גם מערכת הביטחון תהיה בפיקוח סביבתי?
חוק האכיפה הסביבתית, שמעניק סמכויות חקירה, החרמה ועיכוב לפקחי המשרד כנגד עברייני סביבה, אושר לקריאה שניה ושלישית. החוק מעניק לראשונה סמכויות פיקוח ואכיפה גם כלפי מוסדות המדינה, בהם מערכת הביטחון והצבא
מפקחי המשרד להגנת הסביבה, שנאלצו עד כה להסתפק בסמכויות אכיפה מוגבלות ומצומצמות, יוכלו מעתה לפעול בחופשיות רבה כנגד עברייני סביבה, כולל סמכויות חקירה, החרמה ועיכוב - גם כנגד מוסדות המדינה. השדרוג במעמדם של המפקחים התאפשר היום (ב') תודות לאישורו של חוק האכיפה הסביבתית לקריאה שניה ושלישית בוועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ דוד אזולאי.
החוק, אותו יזם המשרד להגנת הסביבה ושהחל כהצעת חוק פרטית של ח"כ דב חנין (חד"ש), אמור להיכנס לתוקף בחודש אוגוסט 2011 ולחול על מפקחי המשטרה הירוקה ומפקחי אגף ים וחופים. חוק זה יאפשר לראשונה למפקחי המשרד לדרוש מידע הנוגע לעבירות סביבתיות, לחקור, לערוך דגימות, להחרים חפצים הקשורים בעבירות סביבתיות וגם לעכב חשוד בעבירה - עד לבוא שוטר. עם זאת, החוק אינו מאפשר למפקחי המשרד לעצור חשודים.
עד כה לא היה חוק אחד שמסדיר את סמכויות מפקחי המשטרה הירוקה ואנשי אגף ים וחופים, וסמכויותיהם הוגדרו במקבץ רב של חוקים שונים. במשרד ציינו כי חוק זה גובש בהמשך למהלך שנועד לאפשר סמכויות אכיפה סביבתיות גם לפקחי הרשויות המקומיות.
לא כל ש"ג יעצור את המשטרה הירוקה
אחד הסעיפים המרכזיים בהצעה קובע, כי החוק יחול על המדינה. במילים אחרות - למפקחי המשרד תהיה אפשרות להפעיל סמכויות פיקוח ואכיפה כלפי גופי המדינה השונים - בהם מערכת הביטחון והצבא. במשרד ציינו אמנם כי החוק במתכונתו הנוכחית מגדיר נוהל אכיפה שונה כלפי מערכת הביטחון, אך הוגדרו בו מצבים ספציפיים שבהם מותר למערכת הביטחון לעכב בדיקת מפקח.
"בכל בכל הנוגע לגופים ביטחוניים כמו הצבא, מפעלים ביטחוניים, המשטרה ושאר גופים בעלי אופי פעילות מבצעי ומודיעיני רגיש, פעילות האכיפה תתבצע בכפוף לסייגים שנקבעו תוך התחשבות במאפייני פעילותם המיוחדים ובצורך לשמור על אבטחת מידע", נמסר מהמשרד.
רק לאחרונה, במהלך דיון על החוק למניעת מפגעי אזבסט, התעמת השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן עם נציגי מערכת הביטחון בנושא זה. בעוד המשרד להגנת הסביבה דורש לאפשר לממונה אזבסט מטעמו להיכנס גם למתקני מערכת הביטחון, הרי שבמערכת הביטחון מתנגדים לכך נחרצות בטענה כי הביקור עלול לחשוף סודות ביטחוניים.
בדיון זה, אמר השר ארדן כי "מערכת הביטחון שולטת על מחצית משטח המדינה. אם רוצים שכל זה יהיה אקסטריטוריאלי, לא אהיה אחראי, כשר, למפגעים הסביבתיים של מערכת הביטחון". עם זאת, היום בירך ארדן על אישורו של החוק בוועדה ואמר כי הוא "מגדיר 'כללי משחק' חדשים, לפיהם אף גורם במדינה לא חסין יותר מפני פיקוח ואכיפה סביבתיים".
ארדן ציין כי החוק החדש הוא "חלק ממדיניות כוללת של המשרד לנקוט אפס סובלנות כלפי מזהמים. לדאבוני, נתקלנו לא אחת במקרים בהם גופי מדינה שונים מתחמקים מקבלת אחריות על הזיהום שהם יוצרים ולא מאפשרים למפקחי המשרד לעשות עבודתם כנדרש".