שתף קטע נבחר

 

הקשר האיראני-צרפתי: סוחרים בנשק דרך הים

לחברת הענק הצרפתית שמפעילה את "ויקטוריה" זו אינה ההסתבכות ראשונה: ספינות שלה הואשמו במשלוחי נשק לטהרן וממנה, שנתפסו על ידי ניגריה ואיחוד האמירויות. אחד ממנהליה אמר ל-ynet: "אין סיכוי שהיה נשק, על סיפונה אין מוסלמים"

בישראל לא מאשימים בינתיים באופן ישיר את מובילי המטען שיועד לעזה, אבל לחברה הצרפתית שניהלה את המשלוחים יש היסטוריה של קשרים מפוקפקים עם איראן - ושל משלוחי נשק שנתפסו. מבדיקת ynet עולה כי חברת הענק "CMA CGM", שהבוקר (יום ג') השתלט חיל הים על ספינת הסוחר "ויקטוריה" שאותה היא מפעילה, הואשמה רק החודש בקשרים עסקיים עם איראן, ובאוקטובר שנה שעברה אף נתפסה בניגריה ספינה אחרת שהפעילה - ועליה משלוח נשק גדול.

 

השתלטות בלב ים: הכותרות האחרונות

 

הפרשה הניגרית הסתיימה בהתנצלות איראנית, ובטענה כי מדובר בטעות - לאחר שהניגרים הביעו את זעמם על משלוח הנשק. אז טענו בחברת משלוחי המכולות הצרפתית כי לא היו מודעים לכך שהמשלוח מכיל נשק ותחמושת, ואמרו כי הם הוסתרו בארגזים שהובילו כלי זכוכית. ניגריה איימה לפנות לאו"ם בתגובה, ועקב המתיחות הגיע שר החוץ האיראני מנושהר מותקי לשיחות בלאגוס. באופן רשמי הוגדר הביקור כ"ביקור עבודה".

 

השתלטות בלב ים. צפו במבצע של חיל הים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

זו לא היתה הפעם הראשונה שספינה של "CMA CGM" הואשמה בהובלת נשק. ביולי 2009 תפסה איחוד האמירויות משלוח נשק על ספינת "ANL-Australia" מצפון-קוריאה לאיראן. על פי גורמים דיפלומטיים, ברכיבים שנתפסו איראן היתה אמורה להשתמש לניסוי בטיל הבליסטי BM-25, שיכול לשאת ראש נשק גרעיני.

 

בעקבות אותם מקרים, קרא החודש "האיחוד נגד איראן גרעינית", לחברת הענק הצרפתית לעצור את קשריה העסקיים עם איראן. בראש החברה השלישית בגודלה בעולם עומד הלבנוני ז'אק סעאדה, שעזב את מדינתו ב-1978 והקים את חברת הספנות המצליחה. לחברה 394 כלי שיט, והכנסותיה מוערכות ב-10.5 מיליארד דולר.

 

 

השייטת שועטת למטרה - ויקטוריה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

לפני כחודשיים דווח באתרים העוסקים בהובלה ימית כי הצרפתים נקלעו לקשיים כלכליים והכניסו משקיע חדש - קבוצת האחזקות "יילדרים" מטורקיה. החברה הצרפתית הודיעה כי הנפיקה אגרות חוב מנייתיות לחמש שנים בשיעור של 500 מיליון דולר, והטורקים קנו את כולן. 

 

ברשות הנמלים הטורקית אישרו בשיחה עם ynet כי "ויקטוריה" יצאה אתמול מנמל מרסין בטורקיה, אך טענו כי אינם מודעים לתכולת האוניות הפוקדות את הנמלים. על פי המידע הרשמי, היא היתה אמורה להגיע לאלכסנדריה שבמצרים, אבל בצה"ל היו בטוחים כי הנשק שעליה היה אמור לעבור דרך מנהרות ההברחה ברפיח לארגוני הטרור ברצועת עזה - ולכן השתלטו עליה בלב ים.

 

ברשות הסבירו כי "ויקטוריה" עובדת בשירות "CMA CGM" והמנהל הביצועי של החברה הצרפתית בטורקיה, איסמעיל סאג'גן, נדהם לשמוע על השתלטות חיל הים על סיפונה, ועל טענות ראש הממשלה נתניהו כי הובילה נשק שמקורו באיראן.

 

כך נשמע המבצע ברשת הקשר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

"בשעה 17:55 עזבה הספינה את נמל מרסין והעמסנו עליה למעלה ממאה מכולות כאן. כמו כן היו על סיפונה מכולות נוספות, שהועמסו בנמלים אחרים בהם היא עגנה", סיפר סאג'גן. הוא טען כי מסלולה של הספינה הינו קבוע, אך לעיתים הוא מתקצר בשל אילוצי זמנים. "היא עברה בלטקיה, לימסול וביירות, שם שהתה כמה ימים. ואז היא הגיעה אלינו למרסין, ויצאה אתמול בדרכה לאלכסנדריה ולמלטה".

 

"אנחנו עוסקים אך ורק במסחר"

סאג'גן לא האמין בנכונות הידיעות על היות ספינת הסוחר - ספינת נשק: "לא יכול להיות שעל סיפונה היה נשק, ישראל חייבת לשחררה בהקדם. החברה שלנו לא הייתה נותנת למשהו כזה לקרות, לעולם לא היינו מרשים שמשהו כזה יקרה. על סיפונה גם אין מוסלמים, כולם למיטב ידיעתי נוצרים. ישנו הודי אחד שאיני יודע את מוצאו, אך כולם אנשים מצוינים שלא יעשו דברים כאלה".

 

פרט להודי, מסר סאג'גן כי אנשי הצוות מגיעים מפולין, הפיליפינים, הודו ואוקראינה - והקפטן הוא רומני, מריוס טראנדפיר. "היינו רוצים לסייע ולסיים את הסיפור, אנחנו חברה מסחרית שעוסקת אך ורק במסחר", טען סאג'גן. "אם יימסרו לנו את מספר המכולה בה נמצא הנשק נוכל לבדוק היכן היא הועלתה לספינה. כך יתברר שזה לא כלום".

 

ממשרדי החברה הצרפתית נמסר בתגובה כי הם קיבלו הודעה על מעצר "MV ויקטוריה", אותה הם שוכרים. "נמסר לנו על ידי בעלה הספינה כי השלטונות הישראלים השתלטו עליה במים בינלאומיים. אנחנו בקשר עם בעלי הספינה, במטרה לקבל מידע רב יותר. מסמכי הספינה לא מראים כי יש עליה מטען שמפר את התקנות הבינלאומיות, וכרגע אין לנו מידע נוסף בנושא".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הנשק ב"ויקטוריה"
צילום: דובר צה"ל
ספינת סוחר או ספינת נשק?
צילום: דובר צה"ל
מומלצים