שתף קטע נבחר

 

הטלטלה בשווקים: מה לעשות עם תיק ההשקעות?

המסכים האדומים בבורסות העולם, מדאיגים מאוד את המשקיע הישראלי, אולם למרות אי הוודאות, רוב המומחים בשוק ההון מאמינים כי ההשפעה השלילית עלינו מוגבלת ואם לא יתברר כי צפוי גם אסון רדיואקטיבי, אנו צפויים להתאוששות מהירה יחסית

מחיר הגלובליזציה. האירועים ביפן מטלטלים את השווקים הפיננסיים והבורסות ברחבי העולם רושמות ירידות חדות, מאז סוף השבוע האחרון.

 

האם אנחנו בדרך למשבר פיננסי מתמשך? למרות הזהירות בה נוקטים יועצי ההשקעות והאנליסטים בישראל בהערכותיהם, ניתן לומר כי רובם אופטימיים. אמנם עוד לא ידוע מה צפוי בכל הנוגע להשפעה הרדיואקטיבית, אך אם לא יקרה משהו מסעיר בהיבט זה, נראה כי שוק ההון הישראלי צפוי לחזור לשפיות תוך זמן קצר.

 

"קשה מאוד לחזות מה יקרה" אומר אלון גלזר סמנכ"ל המחקר של לידר שוקי הון, "אנחנו נראה שווקים מאוד תנודתיים. ואולם הכלכלה שלנו במצב מאוד טוב. אנחנו לא במעגל הראשון וגם לא השני של המשבר ולכן אם נראה שהשווקים בעולם, בעיקר בארה"ב לא נבהלים גם אנחנו לא נראה פה השלכות שליליות - יש מקום לאופטימיות".

 

עם זאת, מדגיש גלזר, כי שוק ההון הישראלי לא יוכל להתעלם מהנעשה בעולם ולעלות כאשר בכל העולם יירשמו ירידות.

 

חשיפה נמוכה לשוק היפני

גם בבנק הפועלים מעריכים כי ההשפעה על ישראל מוגבלת. במסמך פנימי שהעביר בנק הפועלים ליועצי ההשקעות שלו בתחילת השבוע, נכתב כי ההשפעה הישירה על כלכלת ישראל צפויה להיות זניחה. יפן היא אמנם שותפת סחר חשובה של ישראל, מציינים שם, אך בעיקר בצד היבוא שמסתכם ב- 1.7 מיליארד דולר לשנה. היצוא מצומצם יחסית ומסתכם בכ- 600 מיליון דולר (ללא יהלומים). "אנו לא סבורים כי תהיה לרעידת האדמה השפעה ארוכת טווח על הסחר בטווח הארוך. יחד עם זאת, ייתכנו השפעות עקיפות דרך הכלכלה הגלובלית".

 

לדברי בנק הפועלים, האירוע הטראגי ביפן גם לא צפוי להביא להשפעה שלילית גורפת על שוק המניות המקומי, אלא להשפעות נקודתיות בחברות שונות.

 

מי הם הנפגעים הקשורים בשוק ההון הישראלי? מי למעשה מושקע בשוק היפני?

 

"קיימת חשיפה מאוד נמוכה לשוק היפני. בקופות הגמל הגדולות החשיפה מזערית" אומר גלזר. "כמובן שבקרנות המתמחות ביפן ובחו"ל, החשיפה גבוהה, אבל סך הסכומים נמוך.

 

בין החברות החשופות לנעשה במזרח אסיה - כלל ביטוח וחברת המ-לט שהודיעו כבר על פגיעה צפויה בתוצאותיהן. מי שעלולות להיפגע במידה משמעותית יותר, הן חברות המייבאות מיפן, אשר יתכן כי ספקיהן נפגעו, וגם אם לא – ההכבדה על תנועת הסחורות מהמדינה בטווח הקרוב עלולה לפגוע ביכולתן לספק סחורה ללקוחותיהן.

 

בבנק הפועלים מציינים כי מבין המגזרים העיקריים שנפגעו ואשר צפויים להמשיך ולהיפגע בטווח הקצר נמצאים מגזר הרכב, הביטוח ומבטחי המשנה לצד פגיעה מינורית יותר במגזרי התעשייה והטכנולוגיה, הקשורים במדינה. עם זאת, בטווח הבינוני-ארוך, עבודות השיקום צפויות להביא דווקא להאצה בצמיחה.

 

"בהנחה שלא תחול החמרה נוספת ביפן (כולל בתחום הגרעיני), אנו מעריכים שהפגיעה בכלכלה הגלובלית ובמשק הישראלי תהיה נמוכה יחסית" אומרים בבנק.

 

"לא כדאי למכור"

האם הציבור הישראלי ממהר להוציא כסף מקרנות הנאמנות ותעודות הסל?

 

"אנחנו לא רואים משיכות מאסיביות של כסף", אומר גלזר, "הציבור לא בפניקה גדולה של משיכות ובצדק. לא צריך לקבל החלטות פזיזות"

 

האם כדאי לעשות שינוי בתיק ההשקעות בעקבות האירועים?

 

"נכון להיום וזה נכון לכל נקודת זמן, צריך להיות עם תיק שמפזר השקעות. לפזר בין כמה מדינות ולא להיות במדינה אחת". תמהיל המניות הנכון, לדברי גלזר, צריך לעמוד על כ-15%-20% מניות ובהתאם לפרופיל האישי של המשקיע. "צריך להקטין את פרופיל הסיכון, אבל לא לצאת מהשוק. צריך לכלול גם רכיב מנייתי בתיק וברמות המחירים כיום לא הייתי מציע למכור".

 

בחברת כלל פיננסים ממליצים שלא לגעת בתמהיל ההשקעות "למרות אי הוודאות, אנו לא ממליצים להמר על כיוון השוק. בתור משקיעים רחוקים עלינו להבין כי אנו נמצאים במקום של מידע חסר ואין לנו יכולת לאמוד בצורה טובה את היקף ופוטנציאל הנזק על השפעותיו הכלכליות. אנחנו גם לא יודעים מה משמעות הקרינה שדלפה", אומרים בבית ההשקעות ומוסיפים כי באסונות קיימת לרוב הטיה פסיכולוגית של משקיעים למכור ולהביא את השווקים לירידות חדות מהמוצדק, מה משתקן את עצמו תוך זמן קצר.

 

גם שוק המט"ח מאוד תנודתי ובימים האחרונים השקל התחזק בצורה ניכרת. האם יש צורך ברכיב מט"ח בתיק ההשקעות?

 

לדברי גלזר, בתקופה כזו של אירועים דרמטיים בעולם, ולאו דווקא מה שקרה ביפן, אלא בעיקר המהומות בעולם הערבי, צריך לכלול מרכיב של מט"ח ונכון יהיה להחזיק מרכיב דולרי כחלק מתיק ההשקעות, כשברקע גם מלחמתו של בנק ישראל במטרה לחזק את הדולר.


פורסם לראשונה 15/03/2011 20:52

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האסון ביפן
צילום: רויטרס
אלון גלזר
מומלצים