בגין: אבא ואמא, מה עשיתם נגד רעידת אדמה?
השר הממונה על ההיערכות לרעש אמר בכנסת שאי אפשר להטיל את כל האחריות על המדינה - והציע לחזק חפצים בבית. ח"כים דרשו פיקוח חיצוני על הכור בדימונה, ובגין השיב: אנחנו לא מדברים על גרעיני עפולה, אל תפחידו
השלכות האסון הכבד ביפן הגיעו לדיון במליאת הכנסת - והשר הגיאולוג דורש מהאזרחים לדאוג לעצמם: "יש גבול ליכולת הממשלה להתערב בנושא חיזוק המבנים", אמר הערב (יום ד') בני בגין, "והאחריות אינה מוטלת רק על הממשלה ועל העירייה. האחריות מוטלת על ראשי המשפחות, על אמא ואבא".
בגין, המופקד על הטיפול בהיערכות לרעש אדמה, פנה לראשי משפחות ואמר: "אני שואל על משקל 'מה עשית היום בשביל מדינה' שנאמרה כאן בבית הזה (על-יד שמואל פלאטו שרון - ר.ס) - מה עשית היום בשביל משפחתך?". לדבריו, "חיזוק נברשות, טלוויזיות וכיוצא באלה יכול לצמצם מאוד את מספר הנפגעים. איננו מתנערים מאחריותנו כממשלה, אבל ראשי משפחות לא יוכלו להתנער מאחריותם שלהם".
בגין דיבר על אפשרות של אסון בישראל, שיושבת על השבר הסורי-אפריקאי. "יש אפשרות מדעית לרעידת אדמה קטלנית, הרסנית, במשך עשרות שניות, לאלפי נפגעים הרוגים ופצועים, ורבבות עקורים מבתיהם". עם זאת, לקטסטרופה גדולה יותר - רבבות הרוגים, מאות אלפי עקורים - אין היערכות, כי "אין להפריז".
ישראל ערוכה לדבריו לרעידות, "באופן המניח את הדעת בכ-80 אחוזים. במהלך 30 השנים האחרונות התפתחו הדברים כך שכ-80 אחוזים מהמבנים נבנו על סמך הערכה זאת. בערך בין 50 ל-100 אלף בניינים שנבנו לפני 1980, אינם עומדים בתקנים אלה. הם מפוזרים בכל רחבי הארץ".
מחזקים דיור ציבורי
בגין טען שתמ"א 38, התוכנית לחיזוק דירות תמורת תמריצים - שזכתה לביקורת רבה מכיוון שאינה מעודדת מימוש בפריפריה - "מכלל 800 אלף הדירות שיש לחזקן הכוונה לתת תמריצים לכמעט מחציתן". השר הממונה הדגיש ש"יש גבול
ליכולת הממשלה להתערב בנושא חיזוק המבנים".
בגין פירט את הצעדים הננקטים, בסכומים לא גדולים יחסית לתקציבי הממשלה: כ-150 מיליון שקל לתכנון חיזוק מבני ציבור ובתי ספר בשנה, משנת 2011. "בשנה זו יחוזקו 60 בתי ספר, תחנות אחדות של כיבוי אש, שלושה בתי חולים - בית החולים זיו בצפת ורמב"ם ובני ציון בחיפה, ותחנות משטרה".
בנוסף, תוקצבו עוד כ-30 מיליון שקל בשנה לחיזוק בתים של השיכון הציבורי, ומתוכננת מערכת התרעה של שניות אחדות עד כ-30 שניות מפני רעידה חזקה. "אין זה מעט למפעלים כימיים שניתן בזמן קצר זה להפסקת פעולות". יספיק? ניאלץ לחכות ולראות.
"יש לנו זכות לדעת מה עשיתם בדימונה"
עוד בהקשר של האסון ביפן, עלתה סוגיית הכורים הגרעיניים. ח"כ דב חנין מחדש טען ש"חייבים להכפיף את הכור הגרעיני בדימונה לביקורת חיצונית. אי אפשר שהנושא הזה ימשיך להתנהל תחת ערפל, שאינו מאפשר בחינה של הסכנות ואינו מאפשר לציבור הישראלי לקבל החלטה מושכלת בנושא כל כך עקרוני".
הכורים ביפן. "ביקורת חיצונית לכור בדימונה" (צילום: רויטרס)
ח"כ נינו אבסזדה מקדימה ענתה לבגין: "כמו שאתה שואל מה אתם, אבא ואמא, עשיתם בשביל הבית שלכם, לנו חברי כנסת מודאגים, יש את האחריות לשאול מה אתם עשיתם כדי למנוע את האסון.
יש לנו זכות לדעת מה אתם עשיתם בנושא הכור בדימונה".
השר השיב: "היות ואנו חשופים כרגע לציבור, אני מציע לא להלך אימים על הציבור. הציבור שומע כור גרעיני פה, כור גרעיני שם, הרי איננו מדברים על גרעיני עפולה. הכור בדימונה קטן יחסית לכורים ביפן, פי חמישים, פי מאה, פי 150 ביפן. עשרות ספורות לעומת מאות מגה וואט. הפיקוח של הוועדה לאנרגיה גרעינית כוללת נציגי ציבור, והפיקוח שם הדוק. אבל צריך להיזהר מהטלת אימים על הציבור".