לנוכח ההפגנות, בסוריה האשימו את "תל השומר"
מאות הפגינו בדמשק ובערים נוספות בסוריה לציון "אינתיפאדת ה-15 במרס" שפעילים ניסו לארגן באמצעות האינטרנט. המשטר היה מוכן וניסה לשרבב את שמה של ישראל למחאה. "הודעות טקסט שקראו להפגין נשלחו מבסיס בישראל"
- כיצד יגיב אסד? מדברים על זה בפייסבוק של ynet
בסרטונים שהופצו לאחר ההפגנות ברשת האינטרנט ניתן היה לראות הפגנה בת מאות בני אדם בשוק אל-חמידיה בדמשק. המפגינים, נשים וגברים כאחד, רובם צעירים, קראו שורה של קריאות ובהם: "סורי, היכן אתה", "אלוהים, סוריה, חירות ודי", "סלמיה" (הכוונה היא שזוהי הפגנה לא אלימה - ר.נ.), "ברוח ובדם נפדה אותך, סוריה", ועוד. לא ידוע על התנגשויות עם מנגנוני הביטחון בהפגנות אלה, וזאת למרות דיווחים על פריסה רחבה של כוחות משטרה סביב ההפגנה בחלב.
אין מדובר בהפגנות מקריות. בימים האחרונים הכריזו פעילים ברשתות החברתיות השונות על היום כ"יום זעם". המארגנים שהשתמשו בפייסבוק, יוטיוב ואתרים נוספים כינו את האירועים "האינתיפאדה של ה- 15 במרס". ברשת ניתן היה למצוא סרטונים ובהם קריאה לחלקיו השונים של העם הסורי להצטרף להפגנות.
כך, למשל, ניתן היה למצוא קריאה של נציג מהשבטים במדבר הסורי לבני השבטים להצטרף למחאה. סרטון אחר קרא לתושבי אידליב, חלב ואזור הצפון בסוריה "להרוס את מבני מפלגת השלטון הסורית ולכתוב סיסמאות בגנות השלטון על הקירות". סרטונים נוספים הטיפו למרי אזרחי נגד שלטונו של אסד.
המקור: "בסיס תל השומם"
לנוכח ריבוי הפעילות ברשת, היה המשטר הסורי מודע היטב לניסיון לארגן את המחאה היום. זאת אולי הסיבה לניסיון שנעשה מגבוה לשרבב את שמה של ישראל להפגנות. היומון הסורי "אל-ווטן" דיווח הבוקר מפי "גורם בחברת התקשורת הסורית" כי "מספר גדול של אזרחים התלוננו כי הם קיבלו מסרונים לטלפונים הסלולריים שלהם ובהן קריאה למהומות, לפגיעה בביטחון, למחאה ולהפגנות".
ההפגנה בדמשק ביוטיוב
אותו מקור ציין כי בעקבות התלונות נפתחה חקירה מדוקדקת של צוות מהנדסים שגילה כי מקור הקריאה "בתחנה בבסיס צבאי בתל השומם (הכוונה כנראה לתל השומר – ר.נ.) בפלסטין,
שם מרכז הצבא הישראלי את יחידות המידע שברשותו". "האויב הישראלי לא יכול היה לעשות כן ללא סיוע שקיבל מאחת מחברות לווייני התקשורת", הוסיף אותו גורם.
יש לציין כי אין מדובר בהפגנות הראשונות שהתקיימו בסוריה בתקופה האחרונה. לפני כשבועיים נערכה בדמשק הפגנת נשים. מספר ימים לפני כן אירעו עוד כמה הפגנות מעוטות משתתפים ואלמונים אף ריססו כתובות נגד משטרו של אסד. עם זאת, נראה שהמצב בסוריה עדיין שקט, לפחות על פני השטח, והנשיא אסד חש נינוח יחסית. בעוד המשטר הסורי מנסה לשדר רגיעה ולהאשים גורמים חיצוניים בערעור היציבות, מנגנוני המודיעין שלו עצבניים ומתוחים, והם חוששים בעיקר מהפגנות באזורי הצפון ובמיוחד באזורי הכורדים כמו חלב ודיר א-זור.