חדש: מכשירי CT שפולטים עד 80% פחות קרינה
מאז הוצג לראשונה מכשיר ה-CT השתפרו לאין הכר רמות האבחון והטיפול בחולים וניתוחים רבים נחסכו, אלא שהבעיה המרכזית של המכשיר היתה הקרינה אותה פלט. פיתוח חדש של חברת פיליפס מוריד את הקרינה מהמכשיר בעד 80%. וזה קיים כבר בישראל
נראה שבשנים הקרובות תחום הרפואה בחברה ההולנדית רק יגדל. החברה הציגה לאחרונה, בכנס RSNA בשיקגו, הכנס השנתי הגדול בעולם למכשירי הדמיה, טכנולוגיות חדשות שמהוות קדמה משמעותית בתחום. הפיתוח המלהיב ביותר הוא מכשיר CT המפחית את הקרינה רבת העוצמה בשיעור של עד 80%.
אבחונים מדויקים ופחות ניתוחים
מכשירי CT חוללו מהפיכה אדירה בתחום האבחון הרפואי, כשהם מפיקים תמונות של איברים שלמים בתצורה תלת ממדית ובכל חתך רצוי. מכשירי ה-CT הביאו לאבחונים ולטיפול מדויק יותר בחולים, וחסכו גם את הצורך בניתוחים. אלא שכל הדמיה כזו טומנת חסרון משמעותי: קרינה גבוהה יחסית, לעתים גבוהה גם עד פי 300 מצילום רנטגן בודד.
בדיקת CT מייצרת קרני X (רנטגן) בדומה לאלו הנוצרים בצילום רנטגן רגיל. עם זאת, מכשיר ה-CT שהינו סורק ממוחשב הקובע באמצעות חישובים מורכבים באילו רקמות וכיצד נספגה קרינת קרני ה-X. כך, מסוגל מכשיר ה-CT ליצור חתכים של מבנים בגוף ואף לדמות איברים מבלי שיוסתרו על ידי רקמות שכנות.
בדיקות ה-CT כוללות הדמיה רגילה לקבלת "פרוסות" של גוף האדם, CT הכולל חומר ניגוד ומאפשר לזהות גם כלי דם או עצבים, CT סלילי (Spiral CT) המאפשר ליצור תמונה תלת ממדית.
במהלך הבדיקה שוכב הנבדק על מיטה הנעה לתוך מתקן המכיל שפורפרת המייצרת קרני X ונעה בתנועות סיבוביות סביב גוף הנבדק. הבדיקה אינה מכאיבה ואורכת מספר דקות. בדיקת חומר ניגוד להדמיית כלי דם מוחדרת באמצעות קטטר לווריד הזרוע.
רוב צילומי ה-CT ברחבי העולם נועדו להדמיית רקמת המוח. בחדרי המיון מבצעים בדיקת CT לכל נפגע ראש. במחלקות הנוירולוגיות מבוצעת הבדיקה לחולים שונים הסובלים מפגיעה, גידול או מחלה עצבית או מוחית. צילומים נוספים נעשים להדמיית שינויים בעצמות, ולמעשה - בכל איבר בגוף. הרופא המטפל ידע מתי יש צורך להפנות לבדיקת ה-CT.
בהשוואה ל-MRI בדיקת ה-CT הינה מהירה וזולה. ה-CT התלת מימדי מצליח להפיק תמונות המתקרבות באיכותם ל-MRI. עם זאת, לא תמיד הבדיקה מצליחה לזהות נגעים וגידולים קטנים. חיסרון נוסף משמעותי הוא הקרינה העצומה הנפלטת ממכשירי ה-CT: קרינה רבת עוצמה, לעתים גבוהה גם עד פי 300 מצילום רנטגן בודד.
