שתף קטע נבחר

 

מה קורה לפרופילים אחרי המוות?

פייסבוק הופכת יותר ויותר לרשת שמנהלת את החיים שלנו. ואם היא מנהלת את החיים - היא נאלצת להתמודד גם עם המוות. מה עושים כדי שהרשת החברתית לא תציע לנו חברות עם מישהו שנרצח לפני שבוע?

<< מהנעשה במולטיספירה: צונאמי ביפן

 

ב-26 לאוקטובר 2009 פרסם מקס קלי, קצין הביטחון הראשי של פייסבוק, פוסט יוצא דופן בבלוג פייסבוק הרשמי. בפוסט סיפר מקס על חברו הטוב ביותר, שהתחיל לעבוד איתו בחברה באותו הזמן ומת כעבור שישה שבועות בתאונת אופניים.

 

זו היתה הפעם הראשונה שבפייסבוק עלתה השאלה: מה עושים עם הפרופיל שאחרי המוות? "מעולם לא חשבנו על הנושא באופן אישי קודם" כתב קלי, "ברור שרצינו לעצב את מערכות היחסים של המשתמשים באמצעות פייסבוק, אבל איך מתמודדים עם תקשורת עם מישהו שכבר לא יכול להתחבר למשתמש שלו?" כדי לשקף את העובדה שלמרות המוות האדם נשאר בזיכרונות הקולקטיביים של חבריו לרשת החברתית, יצרו בפייסבוק את פרופילי ההנצחה, מקום בו אנשים יכולים לחלוק את הזיכרונות שלהם מאלו שעברו מן העולם.

 

אבל האמת היתה שלא הרצון להנציח את של עובד פייסבוק בלבד קידם את יצירת פרופילי ההנצחה. יום לאחר הפוסט של קלי פרסם הטלגרף הבריטי ידיעה על כך שאפשרות ההנצחה נוצרה לאחר שמשתמשים קיבלו הצעה אוטומטית מפייסבוק להישאר בקשר עם חבריהם המתים. אפשרות ה-"Suggest Old Friends", שפייסבוק שיחררה רק שבוע לפני פרופילי ההנצחה, מציעה לחזור להיות בקשר עם חבר פייסבוק שהפסיק או צמצם את התקשורת שלו איתכם. משתמשים פנו לפייסבוק בתלונות לאחר שזאת ניסתה לעודד אותם לחזור לקשר עם חברים שמתו, אך שהפרופיל שלהם לא נסגר. "זה אירוני שפייסבוק מציעה שאחזור להיות בקשר עם חבר שנרצח בשנה שעברה", צוטט משתמש פייסבוק בטלגרף.

 

הצעת חברות לאחר המוות

לא במפתיע, לאחר שמשפחה פונה לפייסבוק בבקשה להפוך את עמוד המשתמש של הנפטר לעמוד הנצחה, אחת האפשרויות שמתבטלות היא אכן הופעת החבר שנפטר ב-" Suggest Old Friends". מעבר לכך, קלי ציין ש"הפרופיל המונצח הופך לפרטי כך שרק חברים מאושרים יכולים לראות אותו ולמצוא אותו דרך מנוע החיפוש. המידע האישי, למשל פרטי יצירת קשר ואפשרות עדכוני הסטטוס גם היא מתבטלים".

 

את התיאור המעורפל של קלי לגבי מה למעשה נעלם מהפרופיל שהופך למונצח הבהירו 88 התגובות של ממשתמשי פייסבוק ממורמרים ופגועים. בזמן תהליך ההנצחה פייסבוק חסמה את הגישה לפרופיל בפני בני המשפחה או בני הזוג של הנפטר, ומחקה או העלימה את הפוסטים, התגובות וההודעות האישיות של הנפטר - מבלי להודיע להם מראש על הדבר כלל.

 

אחת המגיבות לפוסט, רייצ'ל קופר, התלוננה על מחיקת ההודעות והפוסטים של בנה, שמת בגיל 19. "לכל חבריו ומשפחתו נגרם הכאב הנוסף של אובדן כל התרומה שלו בכתב לחיינו, בלי האפשרות לשמור אותה קודם לכן. זה עידן האינטרנט, בו אנשים לא כותבים מכתבים יותר..." כתבה. אוונג'לין תומפסון, שאחיה נהרג גם כן, איבדה בתהליך ה"הנצחה" את השירים והסיפורים שהעלה לפייסבוק, לאחר שיום אחד ניסתה להיכנס לפרופיל שלו (בסיסמה שנתן לה עוד לפני שמת) וגילתה שהיא לא יכולה לגשת אליו עוד. "אני אפילו לא יודעת איך פייסבוק גילתה שהוא מת, או למה שזה ישנה. אני ניהלתי את החשבון שלו בגלל שחברים עוד חיפשו אותו ומגיעה להם הזכות לגלות שהוא מת".

 


 


 

לפי התגובות, נראה שפייסבוק הנציחה חשבונות של משתמשים שנפטרו גם ללא בקשת המשפחה, אלא על ידי בקשה של חבר אקראי, כל עוד הם מספקים את העדויות המספקות לפטירה. חסימת הגישה לפרופיל באמצעות הסיסמה יכולה להיות מובנת, אם חושבים על כך שהאדם שנכנס לפרופיל הנפטר עלול בטעות להגיב או לכתוב סטטוס בשמו, ולהבהיל את חבריו. אך הגישה הדרקונית של פייסבוק לנושא כל כך רגיש הובילה לתסכול וכעס מצד אנשים שגם כך לא נמצאים בתקופה הקלה ביותר בחייהם.

  


עמוד בקשת הנצחת הפרופיל בפייסבוק. אלו כל הפרטים שדרושים על מנת להפוך פרופיל למונצח.

 

כדי למנוע את המצב הקפקפאי-אינטרנטי הזה הציע בתגובה המשתמש טיילור פטריק שפייסבוק ייצרו את אפשרות "צוואת פייסבוק", בו ייכתב מה נרצה שיקרה לחשבון שלנו אחרי המוות. אבל צוואה כזו, אם תכתב ב-note, עלולה להימחק כאשר החשבון יונצח. האפשרות היחידה שתבטיח את ההימנעות מכאב האובדן המיותר הזה היא פתיחת עמוד או קבוצה לנפטר על ידי המשפחה או החברים לאחר המוות, וגיבוי הפייסבוק מבעוד מועד.

 

אייפד 2: סקירה ראשונה >>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופילי הנצחה: בפייסבוק מוחקים זכרונות במקום לשמרם.
מומלצים