שתף קטע נבחר

טוב שנזכרו: גורל תמנע יוכרע לאחר סיור בשטח

גורל המאבק נגד הקמת המלון בססגון עדיין לוט בערפל: הוועדה המחוזית דרום, שהתכנסה לדון בתוצאות הדו"ח שממליץ להעתיק את מיקום המלון המתוכנן - החליטה רק עכשיו לקיים סיור בשטח בטרם תקבל הכרעה

המאבק הסביבתי כנגד המלון המתוכנן בעמק ססגון שבבקעת תמנע טרם הוכרע: הוועדה המחוזית דרום, שהתכנסה היום (ב') במטרה לדון בתוצאות תסקיר סביבתי שבחן חלופות למיקום המלון המתוכנן, החליטה לקיים סיור בשטח בטרם תקבל החלטה - זאת כשנתיים לאחר שבית המשפט הורה להחזיר את הדיון בתוכנית אל הוועדה המחוזית.

 

עוד בנושא המאבק:

בית המשפט עצר את בניית המלון בתמנע

מתנגדי המלון בתמנע: הפרויקט מיותר לאזור 

מצילת פלמחים מתגייסת למען עמק ססגון

 

התסקיר, שפעל מטעם הוועדה המחוזית, בדק 10 חלופות שונות למלונאות בתמנע - על פי 16 היבטים סביבתיים ונופיים. הדו"ח קבע באופן חד משמעי, כי אזור המבואה הדרומית הוא האתר הראוי והמתאים ביותר מבחינה סביבתית להקמת המלון באזור תמנע, ולא האתר המקודם כיום בעמק ססגון.

 

עוד נקבע, כי יש לעצור את התוכנית כמות שהיא, שכן "תהיה זו טעות חמורה להמשיך בהליך האישור של התכנית באתר המקורי, שתפגע בנוף נדיר ברמה הלאומית, באזור שטרם הופר על ידי פעילות אנושית, בהתעלם משמירה על עקרון צמידות הדופן ותפגע בציר הטיול הארצי להולכי רגל – שביל ישראל".

 

התסקיר הסביבתי שבוצע לאזור נחשב לצעד מתקדם בפני עצמו, שכן לראשונה הוא בוצע על ידי המדינה ולא על ידי היזם. החלטה זו נקבעה בעקבות עתירה שהגישה עמותת אדם, טבע ודין בשנת 2008 לבית המשפט המחוזי בבאר שבע. בפסיקתו קבע בית המשפט, כי האישור שניתן לתוכנית המלון התקבל שלא כדין, וכי החברה חרגה בהרבה מהאישור שניתן לה על פי חוק. בית המשפט הורה לעצור את בניית המלון וקבע כי התוכנית תחזור לדיון בוועדה המחוזית.


פרויקט מלונאי שנוי במחלוקת. אזור תמנע  (צילום: יניב גולן)

 

אחרי פלמחים - היזמים חוששים 

במהלך הדיון היום אמר פרופ' אמוץ זהבי, מומחה לחקר המדבר וממקימי החברה להגנת הטבע, כי "נעשתה שגיאה חמורה, ועל שגיאות צריך לשלם. את היזמים צריך לפצות ולהחזיר את השטח לציבור". 

 

לעומתו, נציג משרד התיירות, ירון ארגז, הסביר, כי לאחר ביטולה של תוכנית כפר הנופש בפלמחים, חשוב כי המדינה תייצר ודאות עבור יזמי תיירות. "אחרי פלמחים, שיש כאלה שרואים בו הצלחה ויש כאלה שלא, אנחנו צריכים לוודא שיזמי תיירות לא יפחדו להשקיע".

 

הפרויקט המלונאי השנוי במחלוקת שייך לחברת איגרא, בבעלותו של היזם יואב איגרא, שנכח אף הוא בדיון ואמר במהלכו: "אני עייף ומתוסכל. אין לי כוונה להתחיל בהליכי תכנון חלופות".

 

פרס ירוק לחברי ועד הפעולה

על פי התוכנית, המלון שיקום יהיה "מלון אקולוגי" - הגדרה שעליה חולקים אנשי שמירת הטבע ופעילי סביבה. המתחם צפוי להשתרע על פני שטח של כ-200 דונם - בעמק ססגון שליד פארק תמנע. על פי התוכנית, המלון אמור להיבנות צפונית-מערבית להר תמנע, קרוב בחלקו האחד לשטח שמורת טבע ובחלקו השני לשטחים מופרים שנפגעו מפעולות כרייה בעבר.

 

במשך השנים זכתה התוכנית לתמיכת המועצה האזורית חבל אילות והעומד בראשה, אודי גת. מנגד, ארגוני הסביבה, בהם אדם טבע ודין, החברה להגנת הטבע ומגמה ירוקה, התייצבו בחזית אחת נגדו בטענה כי הוא יפגע באזור באופן בלתי הפיך.

 

אל מול המיזם התיירותי, התארגנו גם תושבים מהאזור שהתאגדו בוועד פעולה מקומי כנגד התוכנית. המאבק הציבורי כנגד התוכנית הוביל לחתימת למעלה מ-30 אלף מתנגדים על עצומת התנגדות. בעקבות פעילותם יקבלו חברי ועד הפעולה של התוכנית את אות "הגלובוס הירוק" של ארגוני הסביבה על מצויינות בפעילות סביבתית.

 

בוועד להצלת עמק ססגון הביעו שמחה על ההחלטה של הוועדה לקיים סיור במקום, אךציינו כי "הזמנה לסיור כזה נמסרה לחברי הוועדה לפני חודשים רבים. עמק ססגון הוא יפה מידי וההחלטה על עתידו חשובה מידי בכדי שתוכרע ללא סיור בשטח".

 

למאבק הסביבתי כנגד המלון נרתמו גם מומחי שמירת טבע נודעים בהם אורי דביר, מיוזמי שביל ישראל וגם חתן פרס ישראל עזריה אלון. אחת הטענות שהועלו על ידי המתנגדים היתה גם בהיבט התיירותי. לטענתם, כבר כיום ישנם 10 אלף חדרי מלון בעיר אילת, המרוחקת 20 ק"מ בלבד מאזור המלון המתוכנן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
עמק ססגון
צילום: יניב גולן
מומלצים