שטייניץ על יפן: ההשלכות עלינו לא נראות כבדות
"החלק הגדול של הייצוא הישראלי ליפן מבוטח", אמר שר האוצר. אך, באותה נשימה הזהיר: המהומות במזרח התיכון והאסון ביפן עלולים להטיל צל כבד על ההתאוששות הגלובלית, שחשובה מאוד לכלכלה הישראלית
"ההשלכות הכלכליות הישירות של רעש האדמה ביפן לא נראות כבדות משקל. החלק הגדול של הייצוא הישראלי ליפן מבוטח" - כך אמר היום (ב') שר האוצר יובל שטייניץ, במהלך מסיבת עיתונאים לרגל ההכרזה על פתיחת מרכז המו"פ הפיננסי של ברקליס בישראל.
עם זאת, לדברי השר שטייניץ, המהומות במזרח התיכון והאסון ביפן עלולים להטיל צל כבד על ההתאוששות הגלובלית, שחשובה מאוד לכלכלת ישראל. "אנחנו חלק מהכלכלה הגלובלית לטוב ולרע, ולכן מוקדם לקבוע את ההשלכות של המשבר", הוסיף.
שר התמ"ת, שלום שמחון, אמר באותו אירוע כי "המשרד עוקב מקרוב אחר מה שקורה ביפן. רוב הפעילות האחרת שלנו נדחקה". הוא הוסיף כי יפן היא מדינה מרכזית באסיה - וישראל תרצה להעמיק את המעורבות שלה שם.
"רוב התעשייה ביפן לא נפגעה"
הייצוא מיפן, לישראל או לשאר העולם, מצוי במצב מסוכן, שכן הכלכלה היפנית עצמה אינה במצב מזהיר בשני העשורים האחרונים. התמ"ג של יפן נפל ב-0.3% ברבעון שבין אוקטובר לדצמבר לאחר שתמריצים נדיבים של הממשלה לעידוד רכישת מכוניות ידידותיות לסביבה גרמו לירידה זמנית בהוצאות הצרכנים. בקצב שנתי, כלכלת יפן התכווצה ב-1.1% ברבעון הרביעי בהשוואה לרבעון הקודם.
כמעט כל הנמלים ביפן סגורים מאז האסון. הנמלים המסחריים של המדינה, שרובם נמצאים בדרום טוקיו, משחקים תפקיד מרכזי בכלכלת יפן המבוססת על יצוא. הייצוא היפני, בעיקר מכוניות, מכונות ומוצרים - עלה בכמעט רבע ב-2010, העלייה הראשונה מזה שלוש שנים, וסגירה ממושכת של הנמלים עשויה ליצור עיכובים יקרים בשרשרת האספקה העולמית. סוכנויות הידיעות דיווחו כי כמה נמלי תעופה, כולל נריטה בטוקיו, נסגרו אף הם.
חברות תעופה רבות הסיטו את טיסותיהן מהאיזור מוכה האסון ושדה התעופה בעיר סנדאי שהוצפה על ידי הצונאמי, כך דיווחו רשתות הטלוויזיה ביפן. אש פרצה במזקקת הנפט קוסמו אויל שמחוץ לטוקיו ויצאה מכלל שליטה, עם להבות ענק. מספר תחנות כוח גרעיניות נסגרו, כך לפי הדיווחים בתקשורת היפנית. סוני הפסיקה את הפעילות ופינתה שישה מפעלים בצפון מזרח יפן; ויצרנית הרכב טויוטה סגרה שלושה מפעלים. עם זאת, "בהסתכלות כוללת, נראה שרוב התעשייה ביפן לא נפגעה", אמר כלכלן בבנק יפני לסוכנויות הידיעות.
החברות הפיקו לקחים מאסונות קודמים "הרבה מהחברות גיוונו את שרשראות האספקה לאחר רעשי האדמה הקודמים ולכן ההשפעה צפויה להיות נמוכה יותר", אמר ריצ'רד ג'רם, כלכלן ראשי לענייני אסיה לסוכנויות הידיעות. עם זאת, הוסיף, "באופן בלתי נמנע יהיו הפרעות ברמת המיקרו-כלכלה, כפי שקרה בעבר לאחר רעידות אדמה".
איזור מייאגי, בו נמצאת העיר סנדאי והמקומות האחרים שנפגעו מרעידת האדמה, מהווה 1.7% מסך האוכלוסיה היפנית ושיעור דומה מן התמ"ג, כך העריך ג'רם. הדיווחים הראשוניים הצביעו על כך שטוקיו, המרכז הפיננסי של יפן, לא נפגע באופן קשה מהאסון, הוא הוסיף.
האיזור שנפגע על ידי הצונאמי ידוע כמקום לגידול אורז, ואזורי גידול אורז נוספים עשויים להיות מוצפים בעת שמחירי המזון בעולם כבר עולים. אך בן סבאג', מנהל חטיבת האורז בחברת ג'קסון אנד קו בלונדון, אמר שלצונאמי ככל הנראה לא תהייה השפעה משמעותית על מחירי האורז בעולם מכיוון שהאורז נוטה להיות עמיד בפני חדירה זמנית של מי מלח. סכנה נוספת נשקפת לגידולי הדגים ופירות הים ליד החופים.