שתף קטע נבחר

 

בגין למען לבני: נגד שדרוג המבקר על חשבונה

השר מהליכוד ערער לממשלה על החלטת ועדת השרים לטקסים וסמלים לשדרג את מעמדו של מיכה לינדנשטראוס על חשבונה של ציפי לבני: "פגיעה במוסד ראש האופוזיציה אחרי עשרות שנים בהם הצלחנו להגיע לביצור מעמדו בישראל"

השר בני בגין יוצא להגן על מעמדה של היריבה ציפי לבני: בנו של יו"ר האופוזיציה המיתולוגי מנחם בגין ערער לממשלה על ההחלטה לשדרג את מעמדו של מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס על חשבונה של יו"ר האופוזיציה בסגל א' של מדינת ישראל, לאחר שוועדת השרים לטקסים וסמלים החליטה ברוב של 2 נגד 1 לקדם את המבקר בסולם הכבוד והכיבודים.

 

 

הסיטואציה יוצאת הדופן הזאת התרחשה בשבוע שעבר בוועדה שבראשות שר התיירות סטאס מיסז'ניקוב. בדיון נכחו שני שרים, בגין ומיסז'ניקוב, שהתנצחו בחריפות על הפגיעה הסמלית במעמד יו"ר האופוזיציה. שר התיירות מישראל ביתנו הוביל החלטה להוריד את יו"ר האופוזיציה בסולם למקום ה-8, יחד עם יו"ר הקואליציה, ולקדם את מבקר המדינה מהמקום ה-10 למקום ה-7 ברשימת המכובדים על חשבונה. פתק שהותיר שר שלישי שלא נכח בדיון, יוסי פלד מהליכוד, הכריע את הכף לטובת יוזמתו של מיסז'ניקוב.


בגין לצד לבני. "פגיעה במוסד ראש האופוזיציה" (צילום: אבי מועלם)

 

דינה של החלטת הוועדה לטקסים ולסמלים, כדינה של החלטת ממשלה. לכן, מאז השבוע שעבר נשתנה סדר הכיבודים ברשימת סגל א' במדינה ישראל על פי הסולם הבא - הנשיא, יו"ר הכנסת, ראש הממשלה, נשיאת בית המשפט העליון, נשיאים לשעבר, הרבנים הראשיים, כלל השרים ומבקר המדינה, יו"ר האופוזיציה ויו"ר הקואליציה (שהיה קודם במעמד נחות מלבני - ר.ס), שופטי העליון, היועץ המשפטי לממשלה ונגיד בנק ישראל. 

 

"ההחלטה לא נועדה לפגוע ביו"ר האופוזיציה, אלא לקדם את מעמדו של מבקר המדינה", הסביר מיסז'ניקוב את השינוי. "זאת, מכיוון שמבקר המדינה הוא נבחר שנבחר על ידי הנבחרים, חברי הכנסת. לא הייתה פה שום כוונה לגופו של איש, אלא לגופו של תפקיד המבקר, שיש לשדרגו למעמד שר בסגל א'. הבקשה לשינוי לא באה ממבקר המדינה. אני סבור שהשר בני בגין קיבל קשה מדי את עניין הפגיעה במעמד יו"ר האופוזיציה, אולי בגלל אביו, ששימש שנים רבות מאוד יו"ר אופוזיציה בישראל. אגב, אין לי שום עניין עם ח"כ לבני, כי היום היא יו"ר האופוזיציה, ומחר זה יכול להיות נתניהו או ליברמן".

 

כמו באמריקה 

השר בגין נימק את התנגדותו: "אני לא מכחיש שהיה לי בית ספר טוב מאוד בבית. הבעיה היא שההחלטה של ועדת השרים לסמלים ולטקסים היא פגיעה במוסד ראש האופוזיציה. זאת אחרי עשרות שנים בהם הצלחנו להגיע לביצור מעמד האופוזיציה בישראל, מעמד יקר הן לכנסת והן לדמוקרטיה הישראלית כולה. אין לפגוע בו לא באופן ממשי ולא באופן סמלי. לטענה שאני שבעמדתי אני מגונן על מעמד בו כיהן אבי שנים רבות, אומר שמעמד יו"ר האופזיציה נקבע הרבה לפני שהייתי שר וחבר כנסת. אלה שקבעו אותו, אביהם, אמם או סבתם לא היו יו"ר האופוזיציה. אני רגיש מאוד למילוי הכללים של הדמוקרטיה שהושגו בעמל של שנים, ואבי היה בית ספר טוב ואפילו היו בו ארוחות חינם".  

 

כשהוכרע הדיון בסוגייה לטובת עמדת השר מיסז'ניקוב ושני השרים ועשרת הפקידים עמדו להתפזר, אמר שר התיירות לבגין: "אני מחזיק את הפרוטוקול מ-1962, כשאביך היה בתפקיד זה. אני לא רואה ברשימה בכלל את יו"ר האופוזיציה". בגין השיב: "זה בדיוק העניין, עברנו מאז דרך ארוכה, כולל שקיימת אפשרות לחילופי שלטון ויש הכרה בחשיבות תפקיד זאת. מה שנעשה כאן זו פגיעה בכללי הדמוקרטיה שנבנו בדי עמל בישראל". בעקבות ההחלטה הוא פנה

למזכירות הממשלה בערעור על ההחלטה, כדי שמליאת הממשלה תחליט אם ראוי לפגוע במעמד יו"ר האופוזיציה לטובת מבקר המדינה. 

 

התומכים בשדרוג מעמד המבקר טוענים שערכו בדיקה במדינות רבות בעולם. בלשכת שר התיירות אומרים שבארצות הברית ממונה המבקר על-ידי הנשיא ובהמלצת הקונגרס ומעמדו זהה לשר. בבריטניה ממונה המבקר על-ידי המלכה בהמלצת ראש הממשלה ומעמדו כשל שר. בסין, לעומת זאת, המבקר הוא חבר הממשלה ובספרד מעמדו כשל שופט עליון. בצרפת הוא ממונה על-ידי נשיא האופוזיציה ומעמדו כשל שר מן המניין.

  

מקדימה נמסר בתגובה: "מי שלא מכיר בחשיבות האופוזיציה במשטר דמוקרטי ומנסה לפגוע בחשיבותה דרך סידורי כסאות, סופו שימצא עצמו באותו מקום ובאותה עמדה שאת צעדיה הוא מבקש להצר עכשיו". מלשכת מבקר המדינה לא נענו לפנייה לתגובה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"בגין קיבל את זה קשה מדי". מיסז'ניקוב
צילום: דפנה טל
קיבל שדרוג. לינדנשטראוס
צילום: גיל יוחנן
בגים. "רגיש מאוד למילוי הכללים"
צילום: טל שחר
מומלצים