שתף קטע נבחר

העומס יימשך: בוטלו הסייעות לאחיות בביה"ח

מקצוע הסייעת לאחות, שעל פי ההסכם בין האחיות לאוצר אמור היה להקל על המצוקה בבתי החולים, בוטל. הסיבה: התנגדות של הסתדרות האחיות. "משרד הבריאות יצר מצג שווא", הן מסבירות את ההחלטה

סייעת לאחות? לא בזמן הקרוב. עוד לא יבשה הדיו מעל הכרזת משרד הבריאות על "מקצוע חדש" בשם סייעת לאחות, שאמור היה לפתור את מצוקת האחיות בבתי החולים, וכבר הוא בוטל. הסיבה: הסתדרות האחיות גילתה, לדברי העומדים בראשה, כי התפקיד החדש שונה מהתוכנית שהוצגה על ידי משרד האוצר וכולל מטלות שרק יעמיסו על עבודת האחיות, ולא יקלו עליה. בעקבות הגילוי הוחלט בהסתדרות לבטל את ההסכם שנחתם בנושא, למרות שרבים כבר נרשמו לקורסי ההכשרה שהיו אמורים להיפתח בימים הקרובים.

 

"הכניסו להסכם פעולות טכניות, שהסייעות לאחיות לא היו צריכות לבצע אותן. משרד הבריאות הוליך אותנו שולל ויצר מצג שווא", אומרת ל-ynet אילנה כהן, יושבת ראש הסתדרות האחיות. "אני גאה בכך שביטלנו את ההסכם. ירדה לי אבן מהלב. לא לילד הזה פיללנו".

 

"רצינו להקל - לא להוסיף עבודה"

לפני כחודשיים, לאחר שורה של צעדי מחאה בהם נקטו האחיות בבתי החולים בארץ, הושג הסכם בין האחיות לבין האוצר. ההסכם כלל מקצוע חדש שאמור היה להיכנס למערכת הבריאות של "סייעת לאחות". בנוסף הוסכם על שני צעדים נוספים להקלת העומס על האחיות בבתי החולים: האחד, קביעת רף עליון של תפוסה בשיעור של 120%, עליו שומרים מנהלי בתי החולים והאחיות בקפידה. השני, תוספת של 190 תקנים,

שצפוי לצאת לפועל בראשית החודש הבא. 

 

על הפעולות שיבוצעו במסגרת התפקיד החדש למדו האחיות לראשונה מחוזר מנכ"ל משרד הבריאות, בו צויינה הכוונה לאפשר לסייעת לאחות לבצע פעולות כמו שאיבת דם, וביצוע א.ק.ג. "מדובר בפעולות טכניות שהן לא פעולות שאחיות מבצעות", מסבירה כהן. "גם כך האחיות לא עומדות בעומס. החשש היה שזה יטיל עומס נוסף על האחיות ושזה יהיה פתח להוספת פעולות טכניות נוספות בעתיד. רצינו להקל על האחיות ולא להוסיף להן עוד עבודה".

 

פעולה אחרת שעוררה את זעמן של האחיות היא טיפול והאכלה בזונדה, פעולה שנחשבת מורכבת יחסית. "זה מאוד מסוכן לתת למישהי שלמדה חודשיים לבצע פעולה כזו", אומרת כהן.

 

ההסכם: "ברגע של חולשה"

אך מה שהרגיז את האחיות יותר מכל היה העובדה שמשרד הבראות הציג את הסייעת לאחות כ"מקצוע חדש". "הסייעות היו צריכות להיכנס לדירוג המקצועי של האחיות, אך לא מבחינת שכר. אני לא רוצה להוריד את הרמה של האחיות. הן לומדות כל כך הרבה ואני רוצה לשמור על היוקרה ועל המקצועיות שלהן", מסבירה כהן שאף פנתה בנושא לאילן לוין, הממונה על השכר באוצר, שהשיב לה כי מדובר בהסכם קיבוצי שטרם נרשם במשרד התמ"ת ולכן אין מניעה לבטלו.  

 

גם מנהלות הסיעוד בבתי החולים התנגדו למה שהוצג על ידי משרד הבריאות כ"מקצוע חדש במערכת הבריאות". יושבת ראש האיגוד דינה סילנר ציינה במכתב למשרד הבריאות כי "מדובר בעובדים שישובצו על תקני אחיות, על תקציב שכר ודירוג של אחיות, ולכן אנו מתנגדים ליצירת 'תפקיד' מקצועי חדש".

 

"הסתדרות האחיות לא היתה חותמת על הסדר ביחס ל'סייעת לאחות' אם היינו יודעים שזה יקשה ויוסיף על מטלותיהן של האחיות", מסבירה כהן. "בהתחלה, בגלל המחסור הגדול באחיות הסכמתי, אך מדובר היה ברגע של חולשה. כעת אני גאה בכך שזה בוטל. מוטב עכשיו מאשר מאוחר".

 

במשרד הבריאות הודיעו שלמרות ביטול ההסכם תורחב ההכשרה הנדרשת מכוחות העזר ויוגדרו להם סמכויות חדשות ונרחבות יותר. "משרד הבריאות הציג בפני האחיות כיצד הוא רואה את התפקיד", הנמסר מהנהלת המשרד. "איגוד האחיות התנגד וביטל את הסכמתו להסכם הקיבוצי ואנו מצרים על כך מאוד. כצעד בלתי נמנע יגדיר המשרד אחת ולתמיד את ההכשרה והמיומנות הנדרשות מכוחות עזר הפועלים בתקני אחיות. גם ללא הגדרת תפקיד של סייעת אחות, כל כוחות העזר במערכת הבריאות יידרשו להכשרה לטובת איכות הטיפול בחולים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העומס בבתי החולים. ייפתר בקרוב?
צילום: אבי מועלם
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים