"אעביר לממשלה הערות ו' הכספים על ששינסקי"
שר התשתיות ביקש מחברי ועדת הכספים להוציא מהאש את הערמונים שלו בנושא חוק ששינסקי. "אם תמצאו שדרוש שינוי בהליך החקיקה, תביאו אלי ואעלה אותו לדיון נוסף בממשלה", אמר. יחימוביץ': "אני רוצה לחזור למסקנות הביניים של הוועדה"
שר התשתיות עוזי לנדאו עקף היום (ב') בוועדת הכספים את התנגדותו בממשלה לחוק ששינסקי. "אני מחויב לעמוד מאחורי החלטת הממשלה לוועדה", אמר לנדאו. "תבחנו את הדברים, ואם תמצאו שדרוש שינוי בהליך החקיקה, תביאו אותו אלי ואני אעלה אותו לדיון נוסף בממשלה".
חוק ששינסקי בוועדת הכספים:
- שטייניץ: באוצר מגבשים קרן לניצול רווחי הנפט
- איילנד: "מסקנות ששינסקי הן אבסורד מוחלט"
- בדלק אנרגיה מציגים: התחייבות לא לפגוע בתמר
- הדיונים על חוק ששינסקי: רגב ושאמה התעמתו
- הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים
בתשובה לשאלות חברי הוועדה שחזרו ודרשו ממנו להצביע על סעיף זה או אחר שטעון שינוי, אמר שר התשתיות: "אני לא נכנס לעניין ספציפי, אבל אני דורש מכם להקשיב לאנשי האנרגיה. אם נעשו בחוק טעויות בוטות".
לנדאו הדגיש כי ביקורתו נגד החוק, לא התייחסה לצד הפיננסי, כלומר למיסוי המוצע, אלא לסכנה המאיימת על ה"עצמאות האנרגטית" כתוצאה מאירועי החודש האחרון, אשר "הקפיצו למודעות הציבור את חשיבות הביטחון האנרגטי, כמה הוא לא יציב ולא בטוח כשבבסיס הנוכחי קיים פער בין הרצוי למצוי".
במילים אחרות הדגיש השר את הציפיות שלו מהוועדה לבחון אם החוק אכן עונה על הצרכים של משק האנרגיה בנסיבות הגיאופוליטיות החדשות. השר ציין את הצורך הדחוף לחבר את פרויקט תמר לזה של ים טטיס - פרויקט ראוותני לדבריו אשר לוקה באי ודאות כשלעצמו, אליו נוספת גם אי ודאות מהחוק עקב הבעיות הפיננסיות שהוא יוצר.
"עד לרגע זה אין סגירה פיננסית עם חברת החשמל שהיא הלקוח הגדול ביותר של הגז", אמר לנדאו. הוא לא השיב להערת חבר הכנסת חיים אורון (מרצ) שחברת החשמל מסובכת בבעיות אחרות שאינן קשורות בחוק הזה, וממה השר חושש בשעה שהחברה קיבלה לא מכבר ערבות מדינה בסך שישה מיליארד שקל שאושרו לה בוועדת הכספים לרכוש חשמל מספק פרטי.
אורון גם העיר כי אי אפשר לבוא בשלב זה עם סוגיית הביטחון האנרגטי לפני שבודקים אם לא ראוי יותר להבטיח את רזרבות הגז במאגרי תמר ולווייתן לדורות הבאים בישראל, באישור על ייצוא הגז למדינות אחרות. "אישור הייצוא יכול להקטין את עלויות הפרויקט ולאפשר ליזמים להשקיע יותר כדי לזרז את השלמת פרויקט תמר לפני המועד שנקבע".
חברת הכנסת, מירי רגב (ליכוד) חזרה וניסתה להשתלט על הדיון בצעקות שהפריעו לדוברים, עד שיו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) איים להוציא אותה מחדר הישיבות. רגב חזרה וציטטה את דברי עמוס לסקר, מנכ"ל חברת החשמל, שלא יהיה חשמל זול, אם יתקבלו מסקנות ועדת ששינסקי. רגב שאלה "בכמה יעלה תעריף החשמל ומה הדרכים שהשר חותר כדי לשמור על המחיר הקיים?".
