים לראות מה היה התקציב לכבאות בשנים האחרונות. באתר החדש אפשר להתחיל להקליד "כבאות", ותופיע מיד רשימה של כל התקציבים שקשורים בכבאות. מקלידים את המילה "בטחון", ואפשר לראות את התקציב של המשרד לבטחון פנים, המועצה לבטחון לאומי, ועוד תקציבי בטחון שונים.
מקלידים "משכורת" או "שכר" ואפשר לראות בדיוק מה ההוצאות על שכר של הנשיא (739,000 שקל ב-2010, למשל), ראש הממשלה, השרים, ועובדי מדינה נוספים. גם "כיבוד" יעלה בחכתו פירוט תקציבי של הכיבוד שמוגש בכנסת. במקומות שבהם המידע זמין, אפשר לראות פירוט של התקציב לפי סעיפים - ולראות איזה אחוז מהתקציב מיועד לאיזו מטרה. במאגר יש כרגע 14,000 סעיפים.
הנתונים שנמצאים באתר נמסרו ממשרד החשב הכללי באוצר למשרדו של איתן ולעמותות שמתחזקות את האתר, שעיבדו אותו והקימו את האתר. בעתיד יהיה ניתן לקבל נתונים נוספים, בעקבות החלטת ממשלה מנובמבר האחרון, שמחייבת משרדים ממשלתיים למסור מידע שברשותם בצורה דיגיטלית נגישה. כרגע ניתן לצפות באתר בגרפים צבעוניים שמשווים תקציבים לפי שנים משנת 1992 ועד התקציב המתוכנן של - 2011-2012 עבור חלק מהתקציבים. אפשר גם להשוות בין נתונים כמו הקצאת נטו וברוטו לעומת שימוש נטו וברוטו - כלומר כמה כסף המשרד קיבל וכמה הוא הוציא בפועל.
לא כל התמונה
בני דאון וחבריו, מיוזמי הכנסת הפתוחה ואתר התקציב, לא מחפשים למכור את הפיתוח למדינה או להרוויח ממנו כסף. הם פיתחו את שני האתרים, לדבריו, מתוך רצון להפוך את התקציב, ובכלל את המידע הציבורי - לשקוף. זאת על מנת שכל האזרחים יוכלו לקבל גישה למידע ששייך להם.
מאחר שמדובר בפרויקט ניסיוני שפותח בהתנדבות, בשלב הזה אפשרויות החיפוש מצומצמות מאוד, לא כל המידע שם במלואו, ואי אפשר לבצע חיתוכים מתוחכמים יותר - למשל גרף שיציג את תקציב הבטחון מול תקציב הרווחה בשנה מסוימת. אי אפשר לראות באתר גם פירוט והסבר על התקציבים מעבר למספרים היבשים - לשם כך יש לגשת לספרי התקציב המלאים - שיתנו תמונה מלאה ובהקשר רחב יותר. במקרה של הכבאים או העובדים הסוציאלים יתכן שיעניין לדעת כיצד התקציב מחולק בדיוק ובין כמה עובדים. כמו כן, לא כל המונחים באתר כמו "הקצאה" ו"הקצאה מעודכנת", ו"ריאלי" מול "נומינלי" נגישים לכלל הציבור שקורא את התקציב.
האתר מבוסס על קוד פתוח, וקיים תיעוד שלו שמאפשר לכל אחד עם ידע בפיתוח, לגשת לנתונים הגולמיים ולפתח כלים נוספים לחיתוך והצגת הנתונים - ולמעשה להוסיף תכונות שחסרות באתר. יוזמי הפרויקט היו רוצים לראות שימושים יצירתיים נוספים בנתונים וכן יישומים לטלפונים סלולרים - שיאפשרו לצפות בתקציב ולחפש נתונים על התקציב היישר מהנייד.
בשלב הנסיוני הזה - הפיתוח והתחזוקה נעשים בשיתוף של המשרד של איתן, והאזרחים-היוזמים. במשרד רוצים להעביר בסופו של דבר את האתר לתחזוקה מלאה של המדינה, להמשיך ולעדכן נתונים נוספים ולהוסיף אפשרויות חיפוש נגישות יותר.