ניגוב בריא: 7 דברים לבדוק בקניית חומוס תעשייתי
חומוס איכותי הוא ללא ספק מוצר בריא מאוד שמספק לגוף חלבון, שומנים טובים, ויטמינים ועוד. אבל איך תדעו אם לחומוס התעשייתי שאתם קונים יש ערך תזונתי? הנה כמה עצות לצריכה נבונה וגם בונוס: מתכון להכנת חומוס ביתי בקלות
פעולת "הניגוב" היא כמעט ספורט לאומי: עם פיתה, לאפה, לחם טרי, כדור פלאפל, עם המזלג ולצד ארוחה או במקומה.
החומוס הוא ללא ספק אחד מכוכבי המטבח הישראלי. אין ספק שחומוס איכותי הוא מוצר בריא ביותר שמספק לגופנו חלבון ושומנים טובים ממקור צמחי, סיבים, מינרלים וויטמינים כמו סידן, ברזל, אשלגן, ויטמינים מקבוצת B ועוד.
חומוס תעשייתי זה כבר סיפור אחר, כי מלבד חומרי הבסיס להכנתו יש שימוש בחומרים נוספים לשם הארכת חיי המדף והוזלת עלויות. אך גם בין קופסאות החומוס התעשייתי יש כאלה שערכם התזונתי טוב יותר מאחרים. איך יודעים? פשוט קוראים את התווית המופיעה על גב הקופסה.
כללים לקניית חומוס בקופסה
1. אחוז גרגרי החומוס במוצר: רצוי שהחומוס יורכב ברובו מגרגירי חומוס מבושלים. רק בחלק מהחברות מופיע פירוט של אחוז גרגרי החומוס, וככל שאחוז זה גבוה יותר, זה טוב יותר!
2. האם רוב השומן מגיע מהטחינה? רצוי שרוב השומן בחומוס יגיע מטחינה ועדיף מטחינה משומשום מלא. טחינה משומשום מלא מיוצרת מגרגרי השומשום עם קליפתם ולכן היא עשירה יותר בסיבים, בברזל ובסידן מטחינה רגילה.
3. סוג השמן שהוסף לחומוס: לרוב חלק מהשומן בחומוס התעשייתי יגיע משמן. העדיפו שזה יהיה שמן קנולה ולא שמן סויה (שמכונה בדרך כלל "שמן צמחי"). שמן קנולה מכיל יותר חומצות שומן חד בלתי רוויות, עשיר באומגה 3 ונחשב בריא יותר.
4. אחוזי השומן: בחלק ממוצרי החומוס התעשייתי יש אחוזי שומן גבוהים בגלל שימוש יותר בשמן ופחות בגרגרי חומוס. רצוי שאחוז השומן יהיה 20% בקירוב (אחוז השומן מבוטא על ידי הערך של כמות השומנים ל־100 גרם מוצר).
5. הימצאות חומרי שימור: בחומוס התעשייתי יופיעו תמיד חומרי שימור (לכן העדיפות תהיה תמיד לחומוס ביתי או לזה שנקנה בחומוסייה מוכרת). חומר השימור שלרוב משתמשים בו הוא פוטסיום סורבט (E202). החומר עלול לגרום לתגובות אלרגיות לרגישים לכך. באיחוד האירופי הוחלט שמעבר לכמות של 25 מ"ג/ק"ג משקל גוף הוא עלול לפגוע בבריאות, ובישראל מותר השימוש בו עד 2 גרם לק"ג של חטיפים, גבינות ומאפים.
6. מספר הרכיבים המצוינים: ככל שרשימת הרכיבים קצרה יותר, המוצר פחות מעובד וקרוב יותר למוצרי הבסיס.
7. כמות המלח (נתרן): המלח הוא בדרך כלל מרכיב משמעותי בחומוס התעשייתי. הוא גם משפר טעם וגם משמש כדרך נוספת לשימור. רצוי שכמותו תהיה מינימלית.
סקר שוק
השוואה אקראית בין מוצרי חומוס תעשייתיים וחומוס ביתי:
החברה | % גרגרי חומוס | סוג הטחינה | סוג השמן המוסף | % השומן במוצר | כמות נתרן ב-100 גרם | מספר רכיבים ברשימת הרכיבים | תוספי מזון מוספים |
חומוס "אחלה" - עם טחינה משומשום מלא | 51% | משומשום מלא ורגילה | שמן קנולה | 15.8% | 400 | 9 |
E202 (פוטסיון סורבט) E500 (סודיום ביקרבונט) |
חומוס "צבר" | 47% | רגילה | שמן סויה | 29% | 435 | 9 | E202 E500 |
חומוס אבו מרואן, "צבר" | 48% | רגילה | שמן סויה | 19% | 390 | 8 |
E202 E500 |
חומוס אורגינל, "משני" | אין פירוט | רגילה | אין | 18.2% | 480 | 5 | E202 |
חומוס נטו, סלטי "מיקי" | אין פירוט | רגילה | שמן סויה | 23.7% | 433 | 11 |
חומרים משמרים: E211, E202 חומרים מייצבים: E1414, E412 |
חומוס בהכנה ביתית | 45% | משומשום מלא | אין | 14.8% | 220 | 6 | אין |
איך מכינים חומוס ביתי?
החומרים:
1/2 2 כוסות גרגרי חומוס, מושרים במים למשך הלילה (אפשר לזרז תהליכים על ידי שימוש בגרגרי חומוס מוקפאים שזמן הכנתם קצר יותר).
1 כוס טחינה גולמית משומשום מלא
3 שיני שום גדולות, קלופות וקצוצות
קורט מלח
כמון טחון
3 כפות מיץ לימון
אופן ההכנה:
1. מבשלים את גרגרי החומוס המושרים במשך כשעה וחצי־שעתיים (עד שהם רכים).
2. מוציאים 1/2 2 כוסות גרגרי חומוס מוכנים מהסיר אל מעבד מזון ושומרים את נוזלי הבישול בצד.
3. מוסיפים למעבד המזון את הטחינה, 1 כוס ממי הבישול או מים רגילים, קורט מלח, כמון, שום ולימון.
4. מרסקים במעבד המזון עד שכל הגרגרים נטחנו ונוצרה עיסה אחידה. טועמים ומוסיפים מים אם רוצים עיסה חלקה יותר.
5. בהגשה רצוי להוסיף שמן זית, כמון ופטרוזיליה.
6. מאחסנים במקרר (נשמר במשך כמה ימים).
הכותבת היא דיאטנית קלינית בבית חולים אסותא וחברה בעתיד, עמותת הדיאטנים והתזונאים בישראל.