לנדאו השיב: "אני לא זוכר שלסקר אמר דברים אלה, וגם אם אמר הוא רשאי להביע את דעתו המקצועית שאם מחיר הגז עולה גם מחיר החשמל יכול לעלות וכל אחד יכול לעשות את ההערכה שלו לדברים האלה".
"למה אתה לא מדבר על מחיר החשמל?
רגב התנפלה על ח"כ שי חרמש (קדימה) כשציטט דוחות שפורסמו לאחרונה של חברת נובל אנרג'י, השותפה האמריקנית בתמר, שמסרה לבנקים כי הפקת הגז תתחיל בסוף 2012 והרווח המצטבר רק מרבע המאגר נאמד ב-11 מיליארד דולר. "אין לכם מה לדאוג", הטיח בח"כים שתובעים להקל על היזמים. רגב: "למה אתה לא מדבר על מחיר החשמל?" חרמש : "מחיר החשמל לא רלוונטי, אתם מדברים על הקוזאק שנגזל". חבר הכנסת גאלב מג'דלה (עבודה) שישב ליד רגב, אמר: "מי שגר בבית זכוכית שלא יזרוק אבנים על בתי השכנים", אמר ולא פירש.
חברת הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) אמרה ללנדאו, "אם אתה רוצה להתחיל את הכל מחדש אני רוצה לחזור למסקנות הביניים של ועדת ששינסקי שהלכו פחות לקראת היזמים". ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד) חיזק את יחימוביץ' והעיר כי " מופעלים כאן כוחות קיצוניים לשנות החלטות".
חרמש ואורון, מנציגי האופוזיציה בוועדה אמרו כי הם מרגישים מבוכה כמתנגדי הממשלה הם אלה אשר מגנים על החוק. השר לנדאו אמר כי אכן ההחלטה על החוק התקבלה כששרים נסחפו לאווירה פופוליסטית, לא רק מלוביסטים, "אלא גם מהלוביסטים של הלוביסטים" שהם גורמים בתקשורת, כולל עיתונים אחראים שנקטו בקו מסוים בלי לתת פתחון פה לדעות אחרות.
לעצם העניין, סיכם שר התשתיות, "אם החוק יעבור בכנסת, אני אצטרך לבצע אותו, ככתבו וכלשונו ולצמצם את הסיכונים הנובעים ממנו ככל האפשר".
המטרה: לסיים הדיונים לפני הפגרה
ביום רביעי שעבר פתחה ועדת הכספים במרתון של דיונים על "חוק מיסוי רווחי נפט", במטרה להכין את החוק לאישור סופי במליאת הכנסת. תאריך היעד בו אמור החוק לעלות להצבעה לקריאה שנייה ושלישית הוא 30 במרס. היו"ר גפני הקדיש לחוק ששינסקי את סדר היום של הוועדה לפחות עד סוף השבוע.
גפני הדגיש בפתח הדיונים בשבוע שעבר, כי יש לו עניין לסיים אותם לפני פגרת הפסח בעוד כשבועיים, אך "מגבלת הזמן היא לא בבחינת ייהרג ובל יעבור, והיא לא תהיה על חשבון יסודיות הדיון. כך שאם יידרש הדיון יימשך בפגרה".
הדיון הראשון של הוועדה, בשבוע שעבר, היה סוער והתקיים בהשתתפות שר האוצר, יובל שטייניץ, ויו"ר ועדת ששינסקי, פרופסור איתן ששינסקי. למחרת, ביום חמישי, נרשמה כבר נוכחות דלה של 4 ח"כים בלבד מתוך 17 חברי הוועדה, אולם אתמול (א') היתה הנוכחות סבירה יותר, ו-10 ח"כים טרחו להשתתף בדיון.