חדש בישראל: אולטראסאונד זעיר בכיס הרופא
ה-Vscan, מכשיר אולטראסאונד חדש שמראה תמונות באיכות גבוהה ובשל גודלו נכנס גם לכיס החלוק של הרופא, הושק בישראל על-ידי ג'נרל אלקטריק
עידן חדש בתחום ההדמיה: חברת ג'נרל אלקטריק השיקה בישראל מכשיר אולטראסאונד זעיר המונח בכף ידו של הרופא ומאפשר לשכנו גם בכיס החולה. המכשיר הנייד החדש צפוי לחולל מהפיכה ולהחליף את מכשירי האולטרסאונד המגושמים כשהרופא נע איתו בחופשיות ויכול לאבחן במהירות ובקלות מצבים רפואיים שונים.
אולטרסאונד היא שיטת הדמייה רפואית שאינה פולשנית, המאפשרת להבחין ברקמות רכות בגוף באמצעות קליטת גלים על קוליים (שאינם נשמעים לאוזן האדם) המשודרים לעבר הרקמות וחוזרים מהם אל המכשיר. הבדיקה זולה, מהירה ומאפשרת את בדיקת תקינות האיברים, כלי הדם, בלוטות הלימפה וכמובן - העובר ברחם.
המכשיר כולל מתמר - מעין זרוע המונחת על הגוף, משדרת את הגלים וקולטת את ההחזרים, מיקלדת ייחודית ומסך עליו מופיעות התמונות. ניתן להדפיס את התמונות הנראות על המסך, אפשרות חביבה במיוחד על אמהות הניגשות לבדיקה של העובר ברחמן.
מכשיר האולטראסאונד החדש הנקרא Vscan, זעיר וכאמור מתאים במידותיו לכיס חלוק הרופא ולכף ידו. רוחבו של המכשיר 7.5 ס"מ, אורכו כ-14 ס"מ ומשקלו 390 ג'. המכשיר מאפשר לרופא לראות באיכות גבוהה את איבריו הפנימיים של החולה ואף לראות את זרימת הדם ופעילות הלב.
המכשיר מאפשר לאבחן מגוון בעיות רפואיות ובהם בעיות קרדיולוגיות, גינקולוגיות, טראומה, מקרים כירורגיים, ואפילו ברחוב במקרה חירום. ה- Vscan קיבל את אישור ה-FDA , האיחוד האירופאי וכן רישיון של רשויות הבריאות בקנדה והחל להיות משווק לאחרונה ברוב מדינות העולם. מחירו של המכשיר עומד על כ-35,000 שקל.
לדברי החברה, ב-Vscan מוטמעות טכנולוגיה ויכולת הדמיה שהיו שמורות עד כה למכשירי אולטראסאונד גדולים ונייחים. המכשיר משלב יכולת הדמיה באיכות גבוהה בשחור לבן וכן יכולת לראות באופן צבעוני זרימת דם לפי כיוון הזרימה. המכשיר מאפשר גם להקליט הסבר קולי לממצאים תוך כדי ביצוע הבדיקה ולהעביר את התמונות והצילומים מחוץ למכשיר למחשב ולתיקו הרפואי של החולה.
"החידוש שמביא עמו Vscan לבתי החולים הוא במזעור היכולות הקיימות במכשירי אולטרסאונד" מסביר ד"ר ג'קי אור, מנהל המחלקה לרפואה דחופה בבי"ח שיבא ונשיא האיגוד הישראלי לרפואה דחופה. "המכשיר החדש מאפשר לרופאים בעלי מיומנויות לביצוע בדיקת אולטרסאונד, להשתמש בטכנולוגיה זו ליד מיטת החולה, לאבחון מגוון רחב של פתולוגיות רפואיות שבעבר אילצו אשפוז של החולה או ניודו אל מכשיר נייח. חשיבותו של המכשיר משמעותית במיוחד כשמדובר בחולים לא יציבים או בסיכון חיים".
"בדיקות רבות לא נעשות למרות שיש צורך בהן, בשל מחסור בציוד רפואי", מסביר ד"ר אור. "מכשיר ה-Vscan מאפשר לרופאים לקבל החלטה מושכלת ולא להסתמך על תחושות בטן. כך למשל, בדיקת אולטרסאונד בשטח בעת פינוי נפגעי תאונות דרכים, תסייע לשלול דימום בחלל הבטן או פגיעות פנימיות נוספות שאבחונן ישפיע על ההחלטה לאיזה בית חולים יפונה החולה. אני רואה במכשיר אולטרסאונד נייד חלק מהערכה הבסיסית שצריך להיות ביד הרופא להערכה ראשונית של החולה, עוד בטרם שליחתו לצילומים. אני בטוח כי גם בתי החולים בארץ ומערכות טרום בית חולים ישתלבו במהרה בטרנד העולמי בשטח זה".