צילום ברור יותר בהרבה פחות קרינה
מכשיר ה-CT החדש של פיליפס כולל טכניקה חדשה המפיקה תמונות בקרינה שמופחתת עד 80% ממה שהיה נהוג עד כה, בעוד שרזולוציית התמונה משופרת בשיעור של 35-50%. הטכנולוגיה החדשה תופיע בסורקי ה-CT הרגילים, וגם בסורק CT המשולב בסורק PET המאפשר לגלות גידולים מזעריים שקוטרם פחות מ-2 ממילימטר. כך, ניתן יהיה לאבחון גידולים סרטניים בראשית דרכם, בלי לסכן את החולה מהקרינה הנפלטת מההדמיה עצמה.
מערכת נוספת מבית פיליפס שהוצגה בכנס היא פורטל ה- IntelliSpace. המדובר בתחנת עבודה מבוססת רשת שבה יכולים רופאים ממקום מרוחק לצפות בזמן אמת בהדמיות שונות, אפילו מביתם. בצורה זו הרופא יכול לסייע באבחנה גם ללא צורך הגעה לבית החולים. המערכת יעילה במיוחד כשקיים צורך להתייעץ עם מומחים שונים בארצות או ערים מרוחקות במהירות וכאמור – בזמן אמת בעוד החולה שוכב על מיטת הבדיקה.
חברת פיליפס פיתחה גם מכשיר MRI דיגיטלי ראשון מסוגו בעל איכות תמונה גבוהה במיוחד. מכשירי ה-MRI מבוססים על מגנט רב עוצמה וגלי רדיו. במהלך הבדיקה משדרים את גלי הרדיו וקולטים אותם. לכל רקמה יש צורה שונה של החזרת גלי הרדיו, ועל סמך זה ניתן להבדיל בין הרקמות השונות. הבדיקה מוצגת כפרוסות פרוסות בצורה דומה ל-CT אך הן יכולות להיות במנחים שונים: לאורך ולרוחב הגוף. היתרון הגדול ב-MRI הוא שהבדיקה אינה כוללת קרינה. לרוב אין צורך להשתמש בחומר ניגוד. ה-MRI מצליח להבדיל באיכות טובה יותר בין הרקמות השונות.
יתרונה הגדול של בדיקת ה-MRI הוא בכך שהיא אינה פולטת קרינה מסוכנת, ואיכות התצלומים ברקמות רכות היא מדהימה ומדויקת יותר מזו של ה-CT. עם זאת, הבדיקה אורכת זמן רב וגם התור אליה ארוך למדי, ולכן אינה מתאימה לבדיקות דחופות. גם עלות המכשיר הביאה לכך שרק מרכזים רפואיים בודדים מחזיקים מכשיר MRI. עם זאת, אין ספק שמדובר בפסגת טכנולוגיית ההדמיה.
בדיקת ה-MRI תחליף את הצנתור
ה-MRI החדש מכיל ממיר דיגיטלי שיוצר שיפור של עד 40 אחוז באותות. התוצאה היא שיפור איכות התצלומים המסייעים לאבחנות מדויקות יותר בהדמיות מוח ובהדמיות חדשות של לב. לדעת מומחים, הדמיית MRI של הלב
תתפוס בעתיד הלא רחוק את מקומם של צנתורים האבחנתיים..
"קיימות היום שיטות רבות להפחתת קרינה בבדיקות CT", מסביר פרופ' יעקב סוסנה, מנהל היחידה לטומוגרפיה ממוחשבת, מערך הדימות בהדסה עין כרם, "פיליפס באה עם השיטה היותר מוצלחת לעשות זאת. בעבר, כשניסו להוריד קרינה מהבדיקות האלו, גם איכות התמונה הייתה יורדת בצורה משמעותית. המכשירים והתוכנות החדשות מאפשרים באמת לעבוד מול תמונה ברורה של מה שקורה בתוך הגוף, מצד אחד, והרבה פחות קרינה".
עם זאת, בהדסה טרם רכשו את המכשור היקר, ולדבריו של סוסנה רכישה כזו מתוכננת בעתיד הקרוב. בתי חולים בישראל בהם מצויים המכשירים החדשים עם הקרינה המופחתת כוללים בין השאר את איכילוב, כרמל ושיבא.
הכותב היה אורח בכנס האגודה האמריקנית לרדיולוגיה בשיקגו